PC: Guvernul să ceară explicaţii Budapestei pentru declaraţiile preşedintelui Parlamentului ungar

Preşedintele PC, Daniel Constantin, afirmă că premierul şi ministrul de Externe trebuie să solicite explicaţii oficiale guvernului de la Budapesta referitor la afirmaţiile preşedintelui Parlamentului ungar potrivit căruia autonomia Ţinut Secuiesc ar fi justificată.

Urmărește
4 afișări

"Cerem public, pe aceasta cale, atât ministrului de Externe, cât şi prim-ministrului să ceară explicaţii oficiale conducerii Parlamentului European, conducerii guvernului maghiar, dacă aceste poziţii exprimate reprezintă poziţia oficială a Ungariei", a spus el.

Liderul PC a criticat, în conferinţa de presă săptămânală, afirmaţiile preşedintelui Parlamentului ungar, Lazlo Kovar, care a declarat autonomia aşa-numitului Ţinut Secuiesc ar fi "justificată, fiind o cerinţă juridică modernă şi pe deplin cuvenită".

Liderul concervator a spus că acest subiect a fost diactat atât în cadrul şedinţei de luni a Biroului Executiv al PC, dar şi în cea USL. "Nu credem că un oficial dintr-o ţară vecină, pe baza principiilor de bune relaţii de vecinatate, ar fi îndreptăţit să facă o astfel de declaraţie", a ţinut să precizeze Constantin. El a amintit, în acest sens, prevederea constituţională potrivit căreia România este stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil.

"Mai mult decât atât, Constituţia României prevede că instigarea la orice fel de formă care ar leza integritatea teritorială nu este tolerată în Romania. Orice partid politic care tolerează un astfel de comportament sau care instigă la lucruri care aduc atingere integrităţii naţionale teritoriale ale României poate fi în afara Constituţiei", a arătat liderul Conservator.

El a menţionat că nu este mirat atât de declaraţiile preşedintele Parlamentului Ungar, Lasylo Kovar, care "nu este la prima iesire de acest fel" cât de lipsa de reacţie a autorităţilor române.

Daniel Constantin a spus că dacă autorităţile române nu vor face demersuri pentru lămurirea acestei situaţii, în caz contrar, PC va propune USL să solicite clarificări conducerii PE şi conducerii Guvernului din Ungaria, care să precizeze oficial care este poziţia lor faţă de acest subiect.

Preşedintele Parlamentului Ungariei, Kover Laszlo, a declarat, sâmbătă seară, la Târgu Mureş, unde a primit premiul "Gabor Aron", din partea CNS, că statul ungar sprijină dorinţa de autonomie, iar ceea ce vrea Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) este "legal, corect şi modern", este "viitorul naţiei şi porunca lui Dumnezeu".

Preşedintele Parlamentului Ungariei a spus că dorinţa de obţinere a autonomiei este întemeiată şi din punct de vedere moral, "corespunde voinţei Creatorului şi voinţei oamenilor", iar maghiarii trebuie să aibă încredere în "succesul politicii naţionale".

"Avem încredere în forţa noastră, cerem doar drepturile care ni se cuvin în mod firesc", a mai spus Kover, subliniind că premiul primit nu îl consideră o recunoaştere a meritelor sale, ci o "indicaţie pentru viitor".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici