PE şi-ar putea reînnoi în această săptămână susţinerea pentru aderarea României la Schengen

Parlamentul European şi-ar putea reînnoi în această săptămână susţinerea pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, după ce în 8 iunie a dat un vot în acest sens.

Urmărește
324 afișări
Imaginea articolului PE şi-ar putea reînnoi în această săptămână susţinerea pentru aderarea României la Schengen

PE şi-ar putea reînnoi în această săptămână susţinerea pentru aderarea României la Schengen

Europarlamentarii dezbat, în această săptămână, un proiect de rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen care cere Consiliului European "să nu acorde prioritate populismului naţional".

Propunerea de rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi dezbătută, miercuri, în sesiunea plenară a PE, votul fiind programat pentru joi.

Textul arată că "ambele ţări şi-au reproiectat şi reorganizat în mod fundamental sistemele integrate de gestionare a frontierelor prin investiţii fundamentale în autorităţile de aplicare a legii, inclusiv pentru furnizarea de cursuri de formare şi prin achiziţionarea unor tehnologii de ultimă oră, şi şi-au consolidat vizibil cadrele juridice şi instituţionale, fapt recunoscut în toate rapoartele de evaluare Schengen".

Proiectul de rezoluţie notează că sunt de remarcat "sprijinul şi solidaritatea constante demonstrate de Bulgaria şi România, în calitatea lor de parteneri de încredere în sud-estul Europei, precum şi contribuţia lor la securitatea frontierelor din această regiune a UE".

Europarlamentarii "îndeamnă toate statele membre să adopte decizia de a extinde spaţiul Schengen pentru a include şi Bulgaria şi România strict pe baza procedurilor şi acquis-ului Schengen". De asemenea, proiectul de rezoluţie notează că PE "este de opinie că nu se pot impune criterii suplimentare statelor membre aflate deja în proces de aderare la spaţiul Schengen".

Totodată, europarlamentarii solicită Consiliului European să procedeze în conformitate cu Tratatul UE şi să ia măsurile necesare pentru a permite României şi Bulgariei să adere la spaţiul Schengen. Ei "solicită tuturor statelor membre să-şi onoreze angajamentele asumate conform cadrului juridic din UE în privinţa criteriilor de aderare la spaţiul Schengen şi să nu acorde prioritate populismului naţional".

Textul menţionează în preambul că România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile necesare pentru încheierea cu succes a procesului de evaluare Schengen şi aminteşte că faptul că ambele ţări sunt pregătite pentru aderarea la spaţiul Schengen a fost confirmat de către PE printr-o rezoluţie din 8 iunie şi de către Consiliu prin concluziile din 9 iunie.

De asemenea, rezoluţia aminteşte că, la Consiliul European din 24 iunie, şefii de stat şi de guvern au căzut de acord asupra faptului că decizia privind aderarea Bulgariei şi a României ar trebui luată cel târziu în septembrie 2011 şi notează că decizia a fost amânată în urma eşecului votului din Consiliul JAI, de la 22 septembrie.

Propunerea de rezoluţie este semnată de europarlamentari din toate grupurile politice: Marian-Jean Marinescu, Andrey Kovatchev, Carlos Coelho, Manfred Weber, Simon Busuttil, Monica Luisa Macovei, Mariya Nedelcheva, Elena Oana Antonescu, Georgios Papanikolaou şi Veronique Mathieu din partea Grupului PPE; Claude Moraes, Ioan Enciu, Iliana Malinova Iotova, Liisa Jaakonsaari din partea Grupului S&D; Renate Weber, Sophia in 't Veld, Alexander Alvaro, Cecilia Wikstrom, Sarah Ludford, Filiz Hakaeva Hyusmenova, Stanimir Ilchev, Louis Michel, Metin Kazak, Sonia Alfano, Gianni Vattimo şi Nathalie Griesbeck în numele Grupului ALDE; Tatjana Zdanoka, Judith Sargentini în numele Grupului Verzilor şi Cornelia Ernst în numele Grupului GUE/NGL (European Left/Nordic Green Left).

Au fost de asemenea depuse două amendamente de către Timothy Kirkhope, membru al grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni. Unul dintre aceste amendamente vizează introducerea în textul rezoluţiei a unui paragraf care să noteze faptul că "doar criteriile tehnice sunt insuficiente pentru a garanta funcţionarea corectă a Zonei Schengen, iar chestiuni precum nivelurile crimei organizate şi al corupţiei sunt la fel de importante".

Un al doilea amendament propus de acelaşi eurodeputat vizează introducerea unui paragraf prin care europarlamentarii să solicite Comisiei Europene "prezentarea de propuneri care să consolideze acquis-ul Schengen prin încorporarea de criterii adiţionale privind crima organizată şi corupţia".

Cel de-al doilea proiect de rezoluţie pe tema aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen este susţinut de doar doi europarlamentari - Mara Bizzotto şi Nikolaos Salavrakos - în numele Grupului EFD Europa Libertăţilor şi Democraţiei, cu orientare extremistă. Documentul subliniază că atât Consiliul, cât şi Comisia trebuie să respecte principiul unanimităţii atunci când se decide dacă li se permite Bulgariei şi României să adere la spaţiul Schengen şi notează că "aderarea Bulgariei şi României la spaţiul Schengen este cu totul nepotrivită". Acest proiect nu are susţinerea niciunui grup politic, astfel că, procedural, şansele ca acesta să fie supus la vot şi mai ales aprobat sunt aproape nule.

O decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen a fost amânată, în 21 septembrie, în Consiliul JAI. Preşedinţia poloneză a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare.

La Consiliul European, problema blocajului în privinţa aderării la Schengen ar putea fi pusă în discuţie, cu scopul de a se obţine un acord politic.

Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, într-un interviu acordat cotidianului FAZ, că România va menţine chestiunea aderării la Schengen pe ordinea de zi, preşedintele Băsescu urmând să o abordeze la Consiliul European din această lună.

Consiliul European era programat pentru 17-18 octombrie, însă a fost amânat până în 23 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici