Petcu (ALDE): Judecătorii anchetaţi de DNA ar trebui să se retragă

Vicepreşedintele ALDE Toma Petcu a afirmat, marţi, că judecătorii cercetaţi de DNA ar trebui să se retragă, apreciind că aceştia nu trebuie să tremure de frică în sala de judecată, ci trebuie să înfăptuiască justiţia.

Urmărește
237 afișări
Imaginea articolului Petcu (ALDE): Judecătorii anchetaţi de DNA ar trebui să se retragă

Petcu (ALDE): Judecătorii anchetaţi de DNA ar trebui să se retragă

„Trebuie să ştim, avem dreptul să cunoaştem care sunt acei judecători urmăriţi de către DNA. Cei care au aceste dosare ar trebui, având destule argumente, să se retragă”, a afirmat Toma Petcu, într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit vicepreşedintelui ALDE, „judecătorii nu trebuie să tremure de frică în sala de judecată, ci trebuie să înfăptuiască justiţia”.

Existenţa a 300 de dosare în care sunt anchetaţi magistraţi, aspect menţionat de procurorul Marius Iacob în proiectul pentru şefia DNA, „relevă o faţă a justiţiei care ne aduce mai aproape de anii securităţii şi ai procuraturii comuniste, decât de statele democratice, de drept”, a adăugat Petcu. Potrivit acestuia, „300 de magistraţi care sunt vizaţi de dosarele DNA nu cred că pot fi ignoraţi nici măcar de preşedinte (preşedintele Klaus Iohannis, n.red.), fanul numărul unu al DNA”.

Liderul ALDE a făcut apel la preşedintele Klaus Iohannis să promulge Legile justiţiei şi modificările Codului penal pentru a reforma Justiţia.

„Când a fost creat DNA, rolul acestei instituţii era să lupte cu marea corupţie, însă DNA a alunecat în zona poliţiei politice. DNA a folosit dreptul de a cerceta magistraţi în mod abuziv, urmărind ţinte precise, dosare care aveau un puternic substrat politic, doar pentru a primi verdicte favorabile (...) Asemenea lucruri nu trebuie să se mai petreacă niciodată în România. Practicile din ultimii ani trebuie să fie oprite, oamenii să nu mai fie acuzaţi pe nedrept, iar dosarele fabricate la comandă să dispară", a precizat vicepreşedintele ALDE.

În prezent, la Direcţia Naţională Anticorupţie sunt înregistrate aproximativ 300 de dosare în care sunt anchetaţi magistraţi, precizează Marius Iacob, procurorul şef adjunct al DNA, în proiectul de management pentru susţinerea candidaturii la şefia DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, consideră că existenţa a 300 de dosare în care sunt anchetaţi magistraţi, aspect menţionat de procurorul Marius Iacob în proiectul pentru şefia DNA, ar justifica împotrivirea faţă de înfiinţarea unei secţii speciale de anchetare a magistraţilor.

„Nu am ce să comentez decât că am aflat şi eu că sunt 300, dar cred că a spus 300 de dosare care trebuiesc transferate şi într-o cauză pot fi mai mulţi făptuitori autori suspecţi ce or fi dânşii. La momentul la care va avea loc transferul sigur o să vedem la ce se referă respectivele cauze. Evident că şi mie mi se par foarte multe, evident că nu am ştiut nici unul dintre noi aşa ceva şi tot evident cred este şi faptul că aşa se poate justifica împotrivirea ca respectiva secţie să se înfiinţeze la Ministerul Public”, a declarat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici