PDL a cerut procedură de urgenţă la Legea pensiilor în Senat, dar Biroul Permanent a respins solicitarea

PDL a cerut, marţi, în Biroul Permanent al Senatului, ca reexaminarea Legii pensiilor să se facă în procedură de urgenţă, însă solicitarea a fost respinsă, PSD, PC şi PNL deţinând majoritatea în conducerea acestui for legislativ.

Urmărește
66 afișări
Imaginea articolului PDL a cerut procedură de urgenţă la Legea pensiilor în Senat, dar Biroul Permanent a respins solicitarea

PDL a cerut procedură de urgenţă la Legea pensiilor în Senat, dar Biroul Permanent a respins solicitarea (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat că democrat-liberalii au cerut ca reexaminarea Legii pensiilor să se facă în procedură de urgenţă, iar Comisia de muncă să facă raportul într-o săptămână, având în vedere că este vorba despre modificarea doar a unui articol al actului normativ.

Conform lui Rădulescu, reprezentanţii PSD, PC şi PNL au propus, "după negocieri", ca raportul comisiei să fie elaborat în aproximativ trei săptămâni. Liderul senatorilor PDL a acuzat opoziţia că doreşte, de fapt, să menţină "privilegiile" parlamentarilor în privinţa pensiilor.

Rădulescu a precizat că PDL va cere şi în plen ca reexaminarea legii să fie făcută în procedură de urgenţă.

Preşedintele Băsescu a cerut, joi, reexaminarea legii având obiecţii faţă de un singur articol al acesteia, respectiv prevederea referitoare la vârsta standard de pensionare pentru femei, şeful statului cerând stabilirea acesteia la 63 de ani, nu la 65 de ani.

În cazul reexaminării legilor la solicitarea şefului statului, Constituţia nu prevede un termen în care Parlamentul trebuie să reanalizeze actul normativ. Singurele prevederi din legea fundamentală se referă la faptul că preşedintele ţării nu poate cere decât o dată reexaminarea actului normativ şi că promulgarea legii se face în cel mult 10 zile de la primirea actului normativ adoptat după reexaminare.

În cazul Legii pensiilor, cererea de reexaminare a fost transmisă Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Potrivit articolului 146 din Regulamentul Senatului, în cazul în care preşedintele României cere, înainte de promulgare, reexaminarea unei legi adoptate prima dată de către Senat, cererea va fi înscrisă în termen de cel mult 30 de zile în proiectul ordinii de zi a acestui for legislativ.

Acelaşi articol prevede că "reexaminarea legii pe baza cererii preşedintelui României se face cu respectarea procedurii legislative".

Prin urmare, Senatul are termen de o lună de zile, începând din 7 octombrie (când a fost trimisă cererea de reexaminare), pentru a înscrie proiectul pe ordinea de zi a plenului.

De la momentul la care este prezentat în Biroul Permanent, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, are, potrivit Constituţiei şi propriului regulament, 45 de zile pentru a adopta actul normativ, în caz contrar fiind adoptat tacit şi transmis Camerei Deputaţilor în forma în care a sosit la Senat.

În plus, conform articolului 89 al Regulamentului, Senatul poate prelungi termenul de adoptare tacită la 60 de zile, în cazul legilor "de complexitate deosebită".

"Caracterul complex al legii se stabileşte prin hotărârea plenului Senatului, la propunerea Biroului Permanent, avându-se în vedere elemente precum: întinderea reglementării, importanţa domeniului de reglementare, implicaţiile deosebite într-un anumit domeniu şi necesitatea aplicării unor norme comunitare", se arată în acelaşi articol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici