- Home
- Politic
- BUCUREŞTI, (19.12.2016, 20:13)
- Cătălina Mănoiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Petru Filip, preşedintele Comisiei de politică externă din Senat: S-a vrut să arunce relaţiile ruso-turce în aer / Cristian Diaconescu, fostul ministru de Externe: Un act de agresiune la adresa unui stat
Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu a declarat luni pentru MEDIAFAX, în contextul atacului de la Ankara, că asasinarea unui şef de misiune diplomatică în exerciţiul misiunii este un act de agresiune la adresa unui stat, precizând că implicaţiile pot fi multiple.
Urmărește
6918 afișări
Cristian Diaconescu,fostul ministru de Externe : Asasinarea unui şef de misiune diplomatică, un act de agresiune la adresa unui stat (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)
Preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip, consideră că asasinarea ambasadorului rus în Turcia nu va afecta fundamental relaţiile ruso-turce, afirmând că înmulţirea atentatelor din ultima periadă dă senzaţia că au intrat în cotidian.
''Asasinarea ambasadorul va trebui să fie analizată. Am văzut declaraţia purtătorului de cuvânt al Ministerului de Exerne rus, care a fost unul echilibrat, în care se vede nu numai rezultatul imediat, ci comunicatul, de fapt, e unul cu bătaie lungă, în sensul în care primordial va fi modul în care se vor vedea relaţiile ruso-turce, care nu cred că vor fi clădite în mod esenţial de acest eveniment tragic şi care trebuie condamnat de toate ţările din lumea civilizată. Evoluţia relaţiilor ruso-turce nu cred că vor fi afectate în substanţă de acest eveniment'', a declarat pentru MEDIAFAX preşedintele Comisiei de politică externă din Senat, Petru Filip.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
El a mai spus că au început să se înmulţească atât de mult aceste atentate ''încât, de multe ori, ai senzaţia că au intrat în cotidian''. ''Ori acest lucru cred că ar trebui să pună structurile de putere ale ţărilor NATO şi nu numai să gândească măsuri practice la nivelul fiecărui stat în parte. Altfel, s-ar putea să asistăm la astfel de evenimente care sunt făcute cu scopul de a destabiliza relaţia dintre state. Asasinarea unui ambasador al Rusiei, dar putea să fie şi al unei alte ţări, dar al Rusiei, în Turcia şi la o manifestare publică deschisă probabil că s-a vrut să arunce relaţiile ruso-turce în aer'', a adăugat Filip.
''Este un precedent foarte periculos, pentru că dovedeşte, de fapt, că islamismul radical şi structurile simpatizante ale statului islamic au penetrat în realităţi ale societăţii, ale societăţilor – nu mă refer numai la Turcia, ci la statele europene, pentru că tot în acelaşi timp a avut loc un atentat şi la Zurich. Deci lucrurile se complică şi eu cred că statele democrate, statele NATO, ca să mă refer la cele care ne sunt apropiate, ar trebui să acţioneze în plan naţional pentru găsirea celor care pot fi potenţiali atentatori sau care să favorizeze atentatele'', a conchis Petru Filip.
Asasinarea ambasadorului Rusiei este un act provocator, a afirmat luni seară preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, după discuţia pe care a avut-o cu omologul său rus, Vladimir Putin. Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a fost împuşcat mortal, luni după-amiază, la Ankara, de un terorist islamist eliminat ulterior de forţele speciale ale poliţiei turce.
Cristian Diaconescu,fostul ministru de Externe : Asasinarea unui şef de misiune diplomatică, un act de agresiune la adresa unui stat
''Este un incident extrem de grav, iar implicaţiile pot fi multiple. Asasinarea unui şef de misiune diplomatică în exerciţiul misiunii reprezintă un act de agresiune la adresa unui stat. În dreptul diplomatic este considerat a fi un gest inacceptabil care până la urmă se referă chiar la suveranitatea unui stat, diplomaţii, şefii de misiune beneficiind de o protecţie diplomatică serioasă'', a comentat fostul ministru de Externe.
Cristian Diaconescu a afirmat că este deosebit de important de văzut dacă persoana care a comis atacul a acţionat în nume personal.
''Va fi deosebit de important să înţelegem în urma unei anchete pe cine reprezent persoana (care a comis atacul-n.r.) dacă a acţionat individual, în nume personal sau reprezenta o grupare, o sentinţă, o ideologie teroristă şi în funcţie de aceste elemente vom cunoaşte şi modul în care va reacţiona Moscova în această situaţie'', a spus el.
Fostul ministru de Externe a afirmat că este un moment cât se poate de complicat pentru că se conturase o înţelegere la nivel global în ceea ce priveşte criza umanitară din zona de est a Alepului.
''Acolo forţele militare ale lui Bashar al-Assad împreună cu miliţiile iraniene şi sprijinite aerian de Federaţia Rusă au desfăşurat o ofensivă ce a generat mii de victime şi zeci de mii de refugiaţi. Cei care asigurau securitatea posibilă a refugiaţilor erau forţele militare turce. Dacă ar fi să mai discutăm şi de întregul context al relaţiilor bilaterale dintre Federaţia Rusă şi Turcia care a trecut prin momente tensionate după care au apărut diverse încercări de apropiere între Moscova şi Ankara avem un tablou cât se poate de complex'', a explicat Cristian Diaconescu.
Acesta a mai spus că pot exista mai multe dezvoltări, însă acestea sunt condiţionate de de modul în care Moscova se va poziţiona faţă de acest gest.
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost informat despre asasinarea ambasadorului în Turcia, convocând o reuniune a serviciilor de securitate, în timp ce Statele Unite au condamnat atacul terorist.
Ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, a decedat la spital din cauza rănilor suferite în atacul terorist comis luni după-amiază la Ankara, anunţă surse citate de agenţiile de presă ruse. Conform autorităţilor turce, autorul atacului armat, un terorist islamist, a fost eliminat de forţele speciale ale poliţiei turce. Atacatorul a evocat asediul lansat de armata siriană, cu sprijinul Rusiei, asupra oraşului Alep, situat în nord-vestul Siriei. "Nu uitaţi de Alep! Noi murim în Alep, voi muriţi aici", a strigat atacatorul. "Doar moartea mă va scoate de aici. Toţi cei care au participat la actele de opresiune de la Alep vor plăti", explicat teroristul înainte de a fi împuşcat mortal de forţele speciale.
Citeşte şi: VIDEO Ambasadorul Rusiei în Turcia, împuşcat mortal/ Atacatorul, un fost poliţist, a strigat: Nu uitaţi de Alep / Vladimir Putin şi Dmitri Medvedev ameninţă cu o ripostă dură
Citeşte şi: Avocat Grabowski: "Cuminţenia Pământului"-achiziţia în impas. Posibilă licitaţie Artmark
Citeşte şi: Kelemen Hunor despre discuţia cu PSD-ALDE: Vorbim doar despre o colaborare parlamentară punctuală
Citeşte şi: Raluca Turcan, liderul grupului PNL din Cameră. Alina Gorghiu ar putea face parte din conducerea Senatului
Citeşte şi: Brigada Rutieră: Ceaţă şi polei pe mai multe artere din Capitală, vizibilitate sub 50 de metri
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe