Peste 600 de pensionari din apărare cer în instanţă suspendarea OUG de recalculare a pensiilor

Cabinetul de avocat Gheorghe Piperea anunţă că a depus la Curtea de Apel Bucureşti, în numele a 617 reclamanţi, o acţiune de suspendare a OUG privind pensiile din sistemul de apărare, termenul fixat de instanţă fiind 23 martie.

Urmărește
18 afișări

SCA Piperea şi Asociaţii precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că a solicitat, prin acţiune, "constatarea intervenirii suspendării de drept în tot a OUG nr. 1/2011 sau în parte, numai în privinţa Anexei 3, în temeiul art. 14 alin. (5) din Legea nr. 554/2004".

"Conform acestui text legal, emiterea unui nou act administrativ cu acelaşi conţinut ca cel suspendat de instanţă va determina suspendarea de drept acelui de-al doilea. În cazul de faţă OUG nr. 1/2011, respectiv Anexa 3 are acelaşi conţinut cu HG nr. 735/2010 care a fost suspendată de Curtea de Apel Bucureşti", se arată în comunicat.

Piperea precizează că a cerut, în subsidiar, suspendarea în tot Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 1/2011 privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, până la pronunţarea instanţei de fond asupra acţiunii în constatarea nulităţii aceleiaşi OUG 1/2011.

De asemenea, în al doilea subsidiar a fost solicitată suspendarea în parte a OUG nr. 1/2011 - a Anexei 3, care prevede Metodologia de calcul privind revizuirea pensiilor acordate beneficiarilor proveniţi din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

"În această acţiune susţinem că OUG. nr. 1/2011 este o Hotărâre de Guvern mascată, edictarea ei sub titulatura de Ordonanţă de Urgenţă reprezentând un abuz de putere din partea Guvernului României, deoarece acest act are toate caracterele unui act administrativ normativ, în sensul art. 2 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 554/2004. Scopul principal pentru care s-a recurs la acest tip de act normativ şi nu la o nouă hotărâre de guvern (prin OUG nr. 1/2011 se abrogă H.G. nr. 735/2010) este acela de a împiedica persoanele interesate - indiferent de consecinţele sociale şi de implicaţiile juridice - să atace noul act normativ şi, în final, să se ajungă la acelaşi deznodământ ca în cazul H.G. nr. 735/2010", se arată în comunicat.

"Sperăm că intenţia Guvernului de a încălca din nou drepturile pensionarilor din domeniul apararii, ordinii publice şi siguranţei naţionale va fi infirmată şi a doua oară de puterea judecatorească, pe baza argumentelor pe care le aducem în cererea de chemare în judecată, întrucât OUG poate fi atacată direct în contencios, atâta vreme cât încă nu este aprobată de Parlament. În plus, fiind o Hotărâre de Guvern mascată, considerăm că instanţa de judecată va putea să o recalifice şi să o suspende/anuleze ca atare, întrucât sunt în continuare valabile motivele pentru care s-a suspendat şi anulat defuncta Hotărâre de Guvern nr. 735/2010", se mai arată în comunicat.

Guvernul a aprobat, la finalul lunii ianuarie, o Ordonanţă de urgenţă care reglementează metodologia de recalculare a pensiilor militare, care stabileşte că procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, va fi prelungit până la sfârşitul acestui an şi că instituţiile din sistemul de apărare vor fi cele obligate ca, până cel târziu la 31 octombrie 2011, să identifice şi transmită către casele de pensii adeverinţele privind veniturile obţinute de militari.

Decizia de a emite Ordonanţa a fost luată după ce Curtea Constituţională a declarat ca neconstituţională hotărârea privind recalcularea tuturor pensiilor din apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici