PDL Dolj acuză, într-o scrisoare, încălcări ale statului; Gelu Vişan nu recunoaşte documentul

O scrisoare adoptată, duminică, de 26 dintre membrii PDL Dolj în numele organizaţiei, în care aceştia acuză încălcări ale statutului partidului în organizarea alegerilor în formaţiune, a provocat, marţi, reacţia deputatul Gelu Vişan, membru BPJ, care afirmă că nu cunoaşte şi nu susţine documentul.

Urmărește
7 afișări

Scrisoarea a fost adoptată, duminică, de 26 dintre membrii Biroului Permanent al organizaţiei. În document se arată că în mai, la Convenţia Naţională a partidului, democrat-liberalii vor vota una dintre moţiunile prezentate de candidaţii înscrişi pentru conducerea formaţiunii, "şi nu persoane".

"Nu înţelegem cum unele organizaţii pot organiza voturi pentru a sprijini «unanim» persoane - indiferent despre cine este vorba - în condiţiile în care nicio moţiune nu există oficial până după data de 12 aprilie. Deci organizaţiile respective nu aveau cum să ia cunoştinţă de conţinutul lor (…) Vă rugăm, Domnule Preşedinte, ca, în conformitate cu art. 100, lit. a: «preşedintele partidului garantează aplicarea Statutului...», să stopaţi aceste încălcări ale statutului", se arată în scrisoare.

În document se "atrage atenţia" că mandatul delegaţilor organizaţiilor judeţene care vor fi prezenţi la Bucureşti, la Convenţia Naţională, nu poate fi "imperativ". "Organizaţia Dolj a PDL doreşte o competiţie elegantă, corectă, cu cât mai multe opţiuni. Considerăm că aceasta ar trebui să fie dorinţa tuturor membrilor PDL (…) Dacă veţi reuşi, după data de 14 mai, PDL va fi unit, mai puternic, iar noua echipă de conducere îşi va putea duce la îndeplinire angajamentele din moţiune", se arată în încheierea scrisorii.

Vicepreşedintele PDL Dolj Constantin Dascălu a declarat, marţi, că trebuie aşteptat ca cei care candidează să-şi depună moţiunea, s-o prezinte.

"Sunt mai multe organizaţii PDL din ţară care au anunţat susţinerea pentru un candidat sau altul. Nu este statutar, lucru pe care l-am sesizat şi prin acea scrisoare, ca o organizaţie să-şi anunţe susţinerea pe un candidat pentru că noi votăm moţiuni şi nu persoane. Trebuie să aşteptăm ca cei care candidează să-şi depună moţiunea, s-o prezinte, pentru ca membri să voteze în cunoştinţă de cauză un proiect de viitor", a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, vicepreşedintele PDL Dolj Constantin Dascălu.

În replică, deputatul PDL Gelu Vişan, membru în BPJ Dolj, susţine că nu cunoaşte scrisoarea şi nu o susţine, precizând însă că ar fi votat oricum împotriva acesteia, acuzând "lipsa de democraţie" a lui Radu Berceanu. Vişan l-a acuzat pe Berceanu că nu l-ar mai fi invitat de trei luni la şedinţele BPJ, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"În profunda democraţie care îl caracterizează pe domnul Radu Berceanu eu nu am mai fost invitat la şedinţele de BPJ de trei luni. Nu ştiu conţinutul acestei scrisori pentru că nu am fost invitat la şedinţa BPJ", a declarat Vişan. Parlamentarul doljean susţine că a citit declaraţia în presă, scrisoarea fiind supusă votului membrilor BPJ după două şedinţe consecutive.

"Observ că organizaţia este preocupată de respectarea statutului, însă când vine vorba de respectarea statutului de către domnul Radu Berceanu, nu se mai preocupă, pentru că el însuşi a încălcat grav statutul dând dispoziţie să nu mai fiu invitat la şedinţele BPJ. Oricum, această declaraţie, pentru că m-am interesat şi eu, a fost adoptată după ce BPJ s-a întrunit de două ori. O dată sâmbătă, unde a fost o şedinţă mai relaxată, iar altădată, duminică, atunci când a şi fost votată declaraţia", a spus Vişan.

Deputatul PDL apreciază că organizaţiile care au anunţat că susţin un candidat nu au încălcat statutul partidului. "Vreau să readuc aminte că unii dintre liderii partidului au anunţat că-l susţin pe domnul Vasile Blaga înainte ca acesta să-şi fi anunţat intenţia de a candida. Cu mult înainte. Printre ei şi domnul Radu Berceanu, şi domnul Cezar Preda, care chiar a spus că vrea să fie secretar general al partidului sub mandatul domnului Blaga", a mai spus Gelu Vişan.

Parlamentarul doljean susţine că, în calitatea sa de membru de drept al BPJ Dolj, nu susţine demersul organizaţiei şi ar fi votat contra adoptării declaraţiei. "O astfel de declaraţie este inoportună şi aş fi votat împotriva adoptării declaraţiei. O astfel de iniţiativă are darul de a agita apel în loc să le liniştească, să le armonizeze. Eu am semnat pentru susţinerea actualului preşedinte al PDL, Emil Boc", a mai spus Gelu Vişan.

Ziarul "Gândul" nota, luni seară, că secretarul general al PDL, Vasile Blaga, i-a cerut premierului Emil Boc ca în partid "să înceteze aranjamentele", publicaţia menţionând, pe de altă parte, că Radu Berceanu i-a cerut premierului să respecte statutul PDL, care nu permite mandate imperative filialelor.

De asemenea, publicaţia preciza că, acuzându-l că nu respectă regulile jocului în competiţia internă din partid, preşedintele PDL Dolj, Radu Berceanu, l-a atacat dur pe Emil Boc.

"Printr-un protest pe care l-a înaintat conducerii partidului, fostul ministru al Transporturilor i-a cerut lui Boc să respecte statutul PDL, care nu permite mandate imperative filialelor din teritoriu. Practic, Berceanu îi reproşează actualului lider al PDL că face presiuni asupra organizaţiilor, pentru a strânge cât mai multe voturi la Congres. Întrebat de gândul ce îi reproşează concret lui Emil Boc, Berceanu a precizat: «Boc a încălcat statutul absolut şi definitiv». Cum să accepţi ca diverse filiale să spună că îl susţin pe Boc. Care Boc? Care susţinere? Susţinerea se dă după ce este prezentată moţiunea, nu aşa, că cineva spune că are intenţia. Am tot răbdat. De două săptămâni tot rabd, dar aşa nu se mai poate. Ne întoarcem la Partidul Comunist, unde în aclamaţii şi urale era preaslăvit iubitul conducător»", se arăta în articol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici