PE: Partidele politice europene să aibă statut în baza legislaţiei UE şi finanţare mai flexibilă

Partidele politice la nivel european şi fundaţiile politice conexe ar trebui să deţină personalitate juridică în baza legilor europene, potrivit unor propuneri aprobate miercuri de plenul PE şi care prevăd o mai mare flexibilitate pentru finanţare.

Urmărește
63 afișări

Europarlamentarii au aprobat de asemenea un plafon mai înalt pentru valoarea donaţiilor şi dreptul partidelor europene de a participa la campanii pentru referendumuri.

Propunerile au fost aprobate cu 560 de voturi "pentru", 93 de voturi "împotrivă" şi 22 de abţineri. Rezoluţia aprobată este fără caracter juridic obligatoriu dar ar putea duce la propuneri legislative care să completeze cadrul juridic actual.

În prezent, cele mai multe partide politice europene care primesc finanţare UE sunt înregistrate ca organizaţii non-guvernamentale în Belgia, deşi există şi unele cu sediul în alte state membre. Eurodeputaţii susţin că este necesară o mai mare convergenţă organizaţională, care "poate fi realizată numai prin stabilirea unui statut juridic şi fiscal comun, bazat pe legislaţia UE, pentru partidele politice la nivel european".

Un statut juridic veritabil ar "permite partidelor politice la nivel european şi fundaţiilor politice ale acestora să acţioneze ca agenţi reprezentativi ai interesului public european", au apreciat europarlamentarii, solicitând Comisiei să propună un proiect de statut.

Parlamentul recomandă mai multe reforme ale normelor privind finanţarea partidelor politice. În prezent, finanţarea UE poate acoperi 85% din cheltuielile unui partid, aşadar acesta trebuie să acopere singur 15%. Membrii PE sunt de părere că cele 15 procente "ar putea fi reduse la 10%".

Deputaţii europeni sugerează, de asemenea, ridicarea plafonului pentru donaţii de la 12.000 la 25.000 de euro pe an pentru fiecare donator şi solicită ca subvenţia anuală să fie disponibilă integral la începutul exerciţiului financiar.

Europarlamentarii s-au pronunţat de asemenea pentru o distincţie între acordarea recunoaşterii unui partid politic la nivel european şi finanţarea lui. Deputaţii sunt de părere că pentru ca un partid să primească finanţare UE trebuie să aibă cel puţin un membru în Parlamentul European.

Ei recomandă, de asemenea, ca partidele politice europene să primească acordul să participe la campanii pentru referendumuri, atât timp cât obiectul referendumului are legătură directă cu chestiuni care privesc Uniunea Europeană, lucru interzis de regulamentul actual.

Partidele politice la nivel european sunt organizaţii umbrelă formate din partide politice naţionale ale statelor membre. Un regulament aprobat în 2003 stabileşte atât criteriile care trebuie îndeplinite, cât şi normele de finanţare. Parlamentului i s-a solicitat elaborarea unui raport referitor la felul în care funcţionează legislaţia europeană actuală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici