- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PE: Niciun vicepreşedinte nu a fost vreodată demis sau înlocuit din funcţie
Niciun vicepreşedinte al Parlamentului European nu a fost vreodată demis şi nici nu a fost înlocuit din funcţie înainte de finalul mandatului său, a comunicat, la solicitarea MEDIAFAX, Biroul de presă al Parlamentului European.
PE: Niciun vicepreşedinte nu a fost vreodată demis sau înlocuit din funcţie (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)
Însă, potrivit sursei citate, PE a procedat la completarea locurilor de vicepreşedinte rămase vacante, cum a fost recent situaţia în care fostul vicepreşedinte Pal Schmitt (PPE, Ungaria) a demisionat, după ce a fost ales membru al Legislativului de la Budapesta.
Serviciul de presă al PE a amintit în răspunsul transmis că, potrivit regulilor de procedură ale PE, atunci când un post de vicepreşedinte este vacant, trebuie ales unul nou pentru perioada rămasă până la finalul mandatului predecesorului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Regulamentul de procedură al PE prevede la regula 17, punctul 2 că, în caz de vacantare a unui post, persoana aleasă în loc serveşte până la finalizarea mandatului de doi ani şi jumătate. Dar niciun punct din regulament nu face explicit referire la demiterea unui vicepreşedinte al PE.
Pe de altă parte, într-o postare pe blogul său, europarlamentarul PDL Cristian Preda a scris că suspendarea din funcţie a unui vicepreşedinte al PE este făcută pentru abateri grave, şi nu pentru declaraţii politice şi presupune votul a trei cincimi din conferinţa preşedinţilor, apoi a două treimi din membrii Parlamentului.
PSD a anunţat, vineri, că, odată cu începerea sesiunii PE din toamnă, va cere retragerea lui Laszlo Tokes din funcţiile pe care le deţine, întrucât poziţia europarlamentarului privind autonomia Ţinutului Secuiesc reprezintă un atac la adresa statalităţii României, acesta devenind o ameninţare nu doar pentru ţara noastră, ci şi pentru Europa.
La rândul său, preşedintele PC, Daniel Constantin, i-a adresat o scrisoare preşedintelui Parlamentului European, Jerzy Buzek, solicitând schimbarea lui Laszlo Tokes din funcţia de vicepreşedinte, ca urmare a declaraţiilor "extrem de grave" făcute de acesta la Băile Tuşnad. Liderul PC a apreciat că o astfel de măsură ar fi un semnal dat întregii comunităţi europene că nu este tolerată intoleranţa şi că dreptul la libera exprimare, precum şi imunitatea declaraţiilor politice nu trebuie folosite pentru a instiga la violenţă şi conflicte etnice.
Prim-vicepreşedintele PDL Theodor Stolojan a declarat, luni, că Laszlo Tokes este în prezent vicepreşedinte al Parlamentului European, iar în acest for nu este o joacă, în sensul că "azi îi dai, mâine îl retragi".
Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.
"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO