Peste 18 milioane de alegători votează preşedintele şi decid viitorul Parlamentului - VIDEO

Secţiile de vot pentru pentru alegerile prezidenţiale şi pentru referendumul privind Parlamentul unicameral şi reducerea numărului de parlamentari s-au deschis la ora 7.00, 18.347.397 de alegători, dintre care 1.790.727 în Bucureşti, fiind aşteptaţi la urne.

Urmărește
286 afișări
Imaginea articolului Peste 18 milioane de alegători votează preşedintele şi decid viitorul Parlamentului - VIDEO

Peste 18 milioane de alegători votează preşedintele şi decid viitorul Parlamentului (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Procesul de votare se încheie la ora 21.00. La secţiile de vot din străinătate, scrutinul a început deja, primul român care a votat fiind Adina Giurgiu, o profesoară de chimie stabilită în Auckland. Votul în străinătate se va termina luni, 23 noiembrie, pe coasta de Vest a SUA, la ora 7.00, ora României.

Întrucât scrutinul prezidenţial şi referendumul au loc simultan, alegătorii vor primi trei buletine de vot: unul pentru alegerea şefului statului dintre cei 12 candidaţi înscrişi în cursă şi alte două conţinând întrebările din cadrul referendumului. Buletinele pentru consultarea populară, unul negru şi unul albastru, conţin următoarele întrebări: "Sunteţi de acord cu trecerea la un Parlament unicameral?" şi "Sunteţi de acord cu reducerea numărului de parlamentari la maximum 300 de persoane?".

Alegătorii care optează, atunci când se prezintă la urne, să voteze doar pentru alegerea preşedintelui României sau doar în cadrul referendumului naţional nu vor putea ca în cursul aceleiaşi zile să revină la secţia de votare şi să participe la evenimentul electoral la care anterior au renunţat. BEC a mai decis că alegătorii care doresc să îşi exercite dreptul de vot la referendumul naţional vor primi în mod obligatoriu toate buletinele de vot corespunzătoare ambelor întrebări de la referendum, neavând posibilitatea de a opta pentru una sau alta dintre acestea.

Numărul secţiilor de votare pentru scrutinul de duminică este de 21.706, dintre care 18.053 sunt secţii permanente (organizate prin dispoziţia primarilor), 3.359 sunt secţii speciale (71 fiind amenajate în unităţi sanitare) şi 294 sunt secţii amenajate în străinătate, organizate prin dispoziţia ministrului de Externe. În Bucureşti vor fi organizate 1256 de secţii de votare, din care 34 sunt speciale.

Pentru scrutin au fost tipărite peste 22 de milioane de buletine de vot, dintre care peste 20 de milioane pentru secţiile de votare permanente şi peste 1.200.000 pentru cele speciale. Secţiile din diaspora au la dispoziţie 600.000 de buletine de vot. Ştampilele din secţiile de vot sunt personalizate cu ocazia prezidenţialelor din 2009, ele având imprimate numele judeţului şi numărul secţiei de votare. Vor exista cinci ştampile pentru fiecare secţie de votare şi peste 18.100.000 de autocolante, care vor fi lipite numai pe cărţi de identitate, nu şi pe buletine de tip vechi.

Video Stirileprotv.ro

Alegătorii votează la secţia de votare unde sunt arondaţi potrivit domiciliului, cu excepţiile prevăzute de lege. Cei care în ziua votării se află în altă localitate decât cea de domiciliu votează numai la secţiile de votare speciale, după ce declară în scris pe propria răspundere că nu au mai votat şi nu vor mai vota la acel tur de scrutin.

Votul poate fi exercitat în baza actului de identitate, care poate fi cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate ori paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic, paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic sau temporar, titlul de călătorie, iar în cazul elevilor din şcolile militare, carnetul de serviciu militar, valabile în ziua votării. Paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar şi titlul de călătorie pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de către cetăţenii români care votează în străinătate sau de cetăţenii români cu domiciliul în străinătate.

Pentru alegătorii netransportabili din motive de boală sau invaliditate, din ţară, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării - ştampilă cu menţiunea "VOTAT", buletine de vot şi timbre autocolante necesare pentru a se efectua votarea. În raza unei secţii de votare se utilizează o singură urnă specială.

MAI a mobilizat 56.712 angajaţi pentru alegerile prezidenţiale şi referendum. Dintre aceştia, 28.847 sunt de poliţişti, 11.675 sunt jandarmi, 3.804 poliţişti de frontieră, 6.000 sunt ofiţeri ai Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă, 4.292 sunt poliţişti comunitari şi 5.840 sunt elevi ai instituţiilor de învăţământ ce aparţin de MAI. Aparatul central al ministerului are la dispoziţie şi 500 de cadre de rezervă pentru Bucureşti şi judeţul Ilfov, specializate în acţiuni de control, sprijinire şi îndrumare a personalului MAI.

Alegerile prezidenţiale sunt monitorizate de reprezentanţi ai Biroului OSCE pentru instituţii democratice şi drepturile omului, 11 experţi aflându-se în Bucureşti, iar 14 observatori fiind în teritoriu. De altfel, misiunea OSCE urmează să prezinte, luni, o declaraţie preliminară pe tema scrutinului prezidenţial.

Biroul Electoral Central va da publicităţii date cu privire la prezenţa la urne, duminică, la orele 11.30, 14.30, 17.30, 20.30 şi 22.30. De asemenea, BEC a anunţat că primele rezultate parţiale ale scrutinului vor fi făcute publice, luni, la ora 8.00.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici