Petre Roman: Salut cu toată bucuria căderea regimului Mubarak, urmează probabil o schimbare de regim

Publicat: 11 02. 2011, 19:25
Actualizat: 06 11. 2012, 13:33

Întrebat cum comentează demisia lui Hosni Mubarak şi situaţia actuală din Egipt, Petre Roman a afirmat că salută cu toată bucuria căderea regimului dictatorial Mubarak, ca urmare a „presiunii populare”.

„Mi se pare evident că această demisie trebuia să vină, pentru că tot sistemul pe care se bizuia Mubarak l-a părăsit pe bună dreptate în faţa presiunii populare. Presiunea populară era de nestăvilit. Acesta este un fapt, şi anume căderea regimului Mubarak – un regim dictatorial – în faţa unei presiuni populare. E un lucru pe care nu pot decât să-l salut cu toată bucuria”, a spus Roman.

El a precizat că, aducându-şi aminte situaţia din România în 1989, în acest moment este nevoie de „o deschidere politică”, o schimbare de regim care să aducă libertate de exprimare.

„Cred că în acest moment – aducându-mi aminte un pic cum s-au desfăşurat şi la noi lucrurile în decembrie ’89 – este clar că cei care au susţinut acest regim şi au fost chiar pilonii acestui regim au acum un mare interes în a se reforma, în a se prezenta într-o altă lumină şi asta mă face să cred într-o anumită măsură că în Egipt urmează o deschidere politică destul de importantă, în aşa fel încât în această ţară oamenii să se poată exprima cu anumită libertate, adică o schimbare de regim probabilă”, a spus Roman.

Fostul premier a menţionat că, la urma urmelor, „indiferent de raţiunile de stabilitate despre care se tot vorbeşte, care sunt binenînţeles raţiuni reale, nimeni nu doreşte ca memoria egiptenilor să fie una negativă, adică egiptenii să rămână cu impresia că această victorie a lor le este furată”.

„E nevoie de o deschidere, eu asta am crezut din capul locului şi acum cu atât mai mult, o deschidere care cel puţin în acest moment să permită tuturor acelora care reprezintă ceva în societatea egipteană politică, intelectuală, să spunem din punct de vedere spiritual, să aibă un cuvânt de spus în ceea ce se construişte acum”, a adăugat fostul premier.

El a subliniat că varianta în care vicepreşedintele Omar Suleiman va rămâne la putere, menţinând acelaşi regim, este una destinată eşecului.

„Dacă ideea este că Suleiman, acutalul conducător interimar al Egiptului, este cel care preia frâiele puterii pentru a menţine aceleaşi regim, părerea mea e că o asemenea variantă este destinată eşecului”, a conchis Roman.

Preşedintele egiptean, Hosni Mubarak, a renunţat la funcţie şi a transferat puterea armatei egiptene, a anunţat vineri vicepreşedintele Omar Suleiman, în cadrul unei intervenţii televizate.