Petre Tobă: Întâlnirea cu Adrian Duicu nu a avut loc în cabinetul fostului premier

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a declarat joi, la Curtea de Apel Bucureşti, unde a fost audiat în dosarul lui Adrian Duicu, că a avut o întâlnire cu Duicu în incinta Palatului Victoria însă aceasta nu s-a desfăşurat în biroul fostului premier, Victor Ponta.

Urmărește
959 afișări
Imaginea articolului Petre Tobă: Întâlnirea cu Adrian Duicu nu a avut loc în cabinetul fostului premier

Petre Tobă: Întâlnirea cu Adrian Duicu nu a avut loc în cabinetul fostului premier (Imagine: Andreea Alexandru/ Arhiva Mediafax Foto)

"În vara anului 2013, la finalizarea unei activităţi pe care am desfăşurat-o la nivelul Guvernului României, întâmplător, am avut o întâlnire cu o persoană care s-a recomandat ca fiind preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, pe care eu nu l-am cunoscut anterior şi nici ulterior. Nu am avut vreo altă întâlnire cu el, am purtat o discuţie formală, în care acesta mi-a adus la cunoştinţă că are o relaţie de cooperare bună cu Inspectoratul de Poliţie Mehedinţi şi lăudându-mi capacităţile profesionale ale inspectorului şef. Fostul preşedinte Duicu a făcut aprecieri şi despre soţia domniei sale (n.r. a inspectorului şef). (...) Acea discuţie a avut loc când eu am plecat de la o activitate, undeva pe hol. (...) Cu ocazia cercetărilor şi a audierilor de la instanţă s-a stabilit cu certitudine că eu nu am avut nicio convorbire cu fostul prim-ministru, Victor Ponta, la această întâlnire nu a participat fostul ministru de Interne, Radu Stroe. Această întâlnire nu a avuut loc în cabinetul fostului premier", a precizat Petre Tobă după ce a dat declaraţii în faţa judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a fost citat ca martor, de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, pentru a fi audiat în dosarul în care fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, este judecat pentru mai multe infracţiuni de corupţie.

Procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ioan Adrian Duicu pentru trafic de influenţă, cumpărare de influenţă, trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite, două infracţiuni de dare de mită, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informaţii nedestinate publicităţii, în scopul obţinerii de foloase necuvenite, trafic de influenţă, primire de foloase necuvenite şi două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia.

Constantin Stefan Ponea, fost şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Mehedinţi la data faptelor, este acuzat de cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă, iar omul de afaceri Constantin Popescu, preşedintele organizaţiei municipale Orşova a PSD la data faptelor, de trei infracţiuni de folosire a influenţei şi autorităţii, de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid politic, în scopul obţinerii pentru sine de foloase necuvenite.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că în perioada martie-iunie 2013, Adrian Duicu i-ar fi spus lui Ştefan Ponea că are influenţă asupra unor membri ai Guvernului, funcţionari publici din conducerea Ministerului Afacerilor Interne, a şefului Poliţiei Române, Petre Tobă, pe de o parte, şi asupra unor consilieri locali ai Consiliului Local al municipiului Orşova, pe de altă parte.

Duicu i-ar fi promis lui Ştefan Ponea că îşi va folosi această influenţă pentru a-i determina pe aceştia să îl menţină temporar în funcţia de inspector şef al IPJ Mehedinţi, iar la o dată ulterioară să îl numească director adjunct al Direcţiei de Ordine Publică din Inspectoratul General al Poliţiei Române, "precum şi să numească o persoană din familia acestuia (Elisabeta Ponea, soţia fostului şef al IPJ Mehedinţi, n.r.) într-o funcţie de conducere în cadrul Ministerului Public.

Potrivit procurorilor, un membru al familiei lui Ponea a obţinut cele două suprafeţe de teren, în urma intervenţiei lui Duicu, care şi-ar fi folosit influenţa asupra a 11 membri ai Consiliului Local Orşova, prin intermediul şi cu ajutorul preşedintelui PSD Orşova, Constantin Popescu.

Duicu i-ar fi cerut în schimb lui Ponea să determine un magistrat să îi admită cererea dintr-un dosar în care ceruse anularea raportului Agenţiei Naţionale de Integritate prin care s-a stabilit că a fost în incompatibilitate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici