- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petiţia la PE referitoare la Strategia Naţională de Apărare, respinsă prin votul PPE
Petiţia referitoare la Strategia Naţională de Apărare a fost respinsă, joi, în Comisia de Petiţii a PE, măsura fiind votată de reprezentanţii PPE, după ce membrii altor patru grupuri politice au părăsit sala, a declarat, pentru MEDIAFAX, Victor Boştinaru.
Petiţia la PE referitoare la Strategia Naţională de Apărare, respinsă prin votul PPE (Imagine: Stefan Micsik/Mediafax Foto)
Victor Boştinaru a spus că respingerea petiţiei va fi contestată de reprezentanţii S&D, ALDE, Verzi şi GUE-NGL la Conferinţa Preşedinţilor, for al PE format din preşedinţii grupurilor politice din PE şi din preşedinţii comisiilor Legislativului european.
"Lucrurile s-au derulat în maniera Roberta Anastase. Este uimitor că PPE s-a purtat ca Wermacht-ul lui Traian Băsescu", a comentat social-democratul Boştinaru.
El a explicat că patru grupuri politice - S&D, ALDE, Verzii şi GUE - au cerut prin coordonatorii lor să nu se voteze respingerea petiţiei î, singurii care au dorit acest lucru fiind reprezentanţii PPE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Potrivit lui Victor Boştinaru, reprezentanţii PPE, care au 12 membri în Comisia de petiţii (PETI), au venit la vot cu 16 europarlamentari. "Noi - grupul S&D, ALDE, Verzii şi GUE - am spus că ne retragem de la vot şi am părăsit sala. Votul s-a ţinut în absenţa noastră şi doar cu reprezentanţii PPE care au votat respingerea şi automat închiderea petiţiei", a spus Boştinaru.
El a mai explicat că aproape toată delegaţia română din PPE a venit la vot, în condiţiile în care singurul europarlamentar PDL membru de drept al PETI este Elena Băsescu. Ceilalţi au înlocuit membri PPE ai Comisiei de Petiţii, măsura fiind anunţată la începutul şedinţei. Dar, potrivit lui Boştinaru, înlocuirea s-a făcut fără respectarea Regulamentului Comisiei, care prevede că înlocuirea este posibilă doar dacă se notifică în scris în prealabil.
Comisia de Petiţii a Parlamentului European a declarat admisibile, la 28 octombrie, petiţiile depuse, la sfârşitul lunii septembrie, de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România (CSDR) şi Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind împotriva introducerii în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) a campaniilor de presă ca vulnerabilitate a statului român.
Conform Regulamentului de procedură privind petiţiile, în cazul unei petiţii admisibile, comisia poate decide să elaboreze un raport sau să depună o propunere de rezoluţie în Parlamentul European. De asemenea, Comisia de Petiţii poate solicita constatarea din partea Comisiei Europene a încălcării de către România a dreptului comunitar şi, pe cale de consecinţă, să declanşeze procedura de sancţionare.
Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT.
Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO