În aprilie, Kremlinul a primit aproape 42.000 de solicitări de informaţii despre soldaţii dispăruţi sau capturaţi în Ucraina de la prieteni sau de la familiile lor. Informaţiile sunt furnizate de portalul rus de investigaţii IStories, citat de Moscow Times, precizând că nu există dovezi cu privire la câte dintre aceste rapoarte au fost examinate sau au primit răspuns. Ultimul bilanţ oficial al Moscovei datează din 25 martie şi a fost de 1.351 de soldaţi căzuţi.
„Toate şcolile din Republicile Populare Lugansk şi Doneţk vor primi noi manuale ruseşti până la 1 septembrie”, a anunţat ministrul rus al Educaţiei, Serghei Kravtsov, potrivit Tass.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat decretul de punere în aplicare a deciziei Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare de la Kiev de a impune sancţiuni mai multor oficiali ruşi înalţi, inclusiv preşedintelui Vladimir Putin.
După ce i-a judecat şi condamnat la moarte prin împuşcare pe cei 3 luptători străini capturaţi, preşedintele autoproclamatei republici pro-ruse Doneţk, Denis Puşilin, a declarat că procesul soldaţilor ucraineni la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol „va avea loc de către sfârşitul verii”, a raportat agenţia Tass.
„În această după-amiază vom avea o dezbatere între primarul din Mariupol şi arhitecţii ucraineni pentru că vom reconstrui Ucraina: trebuie să o facem şi o vom face pentru că este obligaţia noastră morală”. Astfel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a deschis festivalul New European Bauhaus International, care are loc la Maxxi din Roma.
UPDATE 16:40 Johnson: „Ar fi respingător să forţezi Kievul să se predea”
„A împinge Ucraina la un compromis prost, la un acord de pace impus de Rusia, ar fi” respingător şi Occidentul nu trebuie să o facă”. Premierul britanic Boris Johnson a spus asta în intervenţia publică din regiunea Lancashire, în cadrul căreia a prezentat un proiect de sprijinire a locuinţelor naţionale şi posibilitatea de a cumpăra case în Regatul Unit. În discursul său, liderul conservator a atribuit apoi o parte din responsabilitatea pentru creşterea inflaţiei în Regat şi „la nivel global” „efectelor agresiunii lui Vladimir Putin”.
ONU va livra ajutoare umanitare în Ucraina prin intermediul Uber.
Au fost dezvoltate aplicaţii online speciale, care vor permite coordonarea şi expedierea de vehiculele mici autonome, necesare pentru a livra provizii din depozite.
Graţie acestei cooperări, au fost livrat deja alimente în Dnepr.
În Ucraina va fi lansat un nou mecanism rapid de confiscare a proprietăţilor politicienilor, oficialilor sau pur şi simplu a oamenilor bogaţi care au devenit colaboratori sau au lucrat direct pentru Rusia sau sunt oficiali ruşi.
Acest lucru a fost anunţat de ministrul ucrainean al justiţiei, Denis Malyuska, în cadrul unui telejurnal de informare.
„Un mecanism real care să permită confiscarea efectivă şi legală a activelor cetăţenilor, colaboratorilor sau ruşilor, ale întreprinderilor ruseşti care sponsorizează un stat terorist, un stat agresor. A apărut în Ucraina doar recent, în urmă cu câteva săptămâni. Iar acum un astfel de mecanism începe să fie implementat pe scară largă”, a spus Malyuska.
Fostul premier al Ucrainei, Iulia Timoşenko l-a descris pe Vladimir Putin ca fiind „absolut raţional, rece, crud, întunecat”. Ea susţine că Putin este hotărât să intre în istoria Rusiei alături de Stalin şi Petru cel Mare, dar că există o şansă istorică pentru a-l opri.
Efectele negative ale invaziei militare ruse în Ucraina se extind şi se agravează, afectând 1,6 miliarde de oameni, afirmă secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, conform cotidianului Le Figaro.
Canada dovedeşte că sancţiunile împotriva Rusiei pot şi ar trebui să fie consolidate şi ar trebui să devină un exemplu pentru alţi aliaţi ai Ucrainei.
Andriy Yermak, şeful Biroului preşedintelui, a declarat următoarele:
„Canada a făcut un pas important în ceea ce priveşte sancţiunile. Restricţiile la export au fost impuse pentru 28 de servicii vitale pentru funcţionarea industriilor de petrol, gaze şi produse chimice, inclusiv servicii tehnice, de management, de contabilitate şi de publicitate”, se arată în comunicat.
Inflaţia pare să înceapă să se stabilizeze în Rusia, dar se menţine la un nivel ridicat, iar valoarea PIB-ului ar putea scădea cu 15% anul acesta, în contextul sancţiunilor occidentale.