„Nu pot candida persoanele care, la data depunerii candidaturii, au fost condamnate definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, dacă nu a intervenit reabilitarea, amnistia postcondamnatorie sau dezincriminarea”, conform unui amendament al PSD, USR, PNL, UDMR şi grupului minorităţilor naţionale, adoptat de plenul Camerei Deputaţilor.
Proiectul a fost iniţiat în 2017 de Alina Gorghiu.
„Prezenta propunere legislativă vine în întâmpinarea dorinţei legitime a cetăţenilor României de a fi reprezentaţi de persoane fără probleme penale şi astfel de a face un pas înainte în lupta împotriva corupţiei”, arăta Gorghiu în expunerea de motive.
Liderul deputaţilor PNL, Gabriel Andronache, a anunţat că va urma a doua parte a acestui demers legislativ – „Fără condamnaţi penal pentru Parlament”.
Proiectul a fost aprobat cu 223 de voturi „pentru”, unul „împotrivă” şi 22 de abţineri.
Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins propunerea legislativă în şedinţa din 20 noiembrie 2017, iar Guvernul a susţinut în punctul de vedere transmis că Parlamentul este cel care decide asupra oportunităţii adoptării acesteia.