Pensiile speciale, dezbateri aprinse în Parlament: Proiectul a primit aviz favorabil în Senat. Ce se întâmplă cu pensiile militarilor

Comisiile juridică, de apărare şi muncă din Senat au adoptat astăzi raport de admitere cu amendamente admise şi respinse la proiectul de lege privind pensiile speciale. Printre modificările admise se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii.

Urmărește
4694 afișări
Imaginea articolului Pensiile speciale, dezbateri aprinse în Parlament: Proiectul a primit aviz favorabil în Senat. Ce se întâmplă cu pensiile militarilor

Raport favorabil în Senat la proiectul privind pensiile speciale. Amendamentele coaliţiei, admise

Suntem într-o dezbatere importantă. Pe de o parte, sustenabilitatea fondului de pensii al României. Doi, discutăm şi despre echitate socială. Vă înţeleg şi poziţia extrem de ingrată - trebuie să reprezentaţi o coaliţie de guvernare, al cărui premier are o pensie specială de 18.000 de lei. Este şi angajat al guvernului, este şi pensionar de lux. (...) Trei - discutăm despre această grabă. Da, există un jalon PNRR şi avem nişte sume condiţionate de reforma pensiilor speciale, care ar fi trebuit să facă un lucru cât se poate de simplu, să elimine pensiile speciale, trecând toate pensiile pe principiul contributivităţii”, a spus în timpul dezbaterilor Ştefan Pălărie (USR).

Virgil Guran (PNL) a spus că pensiile militare sunt pensii de serviciu, nu pensii speciale.

Premierul Ciucă are pensie de serviciu. Sunt de acord cu contributivitatea, dar trebuie să reţinem că în armată, în sistemul de apărare pensiile sunt acordate din bugetul acelor instituţii, nu din bugetul asigurărilor de stat. Trebuie să ne referim exclusiv la pensiile speciale. Nu trebuie să ne jucăm cu acest lucru, mai ales în contextul actual”, adaugă Guran.

El precizează că pensia medie la MApN este de 4.000 de lei, „pensie de subzistenţă la ora actuală”.

Reprezentanţii sindicatelor din domeniul Apărării au cerut eliminarea pensiilor militarilor din PNRR.

Printre modificările aduse proiectului de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu se numără faptul că nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din timpul activităţii persoanei, impozitarea părţii de necontributivitate din pensia specială şi interzicerea cumulului mai multor pensii speciale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici