PDL cere Guvernului să facă public proiectul noii taxe auto

Prim-vicepreşedintele PDL, Theodor Stolojan, a solicitat, luni, Guvernului, să facă public proiectul de act normativ al noii taxe de primă înmatriculare şi a avertizat că premierul tărăgănează anularea acestei taxe, existând pericolul de a aduce România în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului PDL cere Guvernului să facă public proiectul noii taxe auto

PDL cere Guvernului să facă public proiectul noii taxe auto (Imagine: Mediafax Foto)

Thedor Stolojan a susţinut că taxa de primă înmatriculare este nu numai ilegală în raport cu legislaţia europeană, ci şi aberantă din punct de vedere economic.

"Tăriceanu ne promite că va ieşi cu o nouă taxă compatibilă cu normele europene, dar nu ştim cum arată. Îi cerem lui Tăriceanu să facă public proiectul de lege privind noua taxă, pentru a permite tuturor organizaţiilor, tuturor cetăţenilor să-şi spună punctul de vedere", a spus liderul PDL.

El a avertizat că premierul tărăgănează anularea acestei taxe, existând riscul ca România să fie adusă în faţa Curţii Europene de Justiţie.

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a confirmat, joi, la Bruxelles, că taxa auto va fi calculată în funcţie de emisiile de CO2 şi pentru maşinile Euro 3 care au inclus acest indicator în cartea tehnică şi a arătat că suma va fi redusă cu 5% pentru fiecare an de vechime al maşinii.

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Comisiei Europene au negociat în ultimele două săptămâni asupra acestei formule, iar experţii europeni au cerut ca taxa să fie calculată în funcţie de emisiile de CO2 şi pentru maşinile Euro 3. Solicitarea Comisiei a ridicat o serie de probleme autorităţilor deoarece nu pentru toate autovehiculele de tip Euro 3 este inclus în cartea tehnică nivelul emisiilor de dioxid de carbon, au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse ministeriale.

Liderii europeni reuniţi, joi şi vineri, la Bruxelles au ajuns la un acord privind adoptarea de măsuri care să reducă emisiile de gaze cu efect de seră, după ce, în urmă cu un an, s-au angajat să reducă emisiile cu 20% până în 2020.

Preşedintele Traian Băsescu i-a trimis, săptămâna trecută, o scrisoare premierului Tăriceanu, în care îi cerea să anuleze prin ordonanţă de urgenţă taxa auto, acuzându-l pe şeful Guvernului că prin aplicarea unor astfel de măsuri îi desconsideră pe români.

Băsescu a arătat că este obligat să îi atragă atenţia că, în conformitate cu articolul 90 din Tratatul de instituire a Comunităţii Europene, între statele membre "sunt interzise taxele vamale la import şi la export sau taxele cu efect similar, în cazul de faţă, taxa de primă înmatriculare a autoturismelor şi autovehiculelor".


Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici