Pe cine a racolat Ponta din PSD şi cum se mobilizează social democraţii. Lider al partidului lui Dragnea: "Gesturi de oameni mici"

În ultimele zile mai multe persoane au demisionat din PSD alegând formaţiunea lui Victor Ponta- Pro România, cel mai important nume fiind cel al fostului ministru al Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu. De cealaltă parte, mai multe organizaţii PSD cataloghează plecările drept trădare.

Urmărește
5760 afișări
Imaginea articolului Pe cine a racolat Ponta din PSD şi cum se mobilizează social democraţii. Lider al partidului lui Dragnea: "Gesturi de oameni mici"

Pe cine a racolat Ponta din PSD şi cum se mobilizează social democraţii. Lider al partidului lui Dragnea: "Gesturi de oameni mici"

Fostul ministru al Sănătăţii în guvernarea Ponta, Nicolae Bănicioiu, a spus, vineri, după ce a anunţat că demisionează din PSD, că trădători sunt cei care au fost "complicii căderii guvernului Ponta şi susţinerii lui Cioloş în parlament".

"Îmi pare rău că azi PSD-ul se află în situaţia comică de a încerca să ajusteze programele începute de noi cu echipa de rezerve repetând rateuri zilnice transformând renumele nostru de partid al profesioniştilor în subiect de glumă peste tot! Mergem înainte consecvenţi angajamentelor noastre de a moderniza România şi nu de a o rePeDeLiza cum momentan o parte a conducerii PSD de azi încearcă! Nu PD-L pâna la capăt ! Trădători sunt cei care au fost complicii căderii guvernului Ponta şi susţinerii lui Cioloş în parlament în 2016!", a scris Nicolae Bănicioiu pe Facebook.

Fostul ministru al Sănătăţii în Cabinetul Ponta 2, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, vineri, că demisionează din PSD şi va trece la Pro România, formaţiunea nou-înfiinţată al cărei fondator este Victor Ponta.

"Am luat decizia de a fi alături de colegii mei din guvernarea Ponta, guvernare cu care am făcut multe lucruri bune. Supărarea mea faţă de conducerea de acum a PSD a cunoscută, deprofesionalizarea continuă. Cred că stânga trebuie să aibă în continuare existenţa într-o formă să nu ne facem de râs. Aceasta este de exemplu Pro România", a spus Bănicioiu.

Deputaţii Cătălin Nechifor şi Ion Tabugan au anunţat, marţi, Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor că au demisionat din PSD, respectiv PMP, ei alăturându-se partidului condus de Victor Ponta şi Daniel Constantin - Pro România. În aceeaşi zi, deputatul PSD, Marilena-Emilia Meiroşu a anunţat, în plenul Camerei Deputaţilor, demisia din grupul parlamentar social-democrat. Aceasta a spus că părăseşte grupul social-democrat şi devine deputat neafiliat. Ulterior, Victor Ponta a scris pe Facebook că Meiroşu s-a alăturat Pro România.

A urmat fostul mistru al Turismului în Guvernul Tudose, Mircea Titus Dobre, şi deputatul PSD, Gabriela Podaşcă, care au spus şi ei că demisionează din PSD, pentru a se alătura formaţiunii Pro România.

"48 de ore au trecut de când împreună cu colegul meu Mircea Dobre ne-am anunţat demisia din PSD. Fiecare dintre noi a explicat într-un mod onest motivele care au stat la baza acestei decizii şi, mai ales ce ne propunem să facem de acum înainte. (...) Însă observ cum obedienţii de serviciu ai liderului suprem au avut reacţii violente, unele chiar penibile. Mi se pare că lumea a stat în loc pentru ei. Altfel, nu îmi explic de ce atâta risipă de timp şi energie (ca să nu spun lipsă de creativitate) ca să reciţi acelaşi mesaj dictat de sus - se poate vedea acest lucru, la o simplă analiză de text. Eu cred că miniştrii acestei ţări ar trebui să aibă lucruri mult mai importante de făcut, cum ar fi să implementeze Garanţia pentru Tineret de exemplu - de care nu mai zice nimeni nimic. Vedem cât de creativi vor fi săptămâna viitoare când vom merge la Parlament. Sau când vom depune cererea de recunoaştere a grupului parlamentar Pro România sau atunci când ni se vor alătura şi mai mulţi colegi. Pentru că vom fi şi mai mulţi în PRO România", a scris Gabriela Podaşcă vineri pe Facebook.

Prima reacţie cu privire la demisiile din PSD şi plecările la Pro România a fost a preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, a criticat "atitudinea de şobolan a doi foşti premieri ai partidului", referindu-se la plecările din partid din ultima perioadă. Nu a dat nume, însă se speculează că, pe lîngă Victor Ponta, ar fi vorba şi de acţiunile lui Mihai Tudose.

"Nu vor reuşi (să ia oameni din PSD -n.r.), este vorba de o atitudine de şobolan a doi foşti premieri ai partidului. Dar, ca orice şobolan, rod puţin, până la urmă nu se dărâmă casa de la un şobolan sau doi şobolani. Majoritatea este stabilă, avem suficiente voturi, nici pe departe nu vor strânge voturi pentru a trece moţiunea de cenzură, dar eu vreau să punctez încă o dată. Miza finală nu este guvernarea, sunt dispuşi să sacriice orice, inclusiv stabilitatea României, pentru ca acele legi să nu fie aprobate", a declarat, miercuri seară, Liviu Dragnea, la Antena 3.

Replica lui Victor Ponta nu a întârziat să apară, fostul premier spunând că Liviu Dragnea a complotat să îl dea jos de la şefia Guvernului, la fel cum a făcut cu Mihai Tudose sau Sorin Grindeanu.

"Jignirile lui Dragnea mi-au adus aminte de Traian Basescu - si de faptul ca Liviu Dragnea a fost crescut de Traian Basescu si trimis la PSD ca sa il distruga din interior/ imi pare rau ca s-au adus in conducerea PSD metodele , oamenii si limbajul lui Basescu - oamenii de buna credinta din PSD nu meritau asa ceva / ca si la Basescu jignirile lui Dragnea arata un singur lucru : FRICA ; frica de oameni si frica de inchisoare ! Asa ca e semn bun ! Nu stiu daca Dragnea s-a referit in jignirile sale la mine, la Sorin Grindeanu sau la Tudose - sau ( poate la Adrian Nastase ) - pe toti este invidios si pe toti ne uraste ; pe toti a complotat sa ne dea jos pentru ca nu suntem nici hoti nici slugi ale lui / stiu sigur ca oamenii obisnuiti din PSD si votantii acestui Partid ne respecta si ne primesc mereu cu bratele deschise pe toti - iar pe Dragnea si Dancila ii considera o rusine ! Parerea acestor oameni conteaza pentru mine - si voi continua sa imi fac datoria fata de ei!", a scris Victor Ponta, pe Facebook.

Reacţia publică a lui Liviu Dragnea a fost urmată de comunicările din partea organizaţiilor locale. Rând pe rând, reprezentanţii filialelor PSD din ţară au criticat plecările, catalogându-le drept trădare.

În opinia vicepremierul Paul Stănescu, persoanele care au decis să plece din PSD că au ales o cale greşită şi s-au îndreptat către ”o camarilă politică unde important este numărul membrilor, nu valoarea lor”.

Ministrul Apărării , Mihai Fifor, a susţinut că "dezertorii trădează votul cetăţenilor", în timp ce Rovana Plumb, ministru al Fondurilor Europene şi şefa organizaţiei de femei a PSD, a precizat că "nicio trădare nu ne va împiedica să ducem la îndeplinire programul de guvernare".

Şi vicepreşedintele PSD, Carmen Dan, a reacţionat vineri, pe Facebook, după ce mai mulţi membri ai PSD au demisionat din partid, afirmând că este un gest "de oameni mici" şi că este de condamnat o astfel de acţiune prin care este înşelată încrederea electoratului.

"Ce nu pot să înţeleg însă, este cum simţi tu (acelaşi politician, dar de data asta ca om înainte de orice), să înşeli încrederea oamenilor care te-au votat întorcându-le spatele şi orientându-te spre un alt partid politic. Este cea mai pură definiţie pentru ceea ce se cheamă “trădare politică”! Mă alătur organizaţiilor judeţene PSD din toată ţara şi condamn cu fermitate aceste gesturi de oameni mici!", a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, pe reţeaua de socializare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici