PDL, câştigător atât la Senat cât şi la Cameră, la votul românilor din diaspora

PDL a obţinut 46,88% din voturile exprimate de românii din diaspora, pentru Senat, fiind urmat de PNL, cu 23,35% şi PSD+PC, cu 13,19%, în timp ce la Camera Deputaţilor, PDL a obţinut 46,6%, PNL- 20,45% iar PSD+PC- 14,82%, după numărarea a 93,21% din voturi.

Urmărește
28 afișări
Imaginea articolului PDL, câştigător atât la Senat cât şi la Cameră, la votul românilor din diaspora

PDL, câştigător atât la Senat cât şi la Cameră, la votul românilor din diaspora (Imagine: Mediafax Foto)

Conform Biroului Electoral al Circumscripţiei 43, pentru românii din străinătate, rezultatele sunt valabile după centralizarea proceselor de vot de la 206 din cele 221 de secţii, deschise în străinătate, şi reprezintă 93,21% dintre buletinele de vot.

Locul al patrulea la Senat a fost obţinut de PRM, cu 6,48 la sută, urmat de UDMR cu 5,66 de procente, PNG-CD cu 3,23 la sută şi PVE cu 1,18 la sută.

La Camera Deputaţilor, locul al patrulea a fost obţinut de UDMR cu 4,64 la sută din voturi, urmat de PRM cu 4,44 de procente şi PNG-CD cu 3,08.

Candidatul independent Constantin Timoc Ciuciu a obţinut 1,57 la sută. Restul candidaţilor la Camera Deputaţilor au obţinut sub 1 la sută.

24.000 de români au votat în străinătate, la alegerile uninominale, potrivit MAE.

Ministerul Afacerilor Externe a făcut eforturi considerabile pentru organizarea scrutinului, creând 221 de secţii de votare (faţă de 181 la europarlamentare şi referendumul din mai 2007) şi delegând 56 de persoane din Centrala.

În total, au fost implicaţi pentru buna desfăşurare a alegerilor în strainătate circa 1.700 de oameni din toate mediile – de la partide politice la membri ai comunităţii româneşti.

Au fost distribuite 620.000 de buletine pentru Camera Deputaţilor şi acelaşi număr de buletine pentru Senat, în total 1.240.000 de buletine de vot, repartizate conform estimărilor finale realizate de şefii misiunilor diplomatice, în baza datelor statistice existente cu privire la prezenţa la urne la scrutinele anterioare şi în urma consultărilor cu comunităţile româneşti.

De asemenea, în scopul informării adecvate privind noua procedură de votare, aferentă votului uninominal, MAE a demarat de la începutul lunii octombrie o amplă campanie de informare a românilor din străinătate. În acest scop "Ghidul al alegătorului român în străinătate" - realizat de MAE în colaborare cu Autoritatea Electorală Permanentă, a fost pus şi el la dispoziţia tuturor celor interesaţi de către misiunile României şi pe site-ul MAE.

MAE ca şi majoritatea ambasadelor au rubrici speciale pe site pentru a le explica românilor condiţiile şi procedurile de vot.

În viitorul Parlament vor fi patru deputaţi şi doi senatori care vor reprezenta diaspora.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici