- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (25.02.2011, 13:26)
- Radulescu Eliana Ligia , Radulescu Eliana Ligia ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Peter Eckstein Kovacs, un consilier prezidenţial care vrea schimbarea în UDMR
Consilierul prezidenţial Peter Eckstein Kovacs candidează, la al X-lea Congres al UDMR, pentru şefia Uniunii, el susţinând că se impune o schimbare la vârful UDMR "şi ca persoane, şi ca mod de a politiza".
Urmărește
91 afișări
Peter Eckstein Kovacs, un consilier prezidenţial care vrea schimbarea în UDMR (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)
Candidatura sa este susţinută de organizaţia judeţeană Cluj a UDMR, de Platforma Cercul Liberal, respectiv de Platforma Uniunea Femei pentru Femei.
Eckstein şi-a anunţat oficial candidatura pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei în decembrie 2010, de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali, subliniind că ar dori să găsească "un loc de cinste" pentru preşedintele Marko Bela, care nu mai candidează. "Valoarea UDMR e perseverenţa. Îl sprijin pe Marko Bela şi îl invit să găsim acel loc de cinste pentru personalitatea dânsului şi îi spun că am dori să contăm în continuare pe el", a arătat Eckstein.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te și pune ștampila pe alb!
-
Adrian Sârbu: Votezi cu tine sau cu un om care te minte în fiecare zi? Duminică du-te şi pune ştampila pe alb!
-
Alegeri prezidenţiale. Peste 218.000 de români au votat în străinătate până la ora 22.00
-
Preşedintele AEP s-a întâlnit cu observatorii internaţionali acreditaţi la alegerile din România
Totuşi, înainte ca actualul lider al UDMR, Marko Bela, să anunţe că nu va mai candida pentru un nou mandat, Peter Eckstein Kovacs susţinea că Marko are o problemă de "uzură" având în vedere perioada lungă în care a condus UDMR.
Consilierul prezidenţial candidează sub sloganul "Eu doresc schimbarea".
În campania pentru alegerile din UDMR, Eckstein a criticat faptul că, în prezent, comunitatea maghiară din Transilvania a ajuns în situaţia de a avea "trei partide" (UDMR, Partidul Civic Maghiar şi viitorul partid al lui Tokes Laszlo), apreciind că în acest sens există şi o responsabilitate a UDMR. "Avem şi noi partea noastră de vină. Să deschidem noi o umbrelă. Pe cei care au plecat nu-i mai putem aduce înapoi, dar îi putem aduce pe cei care sunt apatici şi simt efectele crizei", considera Eckstein.
El s-a declarat de acord cu declaraţiile preşedintelui UDMR, Marko Bela, referitoare la prezenţa UDMR în mai multe coaliţii de guvernare, subliniind că înşişi alegătorii Uniunii se aşteptau ca formaţiunea să facă acest lucru.
Peter Eckstein Kovacs a precizat că, în continuare, reprezentarea parlamentară a UDMR "primează". El declara, la Miercurea Ciuc, că, în opinia sa, cel mai important ţel al UDMR este accederea în Parlament în anul 2012, iar dacă pentru realizarea acestui deziderat Uniunea trebuie să părăsească guvernarea, el nu va ezita să sprijine acest lucru.
"Oamenii aşteaptă o schimbare şi cred că eu sunt elementul care schimbă şi ca persoană, pentru că eu sunt mai liber de ocrotitori, iar pe de altă parte proiectul meu politic este unul de deschidere. Să mergem puţin înapoi, la originile UDMR, când ne-am ocupat de oameni, când am fost mai puţin aroganţi, când importantă era situaţia din Ardeal, şi nu cea politică din Bucureşti", a spus Eckstein.
El a mai declarat că îşi doreşte o relaţie normală cu toate partidele politice şi a afirmat că este pregătit să susţină decizia de a părăsi actuala guvernare dacă astfel UDMR poate intra în Parlament în 2012.
"Vreau o relaţie normală cu partidele politice româneşti şi ungureşti de altfel şi ce mai gândesc eu, şi aici diferă poziţia mea de cea a domnului Kelemen, eu găsesc că cel mai important ţel în momentul de faţă este accederea în Parlament în anul 2012 şi aici eu cred că această guvernare a funcţionat nu chiar aşa cum crede domnul Kelemen, dar dacă mijlocul prin care trebuie să putem să intrăm în Parlament este părăsirea guvernării, atunci eu nu voi ezita să sprijin această măsură", a afirmat acesta.
Eckstein a precizat că intenţionează să aducă şi o schimbare structurală în UDMR.
"În momentul de faţă, puterea s-a dus către regiuni, în teritoriu, şi acest lucru trebuie să se reflecte şi în organele de conducere şi la personalităţile care vor defini în perioada următoare UDMR", aprecia consilierul prezidenţial.
Consilierul prezidenţial mai anunţa o strategie de campanie care să meargă de jos în sus, de la nivel de delegat, el apreciind că, în schimb, contracandidatul său, Kelemen Hunor, are o strategie care merge de sus în jos, "de a presa liderii judeţeni şi teritoriali ai UDMR să fie votat de delegaţi".
Eckstein Kovacs şi-a lansat un site propriu, ducând campania electorală pentru şefia UDMR şi pe Internet, pe Facebook şi Twitter, pentru a atrage şi tinerii maghiari, obişnuiţi cu astfel de forme moderne de comunicare.
În noiembrie 2010, el declara pentru "Gândul" că a fost căutat de mulţi oameni din UDMR şi din afara Uniunii care l-au îndemnat să candideze. "Nu candidez împotriva cuiva", sublinia, la acea dată, Eckstein Kovacs. "Eu am o deschidere mare faţă de organizaţiile noastre din România şi o capacitate de a discuta şi negocia fără condiţii prealabile. Se aşteaptă o schimbare", opina el.
"Tot ce am făcut în ultimii 20 de ani am făcut în culorile UDMR, inclusiv ce fac acum", a spus consilierul prezidenţial, adăugând că el crede că poate comunica bine atât în interiorul Uniunii, cât şi în afara ei.
În ceea ce priveşte FIDEZS, partidul de guvernare din Ungaria, care sprijină inclusiv financiar organizaţia, Peter Eckstein Kovacs a susţinut că ajutorul acestuia nu este "relevant". "Liderul UDMR va fi ales de delegaţii la Congresul Uniunii, nu de reprezentanţii altor partide. Nu cred că cineva va beneficia de sprijinul cuiva. Nu are relevanţă acest lucru, important este cum eşti privit", a apreciat consilierul prezidenţial.
În noiembrie 2010, fostul senator UDMR declara că se bazează pe sprijinul nemulţumiţilor din Uniune şi că nu se fereşte să promită ieşirea din coaliţie. "Am anunţat primul candidatura mea pentru că vreau să fie clar: nu candidez împotriva cuiva şi nu am o candidatură «iepure», prin care să mă retrag în ultimul moment şi să susţin pe cineva. Am un proiect politic complet şi vreau să merg până la capăt", a subliniat consilierul prezidenţial.
În timpul campaniei pentru şefia UDMR, consilierul prezidenţial a susţinut că ministrul Culturii, Kelemen Hunor, este privilegiat în campania electorală pentru preşedinţia UDMR, la rândul său Kelemen acuzându-l pe Eckstein de "demagogie ieftină".
Eckstein Kovacs a susţinut, la Sfântu Gheorghe, într-o conferinţă de presă comună cu Kelemen Hunor, că niciunul dintre candidaţii pentru preşedinţia Uniunii nu ar trebui favorizat.
"Am propus un cod etic care conţine principii. (...) E normal, dacă vorbim de egalitate de şanse, să nu folosim aparatul UDMR în campanie sau dacă îl folosim, să îl folosim toţi, pe bază de egalitate. Să spunem răspicat că votul nu poate să fie decât personal, că nu există mandat imperativ. Sunt lucruri absolut de bun simţ", a spus Eckstein. El a criticat faptul că în campania electorală pentru şefia Uniunii unul dintre candidaţi, respectiv Kelemen Hunor, este privilegiat. "Eu cred că în această campanie electorală într-adevăr unul dintre candidaţi are o situaţie privilegiată şi asta se manifestă. Mie mi se pare impardonabil ca domnul Kovacs Peter, responsabil cu organizarea Congesului, să îşi permită ca pe blog şi deschis să facă campanie pentru domnul Kelemen Hunor. Nu mi se pare corect deloc, noi toţi (candidaţii - n.r.) suntem ai UDMR. Ceea ce mie mi se pare absolut nepotrivit este că liderii de filiale sunt cu frica în sân", a spus Eckstein Kovacs Peter.
În replică, contracandidatul său Kelemen Hunor a declarat că nu se poate vorbi despre intimidare, întrucât "nimeni nu a intimidat pe nimeni", deputatul acuzându-l pe consilierul prezidenţial de "demagogie ieftină". "Eu nu prea vorbesc despre domnul Eckstein fiindcă nu am despre ce vorbi. Mă bucur că el vorbeşte despre mine, asta înseamnă că persoana mea pentru el este destul de importantă. (...) Eu, când vorbesc, vorbesc despre ceea ce fac eu, ce propun eu şi ce sunt eu", a fost replicat contracandidatului său.
Anterior Congresului, Olosz Gergely şi Eckstein Kovacs Peter, candidaţi la funcţia de preşedinte al UDMR, au semnat, la Sfântu Gheorghe, un cod etic pentru alegerile privind şefia UDMR, cei doi propunând astfel o campanie electorală internă corectă.
Ca şi contracandidaţii săi, Peter Eckstein Kovacs susţine acordarea unor competenţe sporite de administrare Ţinutului Secuiesc, acesta opinând că o astfel de măsură ar creşte puterea economică a zonei. El a declarat pentru un cotidian central că "proiectul privind autonomia teritorială trebuie îmbrăţişat de majoritatea locuitorilor din regiunea respectivă, fie ei maghiari, români sau rromi".
Programul electoral al candidatului cuprinde, printre altele, principiile "Democraţie" şi "Solidaritate".
În ceea ce priveşte restructurarea Uniunii, consilierul prezidenţial se pronunţă pentru menţinerea funcţiei de preşedinte executiv, care să aibă atribuţii administrative, şi respinge ideea înfiinţării unui post de secretar general.
În data de 15 martie 2010, Peter Eckstein Kovacs declara, pentru un post de radio, că "ar fi un sentiment de confort şi de modernitate" dacă nu ar exista sintagma "stat naţional" în Constituţia României, el adăugând că nu pune în discuţie caracterul unitar şi indivizibil al statului. El a menţionat că ar adopta modelul Constituţiei franceze, care defineşte Franţa ca "republică indivizibilă, laică, democratică şi socială", sintagmă care nu conţine noţiunea de "stat naţional".
Peter Eckstein Kovacs, care este, în prezent, consilier prezidenţial pentru problemele minorităţilor naţionale, este licenţiat în drept, el absolvind Facultatea de drept, Universitatea Babeş Bolyai în anul 1980.
În legislatura 1992 - 1996 el a fost deputat, între anii 1992 şi 1996 a fost consilier local, în perioada 1996 - 2008 a fost senator. De asemenea, între anii 1999 - 2000 a ocupat funcţia de ministru, el exercitându-şi şi profesia de avocat în perioada 1981 - 2008.
Departamentul pentru Minorităţi Naţionale al Administraţiei prezidenţiale, pe care Peter Eckstein Kovacs îl conduce, prezintă şefului statului rapoarte, studii, sinteze şi analize comparative referitoare la problematica minorităţilor naţionale din România, în ceea ce priveşte prevederile constituţionale referitoare la păstrarea, dezvoltarea şi exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase, precum şi promovarea măsurilor de protecţie luate de stat în acest sens.
Conform declaraţiei de avere din octombrie 2010, Eckstein deţine cotă parte din două terenuri intravilane în Cluj, o casă în Cluj, un tablou, trei picturi pe sticlă, lucrări de grafică şi un pian vienez, toate evaluate la 9.000 de euro. De asemenea, are datorii de 40.000 de euro şi de 100.000 de lei.
Material de Eliana Rădulescu, eliana@mediafax.ro.
Citește pe alephnews.ro: Răspunsul MAE la solicitarea Aleph News privind voturile fraudate din Diaspora
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ce a primit o clientă, după ce a comandat piept de pui în restaurantul lui Dani Oțil: „M-am îmbolnăvit pe loc”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe