- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (14.04.2015, 17:25)
- Alina Novaceanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste 100 de parlamentari ar putea beneficia de pensii speciale -proiect
Parlamentarii ar putea beneficia de pensii speciale, potrivit unui proiect aflat în discuţia grupurilor parlamentare, deputatul PSD Petre Daea precizând că pensia ar putea ajunge la 4.000 de lei pentru un ales cu trei mandate şi că proiectul a fost semnat de 250 parlamentari, inclusiv din opoziţie.
Urmărește
1077 afișări
Peste 100 de parlamentari ar putea beneficia de pensii speciale - proiect (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Potrivit proiectului discutat, marţi, la şedinţa grupului deputaţilor PSD, deputaţii şi senatorii vor avea dreptul după exercitarea mandatului, la cerere, la împlinirea vârstei standard, la o indemnizaţie lunara pentru activitatea de parlamentar, de indemnizaţie urmând să beneficieze doar cei care nu mai au calitatea de parlamentar.
Calculul acestei pensii se va face prin înmulţirea 0,55% din indemnizaţia brută lunară de parlamentar cu numărul mandatelor, iar pensia se va actualiza ori de câte ori se va majora sau indexa indemnizaţia parlamentarilor şi se va cumula cu orice tip de pensie din sistemul public de pensii, potrivit proiectului de lege, care încă nu a fost depus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Războiul din Ucraina, ziua 1034. Zelenski cere diplomaţilor să modeleze opinia publică din străinătate cu privire la aderarea Ucrainei la NATO / Trump aşteaptă o întâlnire cu Putin pentru a încheia războiul
-
Retrospectivă 2024. Cele mai importante 10 evenimente din piaţa de capital: maxime istorice, finanţări record prin Fidelis, schimbări la ASF, vânzări din partea fondurilor de pensii, şocuri politice şi volatilitate
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
"Cuantumul indemnizaţiei se acordă în limita a 3 mandate şi reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.
Cuantumul îl reprezintă produsul obţinut prin înmulţirea numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară realizată în luna anterioară solicitării de pensionare. Pentru mandate incomplete indemnizaţia se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, dar nu mai puţin de 6 luni de activitate parlamentară. Indemnizaţia se actualizează ori de câte ori se majorează sau se indexează indemnizaţia brută lunară a unui deputat sau senator aflat în exercitarea mandatului, cu aceeaşi dată. Indemnizaţia de parlamentar se cumulează cu cu orice tip de pensie stabilită în sistemul public de pensii sau în alt sistem de pensii neintegrat sistemului public precum şi cu orice alte venituri realizate. Indemnizaţia este supusă impozitului pe venit şi contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, se suportă din bugetul de stat. Prezenta lege intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în MO", se arată în proiect.
Deputatul PSD Petre Daea, unul dintre iniţiatorii proiectului, a precizat că este semnat de peste 250 de parlamentari, dintre care peste 87 sunt din opoziţie. El a arătat că prin acest proiect "se doreşte să se repare ce s-a stricat în guvernarea Boc, când s-au tăiat pensiile şi salariile".
"Acest proiect este iniţiat de peste 250 de deputaţi şi senatori şi se înscrie în logica de până acum de a repara ce s-a stricat în guvernarea Boc. Cu alte cuvinte, să readucem situaţia care a fost în 2010, când s-a luat această măsură de tăierea pensiilor şi a salariilor. Formula de calcul este o formulă uşoară, care a izvorât din experienţa UE, care înseamnă un procent de 0.55% din indemnizaţia lunară a unui deputat sau senator. Ea rezultă în acest sens nivelul indemnizaţiei din produsul de acest procent de 0,55% şi numărul de mandate din Parlament ca deputat sau senator.De exemplu, pentru indemnizaţia brută de 7.000 cât este acum, pentru un mandat, pensia este undeva la 1.500 lei, pentru trei mandate este undeva la 4.000 lei, este suma maximă. Sunt trei praguri, pragul minim de 6 luni de zile, deci dacă ai stat mai puţin de 6 uni de zile nu beneficiezi de această sumă. Şi în Parlamentul European este această practică. Noi ne-am inspirat din această lege a PE şi deci este de la un mandat până la 3 mandate. Dacă sunt peste 4 mandate, nu mai contează", a explicat Daea.
El a mai arătat că, în prezent, indemnizaţia de parlamentar "nu este purtătoare de spor de vechime", motiv pentru care pensia ar fi afectată prin acest mod de calcul, iar proiectul de lege "pune în accord lucrurile".
"Este vorba de a pune în acord lucrurile. Indemnizaţia unui parlamentar nu este purtătoare de spor de vechime, motiv pentru care indemnizaţia existentă acum pensia este afectată prin acest mod de calcul. Cu alte cuvinte, dacă ai o sumă de 5.000 lei, la această sumă un parlamentar care are 25-30 de ani vechime, beneficia de un spor de vechime, în cazul acesta nu beneficiază. Motiv pentru care, la calculul pensiei, erau aceste sume deformate cu procentul pe care îl influenţa sporul de vechime", a mai spus Daea.
El a adăugat că actul normative este în lucru şi că impactul ar fi foarte mic, fiind vorba de aproximativ 100 de parlamentari.
“Impactul este foarte mic, numărul parlamentarilor care beneficiază de un asemnea mechanism este foarte mic, undeva la 100-100 şi ceva.Din evidenţele noastre erau 120 de pesnionari în 2010, acum sunt 110", a spus Daea.
El a mai arătat că mai are puţin şi iese la pensie şi beneficiază de o pensie de 2.500 lei din sistemul public. "Eu mai am puţin şi sunt pensionar. Pentru 47 de ani, 8 luni şi 5 zile de contribuţie, primesc o contribuţie de 2.500 de lei, la care se adaugă aceasta de 4.000. Sunt 15 ani în care eu nu am beneficiat de spor de vechime", a explicat Daea.
El a menţionat că sunt şi alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul al pensiei, cum sunt cei din Justiţie sau aviatorii.
"Sunt şi alte categorii care au beneficiat de astfel de mecanisme de calcul, cei din justiţie şi aviatorii. La toţi, la rând, am intervenit prin această recalculare astfel încât să aducem pensile la nivelul din 2010", a adăugat Daea.
El a precizat că şi parlamentarii din opoziţie au semnat proiectul, care urmează să fie depus când va fi finalizat.
"Binenţeles că opoziţia a semnat. Sunt peste 260 de semnături şi peste 87 de semnături de la opoziţie.Actul normative este în dezbatere şi vom avea şi punctul de vedere al Guvernului şi poziţia miniştrilor de resort. Îl depunem după ce îl vom termina”, a adăugat Daea.
Parlamentarii nu sunt la prima iniţiativă de acest fel, anul trecut un proiect de lege al deputatului PSD Anghel Stanciu pe această temă a fost discutat la Comisia de muncă a Camerei Deputaţilor, dar a fost uitat după ce ministrul Muncii Rovana Plumb a declarat că nu susţine proiectul.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 07:03
-
ieri, 23:10