- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.11.2018, 15:49)
- Ionel Dancu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pavel Filip: La Chişinău a devenit un trend să strigi în gura mare pentru unirea cu România
Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunţat joi, la Palatul Victoria, într-o declaraţie de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă, că la Chişinău a devenit „un adevărat trend să strigi în gura mare” pentru unirea cu România, însă acest deziderat trebuie realizat prin proiecte pragmatice.
Urmărește
2189 afișări
Pavel Filip: La Chişinău a devenit un trend să strigi în gura mare pentru unirea cu România
„La Chişinău a devenit un adevărat trend să strigi în gura mare şi să te declari pentru unire. Deja mai multe partide îşi adjudecă acest deziderat. Noi suntem de părere că abordările trebuie să fie pragmatice şi atunci ele vor aduce mai multe rezultate, nu doar declaraţiile tari ne asigură apropierea, ci proiectele foarte concrete,fie că vorbim de proiecte sociale sau cele de interconectare a infrastructurii. Azi am avut ocazia să venim cu această abordare pentru că ne dorim o infrastructură integrată, ne dorim ca această unire să se producă prin interconectarea infrastructurii pe diferite domenii. Să ne integrăm sistemele de transport, comunicaţii, electronice, sistemele de mediu, de securitate, de educaţie şi cultură”, a declarat joi, la Palatul Victoria, Pavel Filip, după ce guvernele României şi Republicii Moldova s-au reunit într-o şedinţă comună.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Le-am dat-o în vot! Tu ce faci?
-
Nicuşor Dan, uimit de rezultatul alegerilor: Vreau să înţeleg mecanismul
-
Lasconi: Promit că voi da totul pentru a mă ridica la aşteptările voastre
-
Cum explică PNL scorul dezastruos. Deputat: Guvernarea cu PSD ne-a costat, al doilea mandat al lui Iohannis ne-a îngropat
În acest context, acesta a trecut în revistă o serie de investiţii ale României în R.Moldova în domeniul bancar, precum şi finanţare pentru renovarea unor grădiniţe şi a unor edificii de cultură, precum şi acordarea de burse pentru studenţi.
„Acestea sunt proiecte care au un impact deosebit asupra cetăţenilor noştri. În aşa fel vedem noi unirea. Prin proiecte concrete de interconectare a infrastructurii între ţările noastre. E simplu, avem acelaşi sânge, acum avem ocazia să construim împreună reţele după modelul unui sistem sangvin dacă vreţi, să avem un sistem interconectat astfel încât inimile în cele două capitale să bată în acelaşi ritm”, a mai declarat premierul R.Moldova.
Acesta a spus că cele două executive au avut „discuţii prieteneşti şi calde”, dar că dincolo de acestea au fost şi discuţii „pragmatice, punctuale” pe proiecte şi s-a stabilit „un plan pe viitor”. „Am reiterat că aderarea la UE rămâne singurul nostru plan”, a spus Filip.
El a indicat că România e principalul partener comercial pentru R.Moldova şi că „volumul comerţului exterior a crescut cu 30% în comparaţie cu anul trecut şi deja a depăşit cifra de un miliard de dolari”.
„Am vorbit azi în cadrul deţinerii de către România a preşedinţiei Consiliului UE să încercăm să promovăm un proiect care ţine de trecerea căii ferate din R.Moldova la ecartamentul european, să avem conexiune directă şi pe care ferată între Chişinău şi Bucureşti şi poate în perspectivă să reuşim să lansăm şi un tren rapid”, a mai spus acesta.
Premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, a anunţat joi, la Palatul Victoria, într-o declaraţie de presă comună cu premierul Viorica Dăncilă, că cetăţenii celor două state nu vor plăti tarifele de roaming de 1 Decembrie, acesta fiind un prim pas spre „un spaţiu comun de comunicare”.
Oficialii din România şi Republicii Moldova au semnat, joi, la Palatul Victoria, 11 documente şi acorduri bilaterale, printre care o „Declaraţie Comună a Guvernului României şi a Guvernului Republicii Moldova privind eliminarea unor tarife de roaming”.
De asemenea, cele două state au mai încheiat un acord privind cooperarea în domeniul turismului, un protocol de cooperare în ministerele culturii, un memorandum de înţelegere „privind cooperarea în domeniul asistenţei şi protecţiei consulare pentru persoanele cu dublă cetăţenie” precum şi un alt memorandum „privind promovarea antreprenoriatului şi cooperare economică şi corporativă”.
Miniştrii Apărării din R.Moldova şi România au mai semnat, joi, la Palatul Victoria, o Declaraţie de intenţei „cu privire la crearea unui cadru de istruire intensificată în perspectiva înfiinţării unei unităţi mixte între Armata României şi Armata Naţională a Republicii Moldova”.
Printre documentele încheiate se mai numără un Plan de Acţiuni în domeniul sănătăţii şi ştiinţelor medicale pentru perioada 2019-2020, un contract de finanţare „Dezvoltări ale sistemului naţional de transport în zona de Nord – Est a României în scopul îmbunătăţirii aprovizionării cu gaze naturale a zonei precum şi a asigurării capacităţilor de transport spre Republica Moldova”, precum şi un protocol privind constituirea şi activităţile echipelor mixte de patrulare la frontiera de stat comună.
Citește pe alephnews.ro: Cine este Călin Georgescu? Portretul făcut de Reuters pentru candidatul la alegerile din România: „Un critic NATO. Poziție pro-rusă”
Citește pe www.zf.ro: Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Mesajul PSD după un nou refuz al preşedintelui: E în campanie. Vrea să întârzie performanţa guvernului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cine este Cristela Georgescu, soţia lui Călin Georgescu, cel care a provocat un tsunami fără precedent în lumea electorală. Ea este fost bancher la Citibank, o bancă globală, iar acum oferă cursuri de nutriţie
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor
CANCAN.RO
„LEGIONAR” – cel mai căutat cuvânt pe dexonline după primul tur al alegerilor prezidențiale. De ce au votat românii un candidat pro-rus
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe