PDL: Eugeniu Petrescu este membru simplu al partidului, nu a făcut parte din vreun staff de campanie

(Ştire redifuzată. Ştirea a fost publicată iniţial joi, 10 februarie)

Urmărește
10 afișări

PDL precizează că Eugeniu Petrescu este membru simplu al formaţiunii, nu a deţinut nicio funcţie în partid, la niciun nivel, şi nu a facut niciodată parte din vreun staff de campanie al PDL sau al vreunui candidat susţinut de partid.

"Pentru o corectă informare a opiniei publice, precizăm că domnul Eugeniu Petrescu este membru simplu al Partidului Democrat Liberal, nu deţine şi nu a deţinut nicio funcţie în partid, la niciun nivel, şi nu a facut niciodată parte din vreun staff de campanie al PDL sau al vreunui candidat susţinut de partid", se arată într-un comunicatu PDL remis vineri seară.

Fostul ministru de Interne, secretarul general al PDL, Vasile Blaga, a confirmat, pentru cotidianul Puterea, că îl cunoaşte pe Eugeniu Petrescu - al cărui nume este vehiculat în dosarul mitei de la Vama Halmeu - şi că acesta îi este coleg de partid.

Întrebat în măsură îl cunoaşte pe Eugeniu Petrescu, Blaga răspunde, confom cotidianului citat: "Fireşte că-l cunosc, doar suntem colegi de partid".

Solicitat să precizeze dacă Petrescu are carnet de membru al PDL, Vasile Blaga spune: "Păi... cred că da, dar cel mai bine ar trebui să întrebaţi la cadre, pe domnul Antonie".

Liderul PDL nu poate preciza din ce organizaţie face parte Petrescu, recomandând să fie cerute lămuriri "la cadre".

În ceea ce-l priveşte pe Radu Mărginean, demis de la ANV miercuri seară, Blaga spune că el l-a propus în funcţie, în februarie 2009, la acel moment Mărginean fiind deja "adjunct al şefului vămilor".

"Bun, eu l-am propus în funcţia de preşedinte al ANV pentru că am avut încredere în el şi am în continuare încredere în el şi îi susţin nevinovăţia", declară fostul ministru de Interne.

Întrebat dacă informaţiile despre sistemul piramidal de colectare a şpăgilor la graniţe reprezintă o legendă sau un adevăr, Vasile Blaga răspunde: "Din câte am văzut, pare să fie o realitate".

Şeful Serviciului Teritorial al DNA Oradea, procurorul Marius Iancu, a afirmat că Nicoleta Dobrescu nu a susţinut un concurs pentru ocuparea postului de şef al Vămii Halmeu, ci a fost delegată în funcţie în urma unei întâlniri cu şeful Autorităţii Vămilor, Radu Traian Mărginean. Întâlnirea a avut loc în 23 septembrie 2009 şi a fost programată de către Florian Liviu prin intermediul lui Eugeniu Petrescu.

"În urma acestei întâlniri, în care s-au făcut nişte promisiuni, învinuita Dobrescu Nicoleta a fost delegată, prin ordin al şefului ANV, în funcţia de şef al Biroului Vamal Halmeu. Conform probelor de la dosar, învinuita Dobrescu Nicoleta a fost de acord să remită inculpatului Florian Liviu această sumă pretinsă, de 130.000 de eure. În schimb, înţelegerea dintre cei doi a fost ca suma să se remită prin intermediari, un complice al inculpatului Florian Liviu, care urma să primească această sumă de bani şi un complice al învinuitei Dobrescu Nicoleta, care urma să remită suma de bani inculpatului Savu Ion", se arată în încheierea Tribunalului Satu Mare, din 4 februarie 2011, privind decizia de arestare pe 29 de zile a trei dintre inculpaţii în cazul mitei de la Vama Halmeu, Liviu Florian, Ion Savu şi Ioan Romeo Niţu.

De altfel, magistraţii sătmărenii au reţinut în motivarea încheierii că Nicoleta Dobrescu a fost însoţită de Eugeniu Petrescu când s-a întâlnit cu şeful ANV, Radu Traian Mărginean, pentru a fi delegată pe post.

"În speţă, împrejurările rezultate din coroborarea probelor administrate, îndeosebi cele rezultate din coroborarea datelor conţinute în autodenunţul şi declaraţiile invinuitei Dobrescu Nicoleta, cu cele cuprinse în declaraţiile inculpatului Feher Florin în faţa procurorului, precum şi în declaraţia în faţa judecătorului cu ocazia procedurii arestării preventive, cu cele ale martorilor indirecţi Andreica Radu şi Dobrescu Margareta, precum şi cu cele evidenţiate în cuprinsul proceselor-verbale de redare a convorbirilor telefonice şi al proceselor-verbale de percheziţie domiciliară efectuate în cauză, cum ar fi: - confirmarea de către inculpatul Feher a intermedierii întâlnirilor şi discuţiilor dintre învinuita Dobrescu şi inculpatul Florian privitoare la rezolvarea situaţiei profesionale a învinuitei; - confirmarea de către inculpaţii Feher şi Niţu a strângerii unor sume de bani de către învinuita Dobrescu, aspecte reliefate şi de către martorii indirecţi Andreica Radu şi Dobrescu Viorica şi nu în ultimul rând, de actele de împrumut, de tranzacţionare imobiliară sau de garanţie, ridicate în urma efectuării percheziţiilor domiciliare; - confirmarea existenţei întâlnirii de la Bucureşti dintre inculpatul Florian, inculpatul Feher şi învinuita Dobrescu, precum şi a însoţirii învinuitei Dobrescu de către numitul Petrescu Eugeniu, la sediul ANV, (astfel cum rezultă din declaraţiile acestora); - confirmare existenţei întâlnirii de la Cluj, dintre Florian, Feher şi Dobrescu, ulterior expirării delegării şi a solicitării făcute de Dobrescu către Florian privitoare la restituirea sumei de bani avansate (declaraţiile învinuitei Dobrescu, ale inculpatului Feher şi ale martorilor indirecţi Andreica Radu şi Dobrescu Margareta); - termenii discuţiilor telefonice interceptate dintre inculpatul Florian cu Savu, pe tema învinuitei Dobrescu, cu referiri exprese la suma de 300 de mii de euro, precum şi discuţiile dintre Dobrescu, Niţu şi Feher pe tema strângerii sau procurării sumelor de bani; se constituie în elemente care generează suficiente «date sau indicii temeinice» de natura celor prevăzute în art. 143 Cod de procedură penală, în privinţa faptelor de care inculpaţii sunt acuzaţi, iar specificitatea faptelor ce fac obiectul acuzării, poziţia procesurală manifestată de către inculpaţi în faţa organelor judiciare precum şi posibilităţile probatorii concrete, complinesc cadrul legal în privinţa necesităţii luării măsurii arestării preventive", conchide instanţa în încheierea din 4 februarie.

Şeful Autorităţii Naţionale a Vămilor (ANV), Radu Traian Mărginean, a fost audiat, miercuri, la sediul DNA Oradea, în acest dosar de trafic de influenţă din Vama Halmeu, şi a fost pus sub învinuire de procurori, fiind acuzat de luare de mită. Miercuri seară, Mărginean a fost demis din funcţie prin decizie a premierului Emil Boc.

Eugeniu Petrescu, cel care ar fi facilitat întâlnirea între fostul şef al ANV Radu Traian Mărginean şi fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu, apare pe lista de donatori a PDL din anul 2004 şi 2006.

Potrivit datelor disponibile pe site-ul Asociaţiei Pro Democraţia, Petrescu Eugeniu a donat, în anul 2004, Partidului Democrat 298.000.000 de lei.

De asemenea, potrivit actului din 30 martie 2007, privind cuantumul total al sumelor provenite din finanţările private ale partidelor politice în anul 2006, conform Legii nr. 334/2006 referitoare la finanţarea activităţii formaţiunilor politice şi a campaniilor electorale, publicat în Monitorul Oficial în martie 2007, Petrescu Eugeniu a donat PDL 15.000 de lei cu chitanţa nr. 495 din 21.09.2006. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la RRA, că, din sinteza de presă privind operaţiunile de la vămi pe care a primit-o, "cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr" i s-a părut curentul care încearcă să responsabilizeze un partid, adică partdiul de guvernământ, pentru corupţia din vămi.

Întrebat despre operaţiunile de amploare din vămi, Băsescu a spus că, atunci când a primit sinteza de presă, a fost uluit de unele moduri de prezentare a acestei chestiuni.

El a apreciat drept "cel mai inconsistent şi lipsit de adevăr" curentul care încearcă să responsabilizeze un partid, adică partidul de guvernământ, pentru corupţia din vamă, "încercând să prostească" telespectatorii sau cititorii.

Traian Băsescu a întrebat cum este posibilă încercarea de a acuza partidul de guvernământ când această acţiune de amploare se petrece în timpul acestei guvernări.

"Este o încercare de intoxicare uriaşă (...) Sunt nişte minciuni fără limite", a opinat el.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici