Profesorul rural devenit politician, ai cărui susţinători îi includeau pe cetăţenii săraci şi din mediul rural din Peru, l-a învins, luni, pe Fujimori, politicianul de dreapta, cu doar 44.000 de voturi.
Autorităţile electorale au publicat rezultatele oficiale finale, recunoscând oficial victoria lui Castillo, la mai mult de o lună după ce au avut loc alegerile în naţiunea sud-americană.
Purtând un creion de mărimea unui baston, simbol al partidului său Peru Libre, Castillo a popularizat sintagma „nu mai sărac într-o ţară bogată”.
Economia Peru, al doilea cel mai mare producător de cupru din lume, a fost zdrobită de pandemia de coronavirus, crescând nivelul sărăciei la aproape o treime din populaţie şi eliminând câştigurile din ultimul deceniu.
Deficienţele serviciilor de sănătate publică din Peru au contribuit la rezultatele slabe ale pandemiei din ţară, lăsând-o cu cea mai mare rată a mortalităţii pe cap de locuitor la nivel mondial.
Castillo a promis că va folosi veniturile din sectorul minier pentru a îmbunătăţi serviciile publice, inclusiv educaţia şi sănătatea, ale căror insuficienţe au fost evidenţiate de pandemie.
Fujimori, fostă congresmană, a candidat pentru a treia oară la funcţia de preşedinte, cu sprijinul elitelor de afaceri. Ea este fiica fostului preşedinte închis Alberto Fujimori.
A spus luni că va accepta victoria lui Castillo, după ce l-a acuzat pentru o lună de fraudă electorală, fără a oferi nicio dovadă.
Acuzaţia a întârziat numirea lui Castillo în funcţia de preşedinte ales, deoarece aceasta a cerut autorităţilor electorale să anuleze mii de voturi, multe în comunităţile indigene şi sărace din Anzi.
Preşedintele ales nu a mai ocupat niciodată funcţia. În ultimii 25 de ani a lucrat ca profesor de şcoală elementară în localitatea natală San Luis de Puna, un sat îndepărtat din Cajamarca, o regiune de nord.
Noul preşedinte urmează să depună jurământul pe 28 iulie.