PDL susţine eutanasierea câinilor agresivi fără stăpân. Discuţiile privind Legea maidanezilor se vor relua în Parlament

PDL va relua, în Parlament, discuţiile despre Legea privind câinii fără stăpân, ţinând cont de recomandările CC, printre noile prevederi numărându-se încurajarea sterilizării câinilor fără stăpân, a celor fără valoare chinologică şi eutanasierea celor agresivi sau bolnavi în fază terminală.

Urmărește
360 afișări
Imaginea articolului PDL susţine eutanasierea câinilor agresivi fără stăpân. Discuţiile privind Legea maidanezilor se vor relua în Parlament

PDL susţine eutanasierea câinilor agresivi fără stăpân. Discuţiile privind Legea maidanezilor se vor relua în Parlament (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"PDL va relua, în Parlament, discuţiile pe prevederile Legii Privind Gestionarea Câinilor Fără Stăpân, urmând să ţinem cont de recomandările Curţii Constituţionale. În paralel, împreună cu primarii PDL de sectoare şi cu ONG-uri de protecţie a animalelor, am iniţiat construcţia de adăposturi pentru câinii aflaţi pe străzile Capitalei", se arată într-o declaraţie a Elenei Udrea remisă, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Printre prevederile noii legi, se numără, potrivit declaraţiei, înfiinţarea unor registre electronice de evidenţă a câinilor fără stăpân şi a celor cu stăpân, dar de rasă comună, încurajarea sterilizărilor masive atât a câinilor fără stăpân cât şi a câinilor de rasă comună cu stăpân, igienizarea domeniului public şi a mediulu, încurajarea adopţiilor responsabile, prin amendarea celor care abandonează animalele după adopţie, microciparea ca mijloc de identificare a câinilor, protejarea populaţiei de câinii agresivi, precum şi de bolile transmisibile de la animal la om, respectarea normelor comunitare privind sănătatea şi bunăstarea animalelor, eutanasierea câinilor agresivi şi a câinilor bolnavi în fază terminală.

"Dând dovadă, în egală măsură, de dispreţ faţă de oamenii care au de suferit din cauza acestui fenomen, cât şi faţă de câinii abandonaţi, flămânzi şi bolnavi, politicienii din alte partide refuză să tranşeze această problemă şi se comportă ca şi cum problema nu ar exista. Pe fond, pe măsură ce timpul trece, problema devine din ce în ce mai gravă. Deoarece problema gestionării câinilor fără stăpân are un impact major asupra vieţii şi siguranţei bucureştenilor, şi nu numai, cer USL să revină în Parlament la dezbateri pe legea iniţiată de PDL Bucureşti. Consider că actualul primar general, Sorin Oprescu, şi partidele care îl susţin, PSD, PNL şi PC, sunt vinovaţi pentru fiecare situaţie în care sănătatea şi viaţa unui om a fost pusă în pericol de un maidanez din Capitală", susţine Udrea.

Ea precizează că şi-ar dori ca Bucureştiul să fie o Capitală a oamenilor, nu a maidanezilor. "Cu ocazia Zilei Internaţionale a Câinilor fără Stăpân, mi-aş dori ca Bucureştiul să fie o capitală a oamenilor, nu o capitală a maidanezilor. Pentru sănătatea şi siguranţa oamenilor, trebuie, cât mai urgent, să curăţăm străzile de câini fără stăpân, iar pentru câini trebuie să găsim soluţii adecvate, împreună cu ONG-urile care se ocupă de protecţia acestora", afirmă Udrea.

În declaraţie se precizează că, referitor la Legea Gestionării Câinilor Fără Stăpân, iniţiată de PDL şi promovată de Parlament în 2011, Curtea Constituţională nu s-a pronunţat pe neconstitutionalitea eutansierii.

"Curtea a criticat doar faptul că măsurile propuse - lăsare pe domeniul public, păstrare în adăposturi şi eutansierea- sunt menţionate în lege în mod arbitrar, fără a se stabili o ordine de aplicare a acestor măsuri. Autorităţile apreciază că în Bucureşti sunt aproximativ 100.000 de câini fără stăpân, iar ONG-urile vorbesc de cca 40.000 de câini. Nimeni nu ştie însă, în realitate, câţi sunt. Vă rog sa vi-i imaginaţi pe toţi în Piaţa Constituţiei. Ar încăpea cu greu", se arată în declaraţie.

De asemenea, în declaraţie se menţionează că, potrivit Institutului de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Bals", în perioada 2009 – 2011 au beneficiat de servicii medicale 31.278 de persoane muşcate de câine, adulţi şi copii din Bucureşti.

"În perioada 2006-2010, costurile serviciilor medicale pentru persoanele muşcate de câini au fost de 7.856.247,66 RON, adică 1.870.535 Euro. Din datele Administraţiei pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân Bucureşti, rezultă că cheltuielile lunare pentru un câine intreţinut în adaposturile publice este de aprox. 375 RON. Presupunând că numarul total al câinilor comunitari din Bucureşti este cel estimat de ONG-uri, atunci costurile de intreţinere a câinilor în adăposturi pe perioada unui an de zile, fără a cuantifica şi costurile construirii de adăposturi, ar fi de 40.000 câini x 375 lei/lună/câine întreţinere x 12 luni = 180.000.000 RON, adica 42.857.142 Euro. Dacă cifra estimată de autorităţi este corectă, înseamnă ca 100.000 la nivel de Bucureşti, ne vor costa anual 100.000 câini x 375 RON/lună x 12 luni = 450.000.000 Ron, adica 107. 142. 857 Euro", se mai arată în declaraţie.

Camera Deputaţilor a adoptat, în 22 noiembrie 2011, Legea privind câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea realiza după ce autorităţile locale vor consulta populaţia prin sondaje de opinie, referendumuri sau adunări de cartier şi că toţi câinii vor fi "cipaţi".

Conform legii, consiliile locale aveau obligaţia de a înfiinţa, în funcţie de necesităţi, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a acestei legi, servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân şi vor trebui să amenajeze şi să suplimenteze din fonduri proprii în funcţie de necesităţi adăposturile publice pentru câini.

Curtea Constituţională a decis, la începutul acestuia an, că este neconstituţională Legea referitoare la câinii comunitari, care prevede că eutanasierea animalelor fără stăpân se va putea face după ce autorităţile locale vor consulta populaţia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici