- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peste o sută de eurodeputaţi, inclusiv români,cer lui Ashton să descurajeze recunoaşterea Palestinei
O parte dintre europarlamentarii români au semnat, alături de alţi peste o sută de colegi din PE, o scrisoare trimisă Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, în care îi cer să descurajeze recunoaşterea statului palestinian la ONU.
"Noi suntem membri ai Parlamentului European din întregul spectru politic, uniţi în convingerea că numai o negociere între cele două state este soluţia care poate pune capăt conflictului israeliano-palestinian. Tocmai pentru că noi credem în justeţea cauzei palestiniene îi indemnăm să se abţină de la a cere recunoaşterea de la ONU a declarării unilaterale a unui stat, un pas contraproductiv care ne temem că ar întârzia şansele de pace. În schimb, palestinienii şi israelienii ar trebui să reia imediat negocierile", se arată în scrisoarea europarlamentarilor trimisă Înaltului Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Catherine Ashton, obţinută de MEDIAFAX.
Semnatarii menţionează că acordurile anterioare între părţi şi mediatorii internaţionali resping în mod clar acţiunile unilaterale.
"Ambele părţi vor trebui să facă compromisuri dificile pentru a se ajunge la un acord. O mutare unilaterală nu va aduce reconciliere, ea nu va aduce stabilitate, nu va aduce pace. Mai degrabă, aceasta va fi cel mai probabil prăbuşirea procesului de pace pentru totdeauna. Perspectiva de recunoaştere ONU ridică, de asemenea, aşteptări nerealiste în rândul palestinienilor, pe care le vor avea în curând, un stat suveran. Dar un vot al ONU nu va schimba realitatea din teren şi, astfel, palestinienii vor fi dezamăgiţi", se mai arată în scrisoare.
Semnatarii, membri ai Parlamentului European, o îndeamnă pe Catherine Ashton, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, dar şi pe reprezentanţii guvernelor celor 27 de state membre ale UE, să descurajeze eforturile palestiniene pentru obţinerea recunoaşterii ONU a declarării unilaterale a statului palestinian.
"Revenirea imediată la negocieri, pentru care presiunea trebuie să fie exercitată pe toate părţile, poate salva procesul de pace", se menţionează în finalul documentului.
Europarlamentarul PDL Cristian Preda a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX că a semnat scrisoarea pentru că este "pro-Israel" şi consideră "nefericită" iniţiativa palestiniană. "Nefericită, în sensul în care este gândită ca un mijloc de presiune asupra negocierilor", a adăugat Preda.
El a precizat că nu s-a consultat cu grupul PDL din PE pentru a semna această scrisoare, dar că a avut discuţii cu ministrul de Externe, Teodor Baconschi, pe tema iniţiativei palestiniene.
La rândul său, europarlamentarul PSD Ioan Enciu, semnatar al scrisorii, a apreciat că declararea la ONU a statului palestinian va crea din nou o situaţie conflictuală.
"Sunt membru al delegaţiei cu Palestina, sunt implicat în toată această activitate şi părerea mea personală e că nu este bine să forţăm în felul acesta, pentru că dacă se va face acest lucru şi probabil că se va face, pentru că votul la ONU va fi cel majoritar, nu se poate bloca. Deci, în sesiunea Naţiunilor Unite se va vota crearea unilaterală a statului palestinian, dar, probabil, în Consiliul de Securitate marile puteri se vor opune, vor apela la dreptul de veto. Atunci se va crea din nou o situaţie conflictuală în zonă", a declarat Enciu, pentru MEDIAFAX.
El a apreciat că numai prin negociere directă între cele două părţi se poate rezolva situaţia dintre cele două părţi.
"În momentul când statul palestinian va fi creat prin această decizie a ONU, se va porni o nouă intifadă în zonă pentru că poporul palestinian de atât timp aşteaptă acest lucru, doreşte în condiţiile sale să creeze acest stat, neţinând cont de o parte din punctele esenţiale din negocierea directă dintre cele două părţi. Respectiv cel mai important că în Guvernul palestinian există această organizaţie Hammas care încă nu şi-a schimbat haina de organizaţie teroristă. Al doilea lucru important este că această organizaţie nu recunoaşte dreptul statului israelian de existenţă", a avertizat Enciu.
Eurodeputatul PSD a mai precizat şi faptul că la nivelul grupului socialiştilor şi democraţilor din PE "părerile sunt împărţite".
"Ca politică generală, toată lumea este de acord cu statul palestinian, cu cele două entităţi ale celor două state. Problema este modalitatea prin care se va crea, pentru că acest lucru (crearea statului palestinian - n.r.) 100% se va întâmpla, dar trebuie create nişte premise normale, de negociere, care să nu ducă la alte conflicte. Atât grupul socialiştilor şi democraţilor, atât MAE, cât şi PSD consideră că este normală existenţa celor două state, dar pe calea negocierii", a conchis Ioan Enciu.
Şi europarlamentarul PNL Cristian Buşoi, de asemenea semnatar al documentului, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a fost o decizie luată la nivelul grupului ALDE, din care face parte, dar că a ţinut cont de "linia României".
"Nu a fost o decizie a grupului ALDE, dar am ţinut cont de linia grupului ALDE şi de linia României privind găsirea unei soluţii negociate între Israel şi Palestina, şi nu forţarea declarării unilaterale. Poziţia României am aflat-o prin intermediul Reprezentanţei României la Bruxelles şi din declaraţiile de presă ale oficialilor români", a menţionat Buşoi.
El a mai spus că "declararea unilaterală nu va face decât să înrăutăţească situaţia, şi aşa tensionată, din zonă".
Un alt europarlamentar român semnatar al scrisorii, Sogor Csaba (UDMR), a precizat, pentru MEDIAFAX, că decizia de a semna documentul a fost una personală, el nediscutând cu oficiali români din MAE, de la Reprezentanţa României la Bruxelles sau cu liderii UDMR.
"În privinţa statului palestinian, cele două comunităţi sunt cele care trebuie să decidă. Cred că aşa este normal. Bineînţeles, când se ajunge la o situaţie gen Kosovo, când două comunităţi nu mai pot discuta şi negocia, atunci altcineva e implicat pentru a decide", a declarat Sogor Csaba.
Votul Adunării Generale ONU privind recunoaşterea unui stat palestinian este programat pentru sesiunea din septembrie.
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, într-un interviu pentru "Gândul", că perspectiva declarării unilaterale a unui stat palestinian pe baza unei rezoluţii a Adunării Generale a ONU nu este cea mai bună formulă, pentru că israelienii şi palestinienii trebuie să trăiască tot împreună.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO