- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (18.10.2023, 15:13)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Patru parlamentari vor trecerea Agenţiei Naţionale Antidrog în subordinea Ministerului Sănătăţii
Parlamentarii REPER Andrei Lupu, Simina Tulbure, Oana Cambera şi Daniel Toda au depus o iniţiativă legislativă ce vizează trecerea Agenţiei Naţionale Antidrog din subordinea Ministerului Afacerilor Interne în subordinea Ministerului Sănătăţii.
Urmărește
896 afișări
„În cadrul şedinţei Consiliului Superior de Apărare al Ţării din data de 12 octombrie, problema consumului – nu cea a traficului – de droguri s-a aflat pe ordinea de zi. Faptul că în cadrul şedinţei s-a decis constituirea unui grup de lucru care există deja, ne arată că nu există o viziune clară şi bazată pe studii pentru combaterea acestui fenomen. Testarea în şcoli este un alt element care ilustrează acest aspect. Până când nu vom înţelege că, de fapt, consumul de droguri este o problemă de sănătate şi de educaţie, iar traficul de droguri este o problemă de siguranţă naţională, nu avem nicio şansă în lupta cu drogurile pe care o anunţă toţi liderii politici. Agenţia Naţională Antidrog, aflată în momentul de faţă în subordinea MAI, este o instituţie neperformantă, desfăşurând acţiuni care au un puternic caracter contraproductiv în domeniile prevenirii şi combaterii consumului de droguri. Abordările poliţieneşti alese de această instituţie stigmatizează şi vulnerabilizează potenţialii beneficiari ai serviciilor lor, îndepărtează consumatorii de accesul la tratament şi întreţin taboo-ul asupra fenomenului drogurilor. Dacă Guvernul crede că vom îmbunătăţi situaţia consumului de droguri cu un poliţist şi o secretară în fiecare judeţ, se înşeală amarnic. Agenţia Naţională Antidrog trebuie să treacă la Ministerul Sănătăţii pentru a fi condusă de cadre medicale capabile să facă prevenţie, de psihologi sau psihiatrii care ştiu ce înseamnă să lucrezi cu dependenţii şi să elaboreze campanii publice de impact, cu accent pe dimensiunea de sănătate publică”, a declarat Andrei Lupu, unul dintre iniţiatorii propunerii legislative.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Iniţiatorii propunerii legislative subliniază că această schimbare ar poziţiona România alături de ţări precum Irlanda, Suedia, Finlanda, Austria, Portugalia, Spania, Croaţia şi Bulgaria, care au în subordinea ministerelor sănătăţii instituţiile echivalente Agenţiei Naţionale Antidrog din România.
„În toate aceste state, şi nu numai, Ministerul Sănătăţii coordonează şi este responsabil principal de totalitatea aspectelor de politici publice ce ţin de fenomenul drogurilor, raportându-se la consumul de substanţe drept o problemă de sănătate publică, şi nu una de ordine publică. Înţelegerea acestor aspecte fundamentale determină politici publice concentrate asupra prevenirii non-punitive a consumului, a ajutării consumatorilor şi respectiv a reducerii daunelor consumului, nu a pedepsirii persoanelor consumatoare”, transmit iniţiatorii propunerii legislative.
Propunerea va fi dezbătută la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, urmând ca procesul legislativ să continue la Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36