Institutul pentru Politici Publice (IPP) critică, într-un comunicat, decizia plenului Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor de a interzice accesul presei şi al cetăţenilor la şedinţa de joi, dedicată dezbaterii proiectului de Statut al minorităţilor naţionale din România.
„Accesul la lucrările Parlamentului reprezintă un drept pe care cetăţenii României l-au câştigat şi nu un privilegiu pe care să îl acorde, în mod discreţionar, parlamentarii. Accesul liber la şedinţe constituie de altfel regula, prevăzută în mod expres în Regulamentul Camerei Deputaţilor. Având în vedere importanţa capitală a deciziilor comisiilor în procesul legislativ din România, apreciem că hotărârea de astăzi a majorităţii membrilor Comisiei pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor de a încuia uşile celor interesaţi de dezbaterile asupra Proiectului de lege privind Statutul minorităţilor naţionale din România este revoltătoare. Solicităm public Preşedintelui Nicolae Păun să pună capăt acestor practici netransparente şi să admită că presa, ONG-urile, cetăţenii şi orice altă entitate interesată au dreptul fundamental de a se informa asupra oricărui subiect aflat în dezbatere în Parlament”, susţine IPP.
Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputaţilor a decis, joi, ca dezbaterile la proiectul statutului minorităţilor naţionale să se desfăşoare în absenţa presei.
Conform articolului 139 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, „şedinţele Camerei Deputaţilor sunt publice şi se difuzează on-line, în afara cazurilor în care, la cererea preşedintelui sau a unui grup parlamentar, se hotărăşte, cu votul majorităţii deputaţilor prezenţi, ca anumite şedinţe să fie secrete”.
De asemenea, articolul 53 din Regulament prevede că „şedinţele comisiilor Camerei Deputaţilor sunt publice, cu excepţia cazurilor în care plenul acestora prevede altfel”.