Pârvulescu: Sistemul electoral al USL, adoptat la Senat, încălcare gravă a dreptului de reprezentare

Preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, a declarat joi că sistemul electoral majoritar într-un singur tur, propus de USL, reprezintă o încălcare gravă a dreptului de reprezentare şi ar putea ridica probleme de constituţionalitate.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului Pârvulescu: Sistemul electoral al USL, adoptat la Senat, încălcare gravă a dreptului de reprezentare

Cristian Pârvulescu (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)

El a făcut aceste declaraţii la dezbaterea "Votul este totul? Reforma electorală între recomandările internaţionale şi imperativul politic", organizată de Coaliţia 2012 pentru Alegeri Corecte.

El a arătat, în numele Coaliţie 2012 pentru Alegeri Corecte, că o astfel de reglementare nu ar respecta prevederile constituţionale care stabilesc că Parlamentul este organul reprezentativ al poporului şi că votul este egal.

Pârvulescu a explicat că în sistemul majoritar, de felul celui propus prin propunerea legislativă semnată de cei doi copreşedinţi ai USL, Victor Ponta şi Crin Antonescu, şi care a fost adoptată de Senat, se ajunge la situaţia în care votul celor care şi-au exprimat opţiunea pentru candidatul ajuns pe locul doi se pierde, aceştia nemaifiind reprezentaţi în legislativ. Potrivit afirmaţiilor sale, astfel se produce o inechitate între alegătorii care se prezintă la vot, unii dintre aceştia ajungând să nu fie reprezentaţi.

Acesta a mai spus că sistemele majoritare dau guverne puternice şi majorităţi stabile, dar nu duc la reprezentarea minorităţilor politice, în timp ce sistemele proporţionale urmăresc legitimitatea şi democraţia.

El a subliniat că sintagma "sistem uninominal pur" este incorectă, deoarece există doar trei sisteme electorale: proporţional, majoritar şi mixt.

Pe de altă parte, Cristian Pârvulescu a ridicat problema oportunităţii modificării legislaţiei electorale prin schimbarea radicală a sistemului electoral, cu şase luni înainte de data alegerilor, în condiţiile în care Comisia de la Veneţia recomandă ca un astfel de demers să nu fie făcut cu mai puţin de 12 luni înainte de scrutin.

La eveniment au participat premierul Victor Ponta, preşedintele ProDemocraţia, Cristian Pârvulescu, preşedintele ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, reprezentanţi ai partidelor politice – deputaţii Sulfina Barbu şi Sever Voinescu, europarlamentarul Cristian Preda (PDL), Mihai Voicu (PNL) -, deputaţii Florin Iordache, Mircea Duşa şi Valeriu Zgonea (PSD).

La dezbateri mai iau parte reprezentanţi ai instituţiilor implicate în organizarea şi monitorizarea procesului electoral, printre care vicepreşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Marian Muhuleţ, şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale.

Senatorii au adoptat, recent, legea USL care prevede câştigarea mandatelor de deputaţi şi senatori de către acei candidaţi care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar.

Proiectul care modifică legea electorală astfel încât, la alegerile parlamentare, să câştige mandate de deputaţi sau senatori candidaţii care întrunesc cele mai multe voturi în colegiile în care candidează, în sistem uninominal majoritar, a fost adoptat cu 77 de voturi "pentru", 17 "abţineri" şi nouă voturi "împotrivă". PDL anunţase că se abţine la vot, iar UDMR a fost împotrivă.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi a Legii 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale 215/2001 şi a Legii 393/2004 privind Statutul aleşilor locali îi are ca iniţiatori pe copreşedinţii USL, Crin Antonescu ( PNL) şi Victor Ponta (PSD).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici