- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (22.03.2013, 17:13)
- Emma Toader
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PDL ar putea continua opoziţia de catifea sau ar intra în zodia spectacolului, după Convenţie
PDL ar putea face în continuare, sub conducerea lui Vasile Blaga, o opoziţie de catifea, aşteptând eventuale greşeli ale USL, sau ar putea deveni mai agresiv cu actuala putere, cu Elena Udrea la cârmă, oferind şi spectacol pentru presă şi electorat.
Urmărește
341 afișări
PDL ar putea continua opoziţia de catifea sau ar intra în zodia spectacolului, după Convenţie (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
Un bărbat şi două femei, Vasile Blaga, Elena Udrea şi Monica Macovei, sunt candidaţii pentru funcţia de preşedinte al PDL, fiecare sperând să câştige competiţia, dar cărţile se vor juca între Blaga şi Udrea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Pe 23 martie, la sala Romexpo, 5.000 de candidaţi PDL vor decide, prin votul lor, soarta partidului şi preşedintele PDL.
Cei trei candidaţi au promis că partidul va rămâne unit după Convenţia PDL, indiferent de rezultat.
Unii spun că este o competiţie dură, alţii cred că întrecerea are un rezultat previzibil.
Care ar fi scenariile posibile?
Dacă Vasile Blaga ar fi preşedintele PDL: Vasile Blaga este dorit de mulţi dintre membrii partidului dar nu este agreat de preşedintele Băsescu. Şeful statului a spus public faptul că ţine la "Vasile", dar partidul nu va creşte dacă Blaga va rămâne preşedinte.
Muncitor, tenace, constant, Blaga supranumit cândva "buldogul lui Traian Băsescu" este genul de conducător care crede că disciplina de partid şi munca trebuie să fie caracteristicile principale ale lucrului în echipă.
Blaga cunoaşte cel mai bine filialele de partid, după ce de peste 10 ani conduce campaniile electorale ale partidului. Ştie că PDL a plătit scump preţul guvernării ţării într-o perioadă de criză şi crede că reconstrucţia partidului trebuie să se facă în timp şi "de la firul ierbii", adică de la baza organizaţiei.
Spirit neconflictual, Vasile Blaga nu este genul care să facă "circ" în politică, fiind cel care de obicei nu atacă, ci doar ripostează la atacul adversarilor.
Dacă PDL ar fi o echipă de fotbal şi Blaga antrenor, atunci calităţile echipei ar fi legate de perseverenţă şi de antrenare, dar i-ar lipsi atacantul vedetă.
Dacă Blaga rămâne preşedinte, PDL va face în continuare o opoziţie de catifea în faţa adversarului, USL. Prin aşteptare împinsă până la stoicism, PDL ar putea avea câştig de cauză doar ca urmare a greşelilor repetate ale adversarului său politic.
Elena Udrea a anunţat că nu va pleca din partid, în cazul în care câştigă Blaga, dar este posibil să facă un pas în spate şi să nu intre în conducere. Totuşi se poate ca, în urma unor negocieri, dacă Blaga îi va întinde o mână, să fie aleasă în BPN, după cum preciza actualul preşedinte al partidului. Macovei nu a spus tranşant ce va face în cazul în care pierde şi nu a negat o eventuală plecare. Blaga a declarat deja că în viaţa sa nu şi-a permis să excludă pe nimeni din partid şi nu o va face nici în cazul celor două. Totuşi, vor exista nemulţumiţi din tabăra Elenei Udrea şi cea a Monicăi Macovei care ar putea pleca din partid.
Dacă Elena Udrea ar fi preşedintele PDL: Ar fi pentru prima dată când o femeie s-ar instala în fruntea acestui partid. Dacă PDL ar fi o echipă de fotbal şi Elena Udrea antrenor, Udrea ar putea fi vedeta şi în acelaşi timp atacantul numărul unu al echipei.
Îndrăzneaţă şi seducătoare, Elena Udrea aduce culoare politicii nu numai prin tocuri şi poşete, ci şi prin nonşalanţa declaraţiilor.
Are prieteni, dar şi mulţi duşmani şi beneficiază de admiraţia nedisimulată a preşedintelui Traian Băsescu, cel care nu a dorit-o însă pe scenă alături de el în campania din vară pentru referendum, dar cel care o anunţă acum ca fiind potrivită pentru şefia PDL.
În cazul victoriei lui Udrea, partidul nu s-ar rupe, deoarece Vasile Blaga nu ar pleca din PDL din două motive: unu – pentru că nu ar avea unde să se ducă şi doi – pentru că imaginea lui este de persoană loială partidului.
Totuşi Blaga ar putea să se retragă din viaţa politică, el declarând că va face politică doar în PDL. Vasile Blaga a procedat similar după Convenţia din 2011, când a câştigat Emil Boc, iar el nu a acceptat niciun post de conducere în partid.
Dacă Elena Udrea ar deveni preşedinte al PDL "surpriza" ar fi elementul care ar caracteriza reorganizarea partidului şi acţiunile PDL. Ea şi-a anunţat deja intenţia de a reevalua filialele şi de a instala alte conduceri interimare.
Această "surpriză" ar pune USL în gardă şi ar oferi circ şi spectacol pe scena politică.
Dacă Monica Macovei ar deveni preşedintele PDL, ar fi pentru PDL un antrenor discret, care nu riscă, dar nici nu câştigă şi partidul nu ar mai avea organizarea milităroasă a lui Vasile Blaga, dar nici spectacolul uşor regizat al Elenei Udrea.
Cu Macovei în fruntea partidului, gruparea intelectualilor reformişti din PDL ar deveni mai vocală şi mai vizibilă, ceea ce ar putea să-i nemulţumească pe tradiţionaliştii obişnuiţi să fie vioara-ntâi.
Temele predilecte de atac ale Monicăi Macovei - relaţia cu UE şi liderii USL - deşi de impact, ar putea rămâne fără ecou dat fiind că, din poziţia de europarlamentar, aceasta a uzat excesiv de ele. Acest fapt, asociat cu rigiditate şi individualism, ar putea aduce într-o zonă gri un PDL un condus de Macovei.
Acestea sunt însă scenarii, iar certitudinea va veni odată cu alegerea noului lider democrat-liberal.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe