PDL Bucureşti: USL a blocat legea câinilor fără stăpân, atacând-o la Curtea Constituţională

Organizaţia PDL Bucureşti precizează că, până la o modificare legislativă, obligaţia rezolvării problemei câinilor fără stăpân revine exclusiv primarului general, democrat-liberalii amintind că legea care permitea eutanasierea câinilor a fost blocată de USL, care a atacat-o la Curtea Constituţională.

Urmărește
585 afișări
Imaginea articolului PDL Bucureşti: USL a blocat legea câinilor fără stăpân, atacând-o la Curtea Constituţională

PDL Bucureşti: USL a blocat legea câinilor fără stăpân, atacând-o la Curtea Constituţională (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"PDL Bucureşti îşi exprimă indignarea faţă de declaraţiile preşedintelui Camerei Deputaţilor conform cărora legea câinilor fără stăpân a fost blocată de administraţia locală. Domnul Zgonea se face că uită faptul că, în mandatul parlamentar trecut, PDL a votat o lege pe care USL a atacat-o la Curtea Constituţională. Atacul USL a avut în spate acordul electoral încheiat cu unele ONG-uri care doreau să blocheze această lege, acord semnat de Ponta şi Antonescu, în numele USL!", se arată într-un comunicat al Organizaţiei PDL Bucureşti remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Totodată, PDL precizează că susţine parlament orice proiect care va duce la rezolvarea problemei câinilor fără stăpân în Bucureşti.

PDL Bucureşti îşi exprimă regretul că USL nu a înţeles cu adevărat problema câinilor fără stăpân decât după ce un copil de 4 ani a fost omorât.

"Sorin Oprescu şi USL trebuie să înţeleagă că până la eventuala modificare legislativă, obligaţia rezolvării acestei probleme a fost şi este exclusiv a Primarului General", se mai arată în comunicat.

În ianuarie 2011, Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.

Sesizarea CC a fost făcută de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL. "Gestionarea câinilor fără stăpân nu este o situaţie excepţională, care să necesite măsuri în vederea evitării unei grave atingeri aduse interesului public. Fără a o desconsidera, problema câinilor fără stăpân poate fi gestionată şi rezolvată prin măsuri eficiente de către serviciile comunitare, politici publice coerente şi alocarea unor resurse adecvate", se arăta în sesizarea deputaţilor PSD şi PNL trimisă Curţii Constituţionale.

Anunţul privind neconstituţionalitatea legi a fost primit cu urale de membrii organizaţiilor de protecţie a animalelor care protestau atunci la Palatul Parlamentului, unde este sediul Curţii Constituţionale.

Regizori, compozitori, critici de film, ziarişti, pictori, sportivi, artişti plastici, fotografi, medici şi ONG-uri au cerut neadoptarea acestei legi.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara atunci că rămâne la ideea de a construi adăposturi pentru câinii fără stăpân, care trebuie strânşi "cât mai curând" de pe străzi, într-un termen de "câteva luni". El spunea atunci că găsise deja soluţii, în colaborare cu ONG-urile.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari care prevedea că eutanasierea animalelor fără stăpân se putea realiza după ce autorităţile locale consultau populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".

Conform legii, consiliile locale aveau obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi trebuiau să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.

De asemenea, câinii trebuiau ţinuţi în adăposturile înfiinţate de consilii timp de 30 de zile, cu excepţia celor revendicaţi de proprietari. În situaţia în care după expirarea termenului de cazare câinii nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, aceştia pot fi păstraţi în adăposturi, returnaţi în teritoriu, eutanasiaţi sau se poate găsi o soluţie combinată, conform hotărârii consiliilor locale, respectiv ale CGMB, după consultarea populaţiei din raza unităţii administrativ-teritoriale respective, se preciza în actul normativ.

Un copil în vârstă de patru ani a murit, luni, după ce a fost atacat de câini maidanezi, în apropierea Parcului Tei, din Sectorul 2, iar fratele acestuia, de şase ani, a fost muşcat de un picior, dar a reuşit să fugă şi să-şi anunţe bunica.

Copilul de patru ani muşcat de câini a murit din cauza hemoragiei externe, pe corpul acestuia fiind găsite sute de plăgi, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Medicul a precizat că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi, că va solicita urgentarea dezbaterii proiectului de lege privind câinii fără stăpân, aflată la Comisia pentru administraţie şi că va discuta cu premierul Victor Ponta legat de acest subiect.

"I-am rugat pe secretarul general şi pe liderul grupului PSD în această dimineaţă să se intereseze să urgentăm dezbaterea. Sper să găsim o soluţie. Vorbim despre un copil care are patru ani, fiica mea are şase ani şi ştiu despre ce este vorba. Sunt şi eu iubitor de câini, am acasă câini maidanezi şi de rasă, este important să facem ceva cu această problemă şi deja lucrurile sunt exagerate şi cred că noi românii aşa suntem, niciodată nu suntem în stare să facem un lucru înainte, îl facem dacă există un eveniment", a precizat Zgonea, pe holurile Parlamentului.

El a arătat că va discuta în Biroul Permanent şi va cere ca până la săptămâna viitoare Comisia pentru administraţie a Camerei să-şi stabilească cu prioritate dezbaterea proiectului de lege privind câinii fără stăpân.

Valeriu Zgonea a mai spus că nici fostul guvern nu a fost în stare să rezolve această problemă şi a precizat că va discuta cu premierul Victor Ponta pentru găsirea unei soluţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici