Patriciu: Constituţia să prevadă limite în utilizarea PIB, deficit, impozite şi îndatorare publică
„În lume nu există, evident, un sistem de guvernare publică perfect, asta e o banalitate aş spune. După părerea mea, există niste tendinţe, şi una din ele este acea de a introduce printre normele constituţionale prevederi care să aducă viaţa economică într-o funcţionare stabilă. Tendinţa de a introduce în constituţii prevederi care să asigure creşterea economică ca sursă a bunăstării populaţiei e un fenomen care îl văd apărând în foarte multe locuri din lume”, a spus Patriciu.
El a propus, astfel, „limitarea Guvernului şi flexibilizarea pieţei”, prin intermediul Constituţiei.
„Limitarea procentuală a cunatumului bugetului din PIB, limitarea deficitului maxim acceptabil şi limitarea îndatorării maxime acceptabile şi reducerea numărului de impozite şi taxe la câteva şi imposibilitatea de a creşte taxele, fără aprobare prin referendum. Acestea ar fi cele mai importante”, a subliniat omul de afaceri.
Pe de altă parte, Patriciu a menţionat că „în lumea de astăzi, astfel de limitări nu creează guverne impotente, ci guverne responsabile, pentru că ele trebuie să se descurce cu cheltuielile şi cu risipa în acele limite”.
El a mai spus că „nu e suficient ca aceste norme să fie prevăzute de norme speciale, care pot fi schimbate de orice guvern şi orice parlament dea lungul timpului, ci ele trebuie să devină norme constituţionale”.