- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (29.08.2019, 13:33)
- Teodor Bobei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Pe câte voturi se bazează Viorica Dăncilă în Parlament. Câţi parlamentari are fiecare partid
Conform ultimelor date, Viorica Dăncilă nu mai are susţinere în Parlament, nici în cazul unei remanieri şi nici în cazul unei moţiuni. Matematic, PSD a pierdut majoritatea odată cu plecarea ALDE de la guvernare.Totuşi jocurile sunt făcute până în ultima clipă, în ziua votului şi depind de negocierile dintre partide.
Urmărește
6535 afișări
Pe ce se bazează Viorica Dăncilă în Parlament. Câţi parlamentari are fiecare partid
Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în Parlament. Partidul Social Democrat deţine, după modificările apărute pe parcursul verii, 202 mandate din totalul de 465 de parlamentari iar Opoziţia are 236 de voturi, fără a lua în calcul parlamentarii neafiliaţi şi grupul minorităţilor.
Plenul reunit (Camera Deputaţilor şi Senat) este format din 465 de parlamentari. Conform datelor oficiale de pe site-ul celor două foruri, dar care nu au fost actualizate după ultimele plecări din partide, situaţia arată astfel:
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Camera Deputaţilor: PSD-136, PNL-69, USR-27, Pro Europa (grupul Pro Romania)-26, UDMR-21, ALDE-19, Minorităţi-17, PMP-12, Neafiliaţi-2.
Grupurile Senatului: PSD-69, PNL-25, USR-13, ALDE-12, UDMR-9, Independenţi-8.
Configuraţia parlamentară a suferit modificări pe parcursul vacanţei parlamentare, astfel încât, PSD a pierdut 3 deputaţi (care au plecat la Pro Romania) şi un senator (deocamdată independent) iar ALDE a pierdut un senator în favoarea PSD.
Conform ultimelor modificări, PSD deţine 202 voturi, în timp ce restul partidelor au 235 de parlamentari.
La aceştia se adaugă 17 parlamentari din partea minorităţilor naţionale. Tradiţional, parlamentarii minorităţilor naţionale votează cu partidul de la putere, în acest caz cu PSD. Totuşi, unul dintre aleşi, Ovidiu Victor Gantz, deputat din partea Forumului Democrat al Germanilor din România, a anunţat că va vota pentru moţiunea de cenzură.
Preşedintele PNL Ludovic Orban a declarat intenţia de a depune o moţiune de cenzură în sesiunea parlamentară ordinară.
Călin Popescu Tăriceanu a spus, la rândul său, că ALDE va acţiona ca un partid de opoziţie şi va vota împotriva Guvernului la moţiunea de cenzură.
Totodată, USR a anunţat că va susţine moţiunea de cenzură dar nu este gata pentru a prelua guvernarea, ci aşteaptă reconfigurarea Parlamentului prin votul popular pentru a putea să aplice un program propriu.
Scenariul în care UDMR ar vota împotriva Guvernului este posibil în contextul în care Kelemen Hunor a precizat că partidul său nu va susţine guvernarea PSD. În cazul unor negocieri între PSD şi UDMR pentru susţinerea Guvernului, cel mai probabil partidul lui Kelemen Hunor ar impune condiţii greu de acceptat pentru social-democraţi.
UDMR a rupt protocolul de colaborare cu PSD pe 23 martie 2019, din cauza lipsei de acţiune a PSD privind situaţia cimitirului din Valea Uzului.
În ultimii 29 de ani, doar trei moţiuni de cenzură au fost adoptate în Parlament, în 2009, 2012 şi 2017.
Conform articolului 113 din Constituţia României, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Lider PNL: Dăncilă nu are de unde să adune 234 de voturi pentru ca Guvernul să obţină sprijinul necesar
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe