- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pârvulescu: Sistemul de vot uninominal şi-a atins obiectivele
Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, a respins, joi, acuzaţiile la adresa instituţiei cu privire la formula de alocare a mandatelor din Parlament, prevăzute în legea uninominalului, precizând că această formulă a fost propusă de PSD şi agreată de comisia parlamentară.
Pârvulescu: Sistemul de vot uninominal şi-a atins obiectivele (Imagine: Mediafax Foto)
Pârvulescu a spus că ProDemocraţia a propus, iniţial, un alt sistem de repartizare a mandatelor, "mult mai simplu şi de înţeles pentru opinia publică", dar a trebuit să renunţe şi să facă un compromis, pentru ca legea votului uninominal să fie adoptată.
"Noul sistem electoral şi-a atins obiectivele, în mod general. Ceea ce numesc unii «anomalii» este o consecinţă a repartizării proporţionale a mandatelor. Am acceptat în acest sens propunerea PSD", a spus Pârvulescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
„Oricine intră în parlament, intră în Rusia”, afirmă președintele Georgiei, Salome Zourabichvili
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Parisul va avea o nouă forţă în fotbal şi nu este PSG. Klopp aşteptat în proiect. Una dintre cele mai bogate dinastii de pe planetă a cumpărat Paris FC
Pârvulescu a spus că ProDemocraţia îşi asumă responsabilitate acestei legi, dar nu înţelege să fie acuzată pe nedrept. "Mi se pare interesant cum toţi critică acum această formulă, când comisia parlamentară a examinat-o şi toţi au fost de acord".
Preşedintele ProDemocraţia a mai spus că, în opinia sa, partidele ar trebui să îşi asume responsabilitatea politică pentru această lege.
Cristian Pârvulescu a afirmat cã, dincolo de neajunsurile produse de formula de atribuire a mandatelor în Parlament, legea votului uninominal şi-a atins obiectivele, iar atacurile împotriva ei urmăresc revenirea la vechiul sistem de liste.
Pârvulescu a explicat că "votul este un vot politic, nu pentru o persoană şi pentru programe", iar formula de atribuire a mandatelor încearcă să realizeze proporţionalitatea reprezentării.
"Am acceptat compromisul pentru că suntem convinşi că acest sistem poate produce reformarea clasei politice. (...) Acest sistem, deşi pare nedrept, asigură reprezentarea tuturor în Parlament", a explicat Cristian Pârvulescu.
El a prezentat obiectivele atinse de legea votului uninominal şi anume asigurarea proporţionalităţii şi reprezentativităţii, creşterea influenţei locale a partidelor politice, cu efect în multiplicarea faliilor şi clivajelor din interiorul partidelor, ceea ce ar duce la reformarea acestor partide.
Un alt obiectiv atins a fost faptul că noii aleşi au fost prezenţi în colegiile în care au candidat şi au vorbit cu oamenii, iar acum este de aşteptat să continue această comunicare, a mai spus Pârvulescu, care a adăugat că un alt câştig al aplicării legii este excluderea partidelor exotice din Parlament.
"S-au redus procedurile de numărare a voturilor şi au dispărurt unii dinozauri din viaţa politicã din România", a mai arătat Cristian Pârvulescu.
El a explicat cum au fost atribuite mandatele în câteva câteva cazuri mediatizate, cum este cel al liderului PNL, Călin Popescu Tăriceanu şi cum s-a întâmplat că un alt lider al PNL, Norica Nicolai, nu a putut intra în Parlament.
Pârvulescu a spus că formula de alocare a mandatelor i-a permis lui Tăriceanu sã ocupe un loc în Parlament, deşi a avut mai puţine voturi decât colegul său de partid, Thuma Hubert Petru Ştefan. El a explicat cã în prima etapă de alocare a mandatelor în Ilfov , PDL, PSD şi PNL au depăşit coeficientul electoral, fiecare partid primind câte un mandat, fără să fie nominalizată persoana, ceea ce a dus la comentariile referitoare la faptul că Tăriceanu ar putea să nu obţină un mandat.
Dar, în a doua etapă, această nominalizare s-a produs , iar Tăriceanu a obţinut mandatul, pentru că a fost liber locul din colegiul său, nr.4.
În cazul atribuirii mandatelor în Călăraşi, Pârvulescu a explicat că Vasile Nedelcu, coleg de partid cu Norica Nicolai, a obţinut mandatul, deşi avea mai puţine voturi decât Nicolai, deoarece colegiul în care candida acesta nu a fost ocupat.
Nici Doru Ioan Tărăcilă şi Ion Neagu (PSD) nu au obţinut mandate, pentru că voturile date lor de către cetăţeni au fost date în alt judeţ.
Pârvulescu s-a referit şi la cazul candidatului UDMR, care a obţinut un mandat în diaspora, deşi a avut doar 34 de voturi. Rezultatul matematic al împărţirii mandatelor a arătat că UDMR avea dreptul la un mandat, iar singurul colegiu nealocat a fost cel al diasporei.
Citeşte şi:
Norica Nicolai, mulţumită că nu a obţinut un mandat la jocul calculatorului
Marko Bela: Noul Parlament va trebui să elimine foarte repede deficienţele sistemului uninominal
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO