PD şi PSD au convenit: Guvern de uniune naţională - surse

Liderii PD şi PSD s-au întâlnit, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, concluzia discuţiilor fiind că în cazul în care moţiunea este adoptată de Parlament soluţia de ieşire din criză rezidă într-un guvern de uniune naţională, au declarat pentru MEDIAFAX surse din cele două partide.

Urmărește
4 afișări
Imaginea articolului PD şi PSD au convenit: Guvern de uniune naţională - surse

PD şi PSD au convenit: Guvern de uniune naţională - surse

Liderii democraţi şi cei social-democraţi s-au întânit, în cursul nopţii de marţi spre miercuri, pentru a stabili primii paşi în cazul în care Cabinetul Tăriceanu II va cădea, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din cele două formaţiuni.

Acestea au completat că preşedintele PD, Emil Boc, le-a promis liderilor PSD că, dacă parlamentarii social-democraţi se vor mobiliza şi vor vota moţiunea de cenzură, PD va iniţia chiar în cursul zilei de miercuri o delegaţie de negociere cu PSD.

Sursele citate au spus că, dacă moţiunea va trece, preşedintele Traian Băsescu îl va nominaliza pe secretarul general al PD, Vasile Blaga, să formeze un guvern PD-PLD-PNL.

În urma pervizibilului refuz al PNL, şeful statului va nominaliza, peste două zile, un premier, tot din PD, probabil tot Vasile Blaga, pentru a forma un guvern de uniune naţională, din care să facă parte şi PSD.

PD şi PSD vor începe, însă, să negocieze chiar miercuri formarea acestui guvern de uniune naţională imediat ce Cabinetul Tăriceanu II va cădea în Parlament, au mai arătat sursele citate.

Întâlnirea PD-PSD, de marţi spre miercuri noaptea, survine unei negocieri eşuate între PSD şi PNL din cursul zilei de marţi. Delegaţii formate din membri ai conducerilor PSD şi PNL au negociat, marţi, pe tema moţiunii de cenzură, dar acestea s-au încheiat fără a se ajunge la un punct de vedere comun, PNL neacceptând condiţiile impuse de PSD, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare. Sursele citate au precizat că PSD ar fi solicitat ca PNL să accepte intrarea la guvernare a social-democraţilor, prin cedarea a şapte ministere. Totodată, sursele respective au arătat că negocierile au eşuat din cauza lui Bogdan Olteanu, care nu ar fi acceptat condiţiile impuse de PSD.

Surse din PSD au mai declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Traian Băsescu a făcut declaraţia de presă de marţi seara ca urmare a discuţiilor pe care le-a purtat cu Mircea Geoană, în scopul de a pregăti mediatic lansarea guvernului de uniune naţională, le-a transmis, miercuri, liderul PSD parlamentarilor social-democraţi, în şedinţa grupurilor.

Geoană le-ar mai fi transmis parlamentarilor PSD că PNL nu a fost dispus să accepte nici una dintre propunerile PSD, nici măcar cea privind retragerea moţiunii de cenzură, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Potrivit aceloraşi surse, Geoană le-a spus parlamentarilor că a vorbit, miercuri dimineaţă, la telefon, cu premierul Tăriceanu, care i-ar fi spus că nu va negocia sub nicio formă cu PSD. Mircea Geoană ar fi replicat că nu înţelege argumentele invocate de premier, care spune că i-ar fi teamă de Traian Băsescu.

Geoană le-a mai spus parlamentarilor PSD că singura soluţie este votarea moţiunii, iar în sală nu au existat păreri contrare expuse, au precizat aceleaşi surse.

Geoană le-ar mai fi spus parlamentarilor PSD că, astfel, PSD va ajunge în 10 zile la guvernare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici