PICCJ face verificări în cazul morţii Lianei Dumitrescu după ce părinţii au acuzat medicii - 2

Procurorii Parchetului instanţei supreme vor face verificări în cazul morţii Lianei Dumitrescu, după ce părinţii acesteia au făcut plângere penală împotriva medicilor de la Spitalul Elias, acuzându-i că ar fi refuzat externarea pacientei pentru a putea fi dusă la tratament în străinătate.

Urmărește
3 afișări

Părinţii au făcut plângere penală împotriva medicilor de la Spitalul Elias, pe motiv că aceştia ar fi refuzat externarea deputatei, în condiţiile în care familia dorea să o ducă la tratament la o clinică din străinătate, au declarat, joi, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Plângerea a fost înregistrată la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia de urmărire Penală şi Criminalistică -, deşi competenţa teritorială ar fi revenit Parchetului Judecătoriei Sectorului 1, potrivit surselor citate.

PICCJ a decis să faca cercetările în acest caz. Pe de altă parte, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 va dispune expertiza medico-legală, rezultatul urmând să fie trimis procurorilor Parchetului instanţei supreme.

Managerul Spitalului Elias, Doina Dimulescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că, având în vedere evoluţia fulminantă a bolii de care suferea Liana Dumitrescu şi pentru că familia a lansat acuzaţii la adresa personalului medical, va face o notă către Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 în vederea efectuării expertizei medico-legale.

Deputatul Liana Dumitrescu a încetat din viaţă, joi dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă "Elias" din Bucureşti.

Pacienta a făcut stop cardiac la ora 8.45, iar medicii au încercat să o resusciteze timp de 46 de minute, fără ca inima să repornească, a comunicat Spitalul Elias. Decesul a avut loc la ora 9.30.

Deputatul Liana Dumitrescu a încetat din viaţă, joi dimineaţă, la Spitalul de Urgenţă "Elias" din Bucureşti, potrivit unor surse oficiale

Pacienta a făcut stop cardiac la ora 8.45, iar medicii au încercat să o resusciteze timp de 46 de minute, fără ca inima să repornească, a comunicat Spitalul Elias.

Decesul a avut loc în jurul orei 9.30, potrivit surselor citate.

Deputatul Liana Dumitrescu a avut o boală cerebrală rară, cu evoluţie fulminantă sub tratament, ceea ce a făcut imposibil transferul în altă clinică, a declarat, miercuri, managerul Spitalului Elias.

"Este vorba de o boală acută mai rară. Tot ceea ce s-a făcut în Spitalul Elias este în conformitate cu ghidurile internaţionale. Am făcut şi facem un efort enorm pentru viaţa acestei tinere. A fost consultată de mai multe echipe de specialişti, iar analizele s-au făcut atât în ţară, cât şi în străinătate", a spus managerul Spitalului Elias, profesorul Doina Dimulescu, într-o conferinţă de presă.

Potrivit acesteia, deputatul Liana Dumitrescu a primit tratament imediat după internarea ei în Spitalul Elias, în 18 ianuarie, dar boala a avut o evoluţie extrem de gravă.

Întrebată dacă a refuzat să dea dosarul medical al Lianei Dumitrescu, aşa cum susţine familia acesteia, managerul Spitalului Elias a spus că iniţial solicitarea a fost făcută de o persoană care nu era rudă cu deputatul.

Doina Dimulescu a adăugat că prima copie după dosarul medical al Lianei Dumitrescu i-a fost înmânată mamei acesteia la 24 de ore după internare. Ea a mai spus că dosarul medical are 150 de pagini şi, ca să dai solicitantului o copie de pe un astfel de document, el trebuie completat.

"Ştim că este foarte greu pentru un părinte să accepte că fiica de 38 de ani are o boală atât de gravă. Toţi suntem părinţi şi înţelegem acest lucru, dar vreau să asigur familia că am făcut tot ceea ce se putea, dovadă în acest sens stau toate actele medicale şi rezultatele investigaţiilor făcute în străinătate şi în ţară", a mai spus managerul Spitalului Elias.

Profesorul Ovidiu Băjenaru, şeful Clinicii de neurologie de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, care a fost solicitat să facă parte din echipa care o consultă pe Liana Dumitrescu, a spus că în cariera lui de aproape patru decenii a întâlnit doar patru-cinci cazuri din această boală care să aibă o evoluţie fulminantă sub tratament.

Deputatul Liana Dumitrescu a fost monitorizată permanent de o echipă pluridisciplinară, coordonată de profesorul doctor Ovidiu Băjenaru.

Medicii din această echipă au cerut puncte de vedere asupra cazului de la specialişti din Austria, Franţa, dar şi din alte ţări, unde au trimis dosarul pacientei pentru a fi analizat. Răspunsul primit a fost că ceea ce s-a făcut în România este ceea ce s-ar fi făcut în orice clinică din străinătate, potrivit unor surse medicale.

Liana Dumitrescu, care a reprezentat etnia macedoneană în Parlament, a mers în 18 ianuarie la Spitalul Elias acuzând dureri puternice de cap, iar starea sa s-a agravat în orele următoare.

Ea a fost internată în Clinica de Terapie Intensivă a Spitalului Universitar de Urgenţă Elias, fiind operată o zi mai târziu.

În vârstă de 38 de ani, Liana Dumitrescu era deputat din partea Asociaţiei Macedonenilor din România, la al doilea mandat consecutiv. Ea era membru în Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, în Comisia pentru regulament şi în Comisia pentru tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, în cadrul căreia era preşedintele Subcomisiei pentru Spaţiu.

Liana Dumitrescu s-a născut în 20 ianuarie 1973, în Craiova. Era necăsătorită. De profesie jurist, ea a fost, în perioada 2002 - 2003, expert la Comisia parlamentară de revizuire a Constituţiei, iar în perioada 2003 - 2004, expert la Comisia comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru elaborarea legilor electorale.

Între anii 2001 şi 2004, Liana Dumitrescu a fost directorul "Editurii Macedoneanul" şi al publicaţiei "Macedoneanul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici