- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PDL propune desfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional
Doctrina economică şi socială a PDL, care va fi lansată luni, propune desfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, introducerea pensiei de solidaritate socială, iniţierea legii responsabilităţii fiscale şi avansează, la nivel european, ideea libertăţii de mişcare a valorilor.
PDL propune desfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional
Liderii PDL vor prezenta luni, reprezentanţilor societăţii civile, Programul de guvernare, programul politic şi Doctrina economică şi socială a partidului. La această reuniune organizată de PDL vor participa analişti politici, economici şi reprezentanţi ai mass-media.
În cadrul acestui eveniment, liderul democrat-liberal, Emil Boc, va puncta elementele strategice ale Programului politic al PDL, elaborat şi lansat în decembrie 2007, odată cu fuziunea dintre PD şi PLD. Prim-vicepreşedintele Theodor Stolojan va susţine un discurs axat, în general, pe Programul de guvernare, pe care PDL l-a prezentat în urmă cu două săptămâni. Prim-vicepreşedintele Adriean Videanu va prezenta succint modelul economic al PDL, care a fundamentat Programul de guvernare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gabriel Cotabiță a murit la vârsta de 69 de ani
-
Peste 100.000 de români au votat în străinătate la alegerile prezidenţiale
-
În Schengen, dar cu controale la graniţă. Surse bulgare: controalele la frontierele terestre vor rămâne în vigoare timp de cel puţin şase luni după aderare. Excepţie pentru graniţa Bulgaria-Grecia
-
Vin banii europeni. Cum pot companiile să obţină finanţare de peste 1 milion de euro şi ce condiţii trebuie să bifeze
Odată cu această reuniune, PDL lansează public "Doctrina economică şi socială", care se recomandă drept "axa strategică" a programului politic şi programului de guvernare. De asemenea, în cadrul întâlnirii, PDL va lansa şi "Modelul macroeconomic. Prognoza macroeconomică şi bugetară a Programului de guvernare 2009 – 2012".
Doctrina economică a PDL este conturată sub forma a 27 de teze, iar doctrina socială este structurată pe 17 teze, fiecare dintre acestea fiind prezentată din punct de vedere al conţinutului, impactului şi raţiunii.
Printre tezele sociale se numără desfiinţarea contractului colectiv de muncă la nivel naţional, prin modificarea legislaţiei, eliminându-se astfel uniformitatea în privinţa remunerării muncii, nejustificată într-o societate bazată pe mecanismele pieţei libere.
O altă teză socială se referă la introducerea unei "pensii de solidaritate socială", destinată asigurării condiţiilor decente de viaţă pentru pensionarii cu pensii foarte mici.
Printre tezele economice se numără cea a "guvernului minimal (maxim necesar)", care prevede că, în perioada de consolidare a economiei de piaţă funcţionale sustenabile, prezenţa statului economic (guvernul) este mai degrabă perturbatoare, decât echilibrantă.
O altă teză vizează "discriminarea economică diferenţiată", care are ca impact "aplatizarea polarizării veniturilor (bogăţiei), pe segmentul în care această polarizare este efectul neconformării la regulile jocului economic şi social, inclusiv al neconformării la regulile morale, necodificate, ale jocului economic şi social".
Una dintre Anexele Doctrinei PDL prevede şi o lege a responsabilităţii fiscale, "care să-l ţină pe ministrul Finanţelor legat de servirea interesului naţional". Acest act normativ ar trebui să impună elaborarea pe sistem multianual a bugetelor publice şi asigurarea unui excedent bugetar în anii cu creştere economică, pentru a-l folosi în anii cu deficit de creştere economică.
O altă Anexă a Doctrinei arată că arată că România trebuie să propună "a şasea libertate europeană". Astfel, Tratatele europene menţionează patru libertăţi de mişcare (circulaţie): a bunurilor, serviciilor, persoanelor, capitalului. A cincea astfel de teză a fost formulată recent de Slovenia, care a propus libertatea de mişcare a informaţiei.
"România trebuie să propună, cu o argumentare rafinată, adoptarea celei de-a şasea libertăţi: libertatea de mişcare (circulaţie) a valorilor", susţine PDL.
Democrat liberalii arată că cele patru "libertăţi" prevăzute de Tratatele UE se referă la domeniul acţiunii practice, "libertatea" propusă de Slovenia vizează domeniul acţiunii intelectuale, iar cea pe care România o poate avansa se referă la "acţiunea spirituală".
În documentul "Modelul macroeconomic. Prognoza macroeconomică şi bugetară a Programului de guvernare 2009 – 2012", democrat-liberalii arată că sistemul lor cuprinde aproximativ 100 de ecuaţii şi formule de calcul. Pe baza acestora, PDL a decis ca, în 2012, salariul mediu brut să fie de 905 euro, iar pensia medie de asigurări sociale să ajungă la 405 euro.
Liberalii şi-au lansat, vineri, într-o primă dezbatere publică, viitorul program de guvernare, prezentând pe domenii, obiectivele şi propunerile pentru următorii patru ani de guvernare.
PSD şi-a lansat, sâmbătă, candidaţii pentru alegerile parlamentare şi l-a nominalizat oficial pe Mircea Geoană pentru postul de premier, în discursul rostit cu acest prilej Geoană anunţând şi elemente din programul de guvernare al social-democraţilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO