Peste 20 de ONG-uri cer Senatului să nu voteze modificările la legea CNSAS

Peste 20 de ONG-uri au semnat un apel către Senat, cerând plenului Camerei superioare să nu voteze amendamentele aduse ordonanţei CNSAS în Comisia juridică şi solicitând demisia de onoare a senatorilor jurişti care le-au susţinut.

Urmărește
26 afișări
Imaginea articolului Peste 20 de ONG-uri cer Senatului să nu voteze modificările la legea CNSAS

Peste 20 de ONG-uri cer Senatului să nu voteze modificările la legea CNSAS

"Cerem membrilor Senatului să nu voteze modificările Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului României 24 din 10 martie 2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, modificări propuse de câţiva membri ai comisiei juridice a Senatului. Demersurile acestora au ca scop anihilarea CNSAS şi diminuarea esenţială a deconspirării crimelor Securităţii, constituind încercări disperate de restauraţie comunistă făcute înainte de votarea legii lustraţiei în Camera Deputaţilor - prioritate asumată atât de PNL, aflat la guvernare, cât şi de întreaga clasă politică democratică", se precizează în apelul ONG-urilor.

Societatea civilă face referire mai cu seamă la modificările potrivit cărora înalţii prelaţi nu mai pot fi verificaţi de CNSAS sau foştii lideri comunişti nu mai pot fi calificaţi drept persoane de sprijin şi colaboratori ai fostei Securităţi.

În susţinerea celor arătate, ei citează din Raportul Tismăneanu, în baza căruia a fost condamnat comunismul, arătând că Securitatea "a fost o instituţie criminală şi teroristă, de la început şi până la sfârşit, subordonată conducerii centrale şi teritoriale (regionale sau judeţene) a partidului comunist (PMR/PCR)", astfel că aceste structuri au avut "scopuri represiv-criminale, acţionând de regulă prin intermediul Securităţii". Reprezentanţii ONG-urilor apreciază că "este culmea neruşinării propunerea ca tocmai comuniştii din conducerea centrală şi teritorială care au luat decizii cu privire la activitatea Securităţii să nu fie consideraţi colaboratori ai acesteia, în condiţiile în care ei au fost, de fapt, principalii responsabili şi complici ai marilor crime înfăptuite de Securitate".

Cei din societatea civilă îi critică dur pe senatorii din Comisia juridică pentru adoptarea acestor amendamente, numindu-i "comunişti lustrabili" şi apreciind că textele care au trecut de Comisie reprezintă "un dispreţ inacceptabil faţă de demnitatea poporului român, care a îndurat crimele şi fărădelegile comunismului – singurul popor care a adus jertfe pentru căderea acestuia".

"Aceste propuneri înseamnă o sfidare intolerabilă faţă de memoria celor peste 1.200 de victime masacrate în timpul revoluţiei, inclusiv la comanda celor care încearcă cu orice preţ să scape de răspundere. Cerem demisia aşa-zişilor senatori ai Parlamentului României care şi-au permis o asemenea neruşinare. În cazul refuzului demisiei de onoare, cerem partidelor din care aceştia provin, dacă se consideră cu adevărat democratice şi antitotalitare, să excludă din rândurile lor «avocaţii» responsabililor pentru crimele şi fărădelegile regimului comunist din România", se arată în apelul către Senat.

În opinia semnatarilor documentului, adoptarea de către plen a amendamentelor aduse în Comisia juridică "ar duce la desfiinţarea practică a CNSAS".

"Considerăm că aşa cum scrie în Constituţie, nimeni nu este mai presus de lege: nici comuniştii nomenclaturişti, nici magistraţii, nici înalţii prelaţi, nici preoţii care au colaborat cu Securitatea", conchid reprezentanţii societăţii civile.

Membrii Comisiei juridice au adoptat, marţi, un amendament la Legea privind accesul la propriul dosar, prin care au eliminat în totalitate posibilitatea ca preoţii să fie verificaţi de CNSAS, o altă modificare fiind eliminarea termenului de "asimilaţi ai colaboratorilor".

Preşedintele PNL, Călin Popescu Tăriceanu, a făcut un apel către senatori să voteze împotriva modificărilor aduse la Legea CNSAS, menţionând că nu există informatori fără intenţie, iar politicienii care au colaborat cu fosta Securitate nu ar trebui să primească un certificat de bună purtare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici