PDL a părăsit şedinţa de plen după ce s-a respins retrimiterea la comisie a raportului privind SRTV

Parlamentarii PDL au părăsit şedinţa plenului reunit al Parlamentului, marţi, după ce solicitarea liderului deputaţilor PDL, Mircea Toader, ca raportul privind numirea noului Consiliu de Administraţie al SRTV să fie retrimis la comisie a fost respinsă de majoritatea senatorilor şi deputaţilor.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului PDL a părăsit şedinţa de plen după ce s-a respins retrimiterea la comisie a raportului privind SRTV

PDL a părăsit şedinţa de plen după ce s-a respins retrimiterea la comisie a raportului privind SRTV (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Toader a cerut, de asemenea, ca persoanele propuse de PDL să fie audiate în cadrul comisiilor pentru cultură ale Parlamementului.

"Să existe un vot la nivelul comisiei, dacă comisia nu va putea să decidă care sunt cei opt ne întoarcem în Parlament şi îi alegem pe toţi. Cred că este corect ca cei opt să fie aleşi de către Parlament, nu pe cele opt nume pe care comisia le-a prezentat", a spus el.

Propunerea sa privind retrimiterea raportului la comisii a întrunit 28 de voturi "pentru", 221 de voturi "împotrivă" şi 11 abţineri.

Mircea Toader a anunţat că grupul PDL a decis, în consecinţă, să părăsească sala.

"Vă lasă ca dumneavoastră să luaţi deciziile care sunt împotriva legii", a spus acesta.

Mircea Toader a declarat în plenul reunit că, în cadrul comitetului liderilor de grup, PDL a susţinut că, potrivit algoritmului, este îndreptăţit la trei locuri în CA al TVR, liderii PSD şi PNL declarând "foarte ferm" că democrat-liberalii nu vor primi niciun loc, decizie luată împotriva legii.

"Grupul PDL, în conformitate cu legea, a făcut propriile propuneri, care nu fac parte din raport", a mai spus Toader, adăugând că, din punctul de vedere al PDL, acest raport al comisiilor de cultură este "total neadecvat" şi nu poate fi supus votului, din punct de vedere procedural.

În replică, deputatul PSD Valeriu Zgonea a declarat că Regulamentul Camerei Deputaţilor prevede negocierea între toate autorităţile sub control parlamentar.

El a a acuzat PDL că a luat şase din şapte locuri la Curtea de Conturi şi au fost şi alte instituţii unde democrat-liberalii nu ar fi stabilit configuraţia parlamentară.

"Niciodată până acum nu aţi văzut la noi sau la PNL că nu am respectat Regulamentul", a mai spus Zgonea, adăugând că propunerile din comisii au respectat procedurile parlamentare.

"Este dreptul dumneavoastră constituţional să contestaţi la CCR", a mai spus Zgonea.

Mircea Toader a intervenit, precizând că "nu a fost o negociere între grupuri", ci "o impunere", pe care liderii celorlalte partide au semnat-o.

"Noi am solicitat să fie audiaţi (cei propuşi de PDL pentru CA - n.r.), dar au fost respinşi la audiere", a mai spus Toader.

La rândul său, senatorul PDL Radu F Alexandru a declarat că în Parlamentul României s-a consumat, luni, o premieră, în sensul că este pentru prima dată când comisiile reunite de cultură, artă şi mass-media se pun în situaţia de a încălca flagrant legea.

"Nu se poate negocia nimic împotriva legii", a mai spus Radu F Alexandru, acuzând reprezentanţii puterii că nu au avut nicio disponibilitate de a asculta opinia PDL. Potrivit senatorului PDL, un reprezentant al PSD le-ar fi transmis în şedinţa comisiei că: "Cine seamănă vânt, culege furtună. Cât aţi fost la putere, aţi greşit, e timpul nostru să vă plătim toate poliţele". "Nu veţi rămâne cât lumea la guvernare. Vă asigurăm, nu vom proceda la fel când vom veni la guvernare", le-a spus Radu F Alexandru parlamentarilor din arcul puterii.

Mircea Toader a cerut, pe de altă parte, verificarea cvorumului de şedinţă, solicitare respinsă de preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL), care a arătat că Parlamentul este "într-un cvorum larg".

Consiliul de Administraţie (CA) al Televiziunii Române a fost avizat favorabil, marţi, de Comisiile de cultură din Parlament, cu 20 de voturi "pentru", niciun vot împotrivă şi o abţinere.

De la şedinţa comună a Comisiilor de Cultură din Parlament în care au fost audiaţi membrii propuşi s-au retras parlamentarii PDL, după ce propunerile acestui grup parlamentar pentru CA al TVR nu au fost acceptate la audiere.

Cei 13 membri titulari propuşi pentru Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române sunt: Anne Jugănaru, Claudiu Brînzan şi Cristian Niţulescu (PSD), Claudiu Săftoiu, Lucia Hossu Longin şi Irina Radu (PNL), Nicoleta Nicolicea (UNPR), Nagy Zoltan Levente (UDMR), Raico Cornea (Minorităţi), Romina Surugiu (Preşedinţie), Gabriel Tufeanu (Guvern), Valentin Nicolau şi Sorin Burtea (angajaţii TVR).

Membrii supleanţi propuşi sunt: Luminiţa Violeta Ristea, Mihai Cernea şi Vasile Arhire (PSD), Dida Drăgan, Daniela Bârsan şi Cristina Iancu (PNL), Rostas Peter Istvan (UDMR), Andreea Ghiţă-Jalica (Minorităţi), Marius Oblu (Guvern), Mihai Rădulescu şi Ioana Cătălina Popescu (angajaţii TVR).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici