- Home
- Politic
- STRASBOURG, (17.01.2019, 14:43)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PE propune condiţionarea accesului la fonduri UE de independenţa justiţiei şi combaterea corupţiei/ Rezoluţie pentru promovarea democraţiei şi normelor statului de drept, adoptată
Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene care se implică în afaceri judiciare sau nu combat eficient fraudele şi actele de corupţie vor risca suspendarea fondurilor comunitare, conform unui proiect de rezoluţie aprobat joi de Parlamentul European.
Urmărește
1861 afișări
"Asistată de un grup de experţi independenţi, Comisia Europeană va avea sarcina de a depista «deficienţe generalizate în privinţa statului de drept» şi va decide măsuri care ar putea include suspendarea plăţilor efectuate prin bugetul UE sau reducerea prefinanţării", se arată în proiectul aprobat joi de Parlamentul European cu 397 de voturi pentru, 158 împotrivă şi 69 de abţineri.
Planul va fi implementat doar dacă va fi aprobat, după negocieri, de Parlamentul European şi de Consiliul European.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
-
ChatGPT devine accesibil prin telefon şi WhatsApp
-
Wizz Air mută trei curse din Bucureşti pe Aeroportul Băneasa din 2025
Imediat ce un stat membru sancţionat va remedia problemele identificate de Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul UE pot hotărî deblocarea fondurilor.
Comisia Europeană va putea stabili că normele statului de drept sunt expuse riscurilor dacă apar probleme în funcţionarea sistemului de implementare a bugetului UE, în funcţionarea sistemului autorităţilor de control financiar, în investigarea fraudelor, a actelor de corupţie, în evaluările efectuate de instanţe judiciare, în combaterea evaziunii fiscale sau în cooperarea autorităţilor naţionale cu Oficiul UE pentru combaterea Fraudelor sau, eventual, cu Parchetul General European.
Proiectul de rezoluţie denumit "Protejarea bugetului UE în cazul constatării deficienţelor generalizate în materie de stat de drept în statele membre" este parte a Planului bugetar multianual 2021-2027.
Comisia Europeană a propus în 2017 şi în 2018, în cadrul proiectului de reformare a bugetului comunitar, posibilitatea limitării accesului la finanţare europeană în cazul ţărilor membre ale Uniunii Europene care nu respectă principiile statului de drept.
În octombrie 2018, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a somat ţările central şi est-europene să respecte normele statului de drept şi sistemul de distribuire a imigranţilor extracomunitari, reiterând că Uniunea Europeană "nu este supermarket".
PE cere intensificarea acţiunilor pentru promovarea democraţiei şi normelor statului de drept
Uniunea Europeană trebuie să intensifice acţiunile pentru promovarea democraţiei, a normelor statului de drept şi a drepturilor fundamentale în spaţiul comunitar, inclusiv prin susţinerea organizaţiilor societăţii civile, conform unei rezoluţii adoptate joi de Parlamentul European.
Parlamentul European a exprimat susţinere pentru propunerea Comisiei de Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) de a tripla fondurile alocate în bugetul multianual comunitar (2021-2027) pentru Programul de Drepturi şi Valori, până la nivelul de 1,834 de miliarde de euro (Comisia Europeană propusese 642 de milioane de euro).
Propunerea de lansare a negocierilor cu membrii Consiliului UE a fost aprobată joi cu 426 de voturi pentru, 152 împotrivă şi 45 de abţineri.
"Cu obiectivul general de protejare şi promovare a drepturilor şi valorilor prevăzute în Articolul 2 al Tratatului UE prin susţinerea organizaţiilor societăţii civile la nivel local, regional, naţional şi transnaţional, Programul încearcă să promoveze egalitatea şi nediscriminarea, să încurajeze implicarea cetăţenilor şi participarea la procesul democratic şi să combată violenţa", anunţă Parlamentul European într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.
"Eurodeputaţii au decis în mod specific să menţioneze protejarea şi promovarea principiilor democraţiei şi statului de drept ca fiind principalul obiectiv, dat fiind că aceste norme sunt elemente preliminare necesare apărării drepturilor fundamentale şi asigurării încrederii reciproce între statele membre şi cetăţeni la nivelul Uniunii Europene", precizează Parlamentul European.
Eurodeputaţii au acceptat ca, în cazuri excepţionale, în care se constată deteriorarea rapidă şi în mod grav a situaţiei dintr-un stat membru şi sunt expuse riscurilor valori fundamentale, Comisia Europeană să lanseze o procedură de finanţare a organizaţiilor societăţii civile pentru facilitarea şi susţinerea dialogului democratic.
Citește pe alephnews.ro: Marcel Ciolacu anunță că PSD se retrage din coaliție și va vota un guvern de dreapta: „Nu fugim de responsabilitate”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Rețeta veche de salată de boeuf a regretatului Radu Anton Roman. Ingredientul secret care oferă un gust unic
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe