Patriarhul Daniel cere Senatului să ia măsuri pentru a amâna intrarea în vigoare a Legii cimitirelor

Patriarhul Daniel cere Senatului să ia măsuri pentru amânarea intrării în vigoare a Legii cimitirelor, susţinând că actul normativ va determina, în timp, pierderea caracterului confesional al cimitirelor aparţinând cultelor.

Urmărește
2805 afișări
Imaginea articolului Patriarhul Daniel cere Senatului să ia măsuri pentru a amâna intrarea în vigoare a Legii cimitirelor

Patriarhul Daniel (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

PF Daniel a transmis, în acest sens, o scrisoare preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

În document, şeful BOR reclamă instabilitatea cimitirelor deţinute de operatorii economici, asociaţii sau fundaţii, precum şi faptul că un obiectiv de interes public local a fost lăsat în gestiunea unor ”entităţi efemere şi fără responsabilitate comunitară”.

El critică, de asemenea, riscul permanent de tulburare a păcii confesionale în perimetrul cimitirelor private, din cauza inexistenţei obligaţiei de a crea sectoare confesionale în acestea, aşa cum au obligaţia autorităţile publice locale şi cultele în cimitirele pe care le deţin.

Potrivit acestuia, legea va conduce la transformarea comunelor, a oraşelor şi, implicit, a bugetelor locale în garanţi pentru cimitirele private din cuprinsul lor, întrucât preiau cimitirele private în cazul falimentului operatorului economic şi al dizolvării asociaţiei sau a fundaţiei, fără a se stabili clar dacă, odată cu transmiterea cimitirului, sunt transmise şi eventuale datorii.

Patriarhul mai arată că, întrucât între motivele care determină pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci, inclusiv în cimitirele existente ale cultelor, nu se află şi acela al părăsirii cultului, legea afectează autonomia cultelor, deoarece încalcă prevederile referitoare la cimitire cuprinse în statutele, codurile canonice sau reglementările acestora şi va duce, în timp, la pierderea caracterului confesional al cimitirelor aparţinând cultelor.

În scrisoare se menţionează, pe de altă parte, că obligaţia ca administratorul cimitirului să asigure funcţionarea şi întreţinerea sălii de ceremonii funerare şi a spaţiului tehnic la temperaturi de până la 15 grade Celsius constituie condiţii deosebit de împovărătoare pentru credincioşi şi unităţile de cult, mai ales pentru cele din localităţile rurale.

Scrisoarea a fost discutată marţi în Biroul Permanent al Senatului, vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) precizând, la finalul şedinţei, că documentul a fost trimis grupurilor parlamentare.

”Această lege a fost adoptată şi promulgată. Termenul de intrare în vigoare este de 90 de zile. Suntem în interiorul acestui termen. Cu o astfel de scrisoare nu poate să genereze o lege de prorogare de la termenul de intrare în vigoare a Legii decât dacă este rodul iniţiativei legislative. Această solicitare a fost trimisă către toate grupurile parlamentare să vedem cine îşi asumă această solicitare şi trimite un proiect de lege de prorogare a termenului pe o anumită perioadă”, a spus el.

Într-un comunicat din august, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române enumeră, printre motivele pentru care a cerut amânarea intrării în vigoare a Legii cimitirelor, că aceasta nu obligă la separare confesională într-un cimitir privat şi părăsirea cultului nu duce la pierderea dreptului de concesiune asupra locului de veci.

Legea 102 privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare va intra în vigoare în 90 de zile de la adoptare, respectiv în data de 9 octombrie 2014.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici