- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PE îi solicită lui Catherine Ashton recunoaşterea Consiliului naţional de tranziţie din Libia
Parlamentarii europeni îi solicită Înaltului Reprezentant Catherine Ashton, printr-o rezoluţie semnată de toate grupurile politice, să iniţieze recunoaşterea Consiliului naţional de tranziţie din Libia.
Conform unui comunicat al PE remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, rezoluţia solicită statelor membre să fie pregătite pentru posibilitatea unei zone cu interdicţie de survol pentru a stopa violenţele şi criza umanitară din Libia.
Rezoluţia semnată de toate grupurile politice solicită Uniunii Europene recunoaşterea Consiliului Naţional interimar drept autoritatea oficială care reprezintă opoziţia libiană.
Statele membre ar trebui "să fie pregătite pentru o eventuală decizie a Consiliului de Securitate al ONU privind măsuri suplimentare, inclusiv posibilitatea instituirii unei zone de excluziune aeriană pentru a preîntâmpina astfel un atac împotriva populaţiei civile", în conformitate cu un mandat al ONU şi în coordonare cu Liga Arabă şi Uniunea Africană, au subliniat deputaţii în rezoluţia adoptată cu 584 de voturi "pentru", 18 voturi "împotrivă" şi 18 abţineri. În cadrul dezbaterii, doar grupul GUE/NGL s-a exprimat împotriva acestei idei.
Cu scopul de a sprijini reprezentanţii societăţii libiene şi de a le da o anumită credibilitate internaţională, deputaţii solicită Uniunii să stabilească relaţii cu reprezentanţii Consiliului naţional de tranziţie şi să înceapă procesul de a le oficializa, se mai arată în comunicat.
Parlamentul European a condamnat cu cea mai mare determinare cazurile sistematice de încălcare a drepturilor omului în Libia de către regim, solicitând lui Muammar Gaddafi să renunţe la putere.
Preocupaţi de criza umanitară alarmantă - se estimează că în jur de 200 000 de persoane au părăsit Libia - deputaţii solicită statelor membre "să furnizeze avioane şi ambarcaţiuni pentru repatrierea sau reamplasarea migranţilor, solicitanţilor de azil sau a refugiaţilor libieni şi să acorde sprijin financiar, la solicitarea comună a UNHRC-OIM (Organizaţia Internaţională pentru Migraţie)".
La solicitarea deputaţilor italieni şi maltezi, în pofida anumitor rezerve iniţiale exprimate de anumite delegaţii naţionale, în rezoluţie se face referire la principiul solidarităţii în ceea ce priveşte responsabilitatea comună: Comisia trebuie să asigure că toate măsurile necesare, inclusiv de natură financiară, umană sau tehnică, sunt luate pentru a garanta o reacţie adecvată a UE în caz de fluxuri masive de imigranţi, precizează sursa citată.
Recenta decizie unanimă a Adunării Generale ONU de a suspenda Libia din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului (UN HRC), care se reuneşte în prezent la Geneva până la 25 martie, a fost salutată de către deputaţi.
Condamnând încălcările grave ale drepturilor omului în această ţară, deputaţii atrag atenţia că unele dintre acestea ar putea fi considerate chiar crime împotriva umanităţii şi solicită "trimiterea unei comisii internaţionale independente de anchetă în Libia pentru a investiga toate cazurile presupuse de încălcare a dreptului internaţional în materie de drepturile omului", în rezoluţia privind cea de-a 15 sesiune a UN HRC.
La aceste recomandări se adaugă următoarele sugestii adresate guvernelor UE în contextul viitoarei reuniuni extraordinare a Consiliului: îngheţarea activelor trebuie să le includă şi pe cele gestionate de Autoritatea Libiană de Investiţii, precum şi veniturile din vânzările de gaze naturale şi de petrol; trebuie să se asigure restituirea viitoare a activelor îngheţate către poporul libian; dezvoltarea unei politici UE de vecinătate mai ambiţioase şi eficiente, care să includă printre priorităţile sale independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei, libertatea presei şi respectarea drepturilor fundamentale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO