PDL Bucureşti: USL şi Sorin Oprescu vor să anuleze referendumul pentru Legea Capitalei

PDL Bucureşti acuză că PNL şi PSD ar vrea anularea referendumului pentru Legea Capitalei, "pentru a nu-şi pierde privilegiile şi controlul asupra feudelor proprii", susţinând totodată că Sorin Oprescu a devenit "subordonatul direct, pe linie politică, al lui Andrei Chiliman, la nivelul Capitalei".

Urmărește
8 afișări

Potrivit unui comunicat al organizaţiei democrat-liberale, "PDL Bucureşti este singurul partid care susţine cu adevărat referendumul iniţiat de USL prin Sorin Oprescu, pentru ca Legea Capitalei să fie validată de către cetăţeni".

"Acesta a fost punctul de vedere oficial al reprezentanţilor partidului în Consiliul General care au mers la întâlnirea cu primarul general. PDL doreşte consultarea bucureştenilor şi de aceea reprezentanţii săi şi-au arătat disponibilitatea de a vota modificarea numărului şi conţinutul întrebărilor, dacă astfel putem obţine răspunsuri elocvente. Condiţia principală este aceea ca întrebările să fie direct legate de Legea Capitalei. PDL Bucureşti consideră că demersul legislativ este prea important ca el să poată fi redus la doar una sau două întrebări, aşa cum doreşte USL. Cetăţenii Capitalei trebuie să fie informaţi asupra a ceea ce votează. Până acum, PSD şi PNL nu au făcut decât să blocheze acest demers de informare şi să încerce să manipuleze bucureştenii", potrivit sursei citate.

PDL Bucureşti menţionează ca exemplu faptul că, în textul legii, nicăieri nu se face referire la "desfiinţarea sectoarelor", aşa cum au spus în campania lor opozanţii demersului.

"Pentru că data de 19 iunie se află în interiorul perioadei de desfăşurare a Bacalaureatului, PDL Bucureşti şi-a exprimat intenţia ca, la următoarea şedinţă de Consiliu General, să se modifice data referendumului pentru 26 iunie. PDL Bucureşti a iniţiat demersul consultativ cu primarul general şi reprezentanţii celorlalte partide din CGMB ca urmare directă a sesizării prefectului Capitalei, Mihai Atănăsoaei, că nici primarul general, nici primarii de sector nu au făcut demersurile necesare organizării referendumului, deşi există o Hotărâre de Consiliu General în acest sens", adaugă PDL Bucureşti.

"Conform legii nr. 3/2000, Sorin Oprescu este obligat să comunice Preşedintelui Tribunalului Bucureşti hotărârea Consiliului General privind organizarea referendumului local, în vederea deciderii componenţei Biroului Electoral de Circumscriţie al Municipiului Bucureşti. De asemenea, Sorin Oprescu trebuia să stabilească sediul Biroului Electoral, personalul auxiliar şi să dispună alocarea de fonduri. Sorin Oprescu nu a făcut nimic din toate acestea, deşi legea îl obliga în acest sens. Primarul general se face vinovat de abuz în serviciu. Lipsa de preocupare a primarului general este rezultatul direct al înţelegerii politice dintre acesta şi USL la nivel Bucureşti. Sorin Oprescu a devenit subordonatul direct, pe linie politică, al lui Andrei Chiliman la nivelul Capitalei. Este dovada clară că PNL şi PSD se folosesc în continuare de toate tertipurile pentru a anula referendumul, nedorind să se prezinte în faţa bucureştenilor, pentru a nu-şi pierde privilegiile şi controlul asupra feudelor proprii", se arată în comunicat.

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a susţinut, luni, după întâlnirea cu liderii partidelor din Consiliul General, că cel mai probabil data referendumului local "va fi împinsă înainte cu cel puţin o săptămână", iar numărul întrebărilor va fi redus, cel mai posibil la jumătate, decizia finală urmând a fi luată marţi.

Oprescu a afirmat că reprezentanţii PDL din conducerea Consiliului General au acceptat nevoia reducerii numărului de întrebări de principiu şi simplificarea conţinutului lor.

Marţi, la ora 15.00, vor fi definitivate întrebările care vor intra mai întâi în componenţa proiectului de hotărâre, apoi în şedinţa CGMB vor fi validate.

Primarul general a precizat că, după consulatarea cu primarii, va fi stabilit un număr mai mic de întrebări cu un conţinut foarte clar formulat de comun acord cu partidele care au reprezentanţi în Consiliul General, urmând apoi să fie o şedinţă de îndată a Consiliului pentru a putea repara greşelile. Şedinţa Consiliului va fi probabil miercuri. "Am căzut cu toţii de acord că principiile discutate şi rezultate, şi reluate se pot concentra în trei întrebări clare, vor fi trei sau patru, mâine veţi avea răspunsul după consultarea cu toată lumea", a precizat Oprescu.

CGMB hotărâse, în 13 aprilie, ca referendumul local privind Legea Capitalei să fie organizat în 19 iunie. Cele şapte întrebări stabilite în 13 aprilie erau: "Sunteţi mulţumit de modul în care s-a dezvoltat Capitala?", "Vă doriţi o Capitală cu 6 sectoare şi o administraţie?", "Vă doriţi o Capitală cu şase sectoare şi şapte administraţii?", "Sunteţi mulţumiţi de curăţenia în Capitală?", "Vă doriţi o arhitectură unitară pentru Bucureşti?", "Sunteţi de acord cu reducerea cheltuielilor aparatului administrativ?" şi "Sunteti de acord ca Bucureştiul să fie condus de primarul general şi CGMB?".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici