Peste 20 de milioane de euro şi aproape 8,5 milioane de dolari, încasate în 2010 din taxe consulare

Statul român a încasat prin MAE, în anul 2010, 15.433.271 de euro şi 7.059.020 de dolari din taxe consulare şi 4.823.097 de euro şi 1.365.792 de dolari din taxe de urgenţă.

Urmărește
3 afișări

O parte din taxele de urgenţă de la misiuni au fost transferate preponderent către oficiile consulare din Republica Moldova şi Ucraina, unde prestaţiile de bază - vizele, permisele de trafic, etc. - sunt gratuite, însă volumul de muncă impunea completarea personalului consular cu funcţionari angajaţi temporar.

Datele se regăsesc într-un răspuns transmis de MAE şi semnat de ministrul Teodor Baconschi în urma unei interpelări parlamentare a deputatului PNL Cristina Pocora.

Documentul citat arată că nu există date complete referitoare la numărul nou-născuţilor din străinătate. MAE arată că, deşi legea 119/1996 prevede că transcrierea certificatelor străine de stare civilă trebuie făcută în maximum 6 luni de la primirea lor, prevederile sunt inaplicabile, deoarece numeroşi români recurg la acest demers doar atunci când au nevoie de acte de călătorie sau când se confruntă cu probleme administrative. "Nu de puţine ori, cetăţenii români cu domiciliul în străinătate procedează la transcrierea certificatelor lor de naştere când ajung la vârstă adultă, iar alţii nu le transcriu deloc", precizează MAE.

MAE mai arată în documentul citat că, în pofida restricţiilor bugetare, modernizarea serviciului consular, precum şi extinderea reţelei consulare au continuat în 2010. Astfel, reaminteşte MAE, au fost deschise consulatele generale de la Cahul şi Bălţi, cu personal exclusiv redistribuit de la alte misiuni. Odată cu deschiderea acestor două consulate generale, au fost introduse facilităţi de plată a taxelor consulare prin sistem bancar, achitarea în numerar a taxelor fiind acceptată numai cu titlu excepţional. Viceconsulatul României la Almeria a fost deschis la 1 noiembrie, iar la 20 decembrie a fost deschis un birou consular la Edinburgh, în Scoţia, reaminteşte MAE.

În ceea ce priveşte planurile de extindere a reţelei consulare în 2011, MAE precizează că se află în proces de identificare a unei soluţii pentru deschiderea unui oficiu consular în sudul Italiei, procedură care depinde de acordul prealabil şi obligatoriu al autorităţilor italiene. De asemenea, MAE precizează că a fost identificat un local în oraşul Ungheni, care va fi utilizat gratuit pentru un nou birou consular, al cărui personal va fi redistribuit din schema actuală a Consulatului General de la Bălţi.

De asemenea, MAE a declanşat demersurile pentru înfiinţarea unui Birou consular la Erbil, în nordul Irakului, având în vedere condiţiile prielnice investiţiilor şi promovării cooperării economice.

De asemenea, va fi inaugurat noul consulat general al României la Vancouver, reaminteşte MAE.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici