PD: Guvernul a fundamentat bugetul pe taxa de primă înmatriculare, care va fi modificată
"Astfel, se confirmă ceea ce Partidul Democrat a spus dintotdeauna: nivelul veniturilor din taxa auto este nesigur. Proiecţia bugetară pe anul 2008 se bazează pe 600 milioane 800 mii RON colectaţi din taxa de primă înmatriculare deşi, în condiţiile în care taxa de primă înmatriculare se va modifica, Guvernul ar putea fi nevoit să returneze banii încasaţi, aşa cum s-a întâmplat deja în Polonia şi Ungaria", se arată într-un comunicat al PD, semnat de deputatul democrat Graţiela Iordache, membru al Comisiei de buget-finanţe.
Conform deputatului PD, "obişnuit să trateze cu mare dispreţ legile şi cetăţenii României, Guvernul Tăriceanu II a încercat să se comporte în acelaşi fel şi faţă de legislaţia şi organismele comunitare", însă Uniunea Europeană nu tolerează însă "nerespectarea promisiunilor şi atitudinea de superioritate faţă de legi, sancţionându-le grav: Guvernul este obligat să modifice taxa auto".
PD cere Guvernului să acorde respectul cuvenit cetăţenilor români şi să-i scutească de la plata în van a unei taxe.
"Unicul scop al Guvernului în persistenţa pentru plata taxei auto de primă înmatriculare la nivelul actual este doar pentru a-şi acoperi incapacitatea de a colecta veniturile necesare bugetului. Considerăm că premierul Tăriceanu comite cu bună ştiinţă acest abuz, ştiind că cetăţenii români vor plăti la timp taxa, în timp ce Guvernul, dacă va fi obligat să o returneze, o va face cu întârziere, eventual după ce actuala legislatură îşi va încheia mandatul", se arată în comunicatul PD.
Comisia Europeană a trecut la a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României în cazul taxei de primă înmatriculare, autorităţile având la dispoziţie două luni pentru a se conforma solicitărilor Executivului, care va înainta, în caz contrar, o plângere la Curtea Europeană de Justiţie.