„Lupta pentru independenţă este lupta tuturor oamenilor, este singura cale de a avea succes. Exact aşa stau lucrurile în Ucraina. Iată de ce Ucraina va câştiga. Oamenii câştigă întotdeauna. O luptă de succes pentru libertate în lume nu poate fi lupta unei singure persoane sau a unei singure ţări. Este un efort comun, un rezultat obţinut prin curajul şi solidaritatea tuturor celor care preţuiesc libertatea şi care nu tolerează tirania. Libertatea este întotdeauna înfrântă. Vom supravieţui cu siguranţă! Glorie tuturor eroilor noştri! Multe mulţumiri tuturor celor care ne-au ajutat să luptăm pentru libertate! Glorie Ucrainei!”, a transmis preşedintele ucrainean.
Maşina adjunctului directorului Statului Major General al Forţelor Armate Ruse, Evgheni Serev, care se ocupă de cenzura militară, a fost incendiată la Moscova.
Maşina BMW X6 era parcat în curtea unei case de pe strada Leningradskoe şi a luat brusc foc. Partea din spate a maşinii a avut cel mai mult de suferit, portbagajul fiind complet ars.
Anchetatorii nu exclud ca cineva să fi incendiat SUV-ul. Iarba a ars la câţiva metri de maşină şi, potrivit martorilor oculari, un individ suspect a fost văzut în apropierea maşinii.
Măsura de oprire a exportului de arme din Kazahstan vine pe fondul conflictului din Ucraina şi al sancţiunilor occidentale împotriva Moscovei.
Fosta republică sovietică – cu legături economice active şi cu Ucraina – a evitat să ia partea uneia dintre părţi în criză, făcând în acelaşi timp apel la o rezolvare paşnică a conflictului.
Guvernul kazah nu a oferit un motiv pentru decizia în privinţa armelor.
Americanii din Miami au fost încurajaţi să-şi predea armele de foc la poliţie, pentru ca acestea să fie trimise în Ucraina, potrivit Sky News.
Programul de răscumpărare a armelor, derulat de oraşul Miami şi de departamentul de poliţie al oraşului, i-a îndemnat pe oameni să predea armele de foc, puşti şi puşti de vânătoare în schimbul unor carduri cadou.
„Toate armele colectate vor fi trimise în Ucraina, în timp ce noi ajutăm să scoatem armele de pe străzile noastre”, au declarat oficialii oraşului.
Slovacia a semnat sâmbătă un acord prin care statele membre NATO, Republica Cehă şi Polonia, vor supraveghea cerul slovac, în timp ce Bratislava îşi retrage din uz avioanele MiG-29 de fabricaţie sovietică, pentru a putea fi trimise în Ucraina.
Slovacia a declarat că este pregătită să trimită cele 11 avioane de vânătoare MiG Ucrainei, a cărei armată se bazează de mult timp pe echipamente din epoca sovietică şi care a făcut apel la mai multe provizii din partea ţărilor NATO pentru a-şi spori capacitatea de a lupta împotriva forţelor ruseşti, conform agenţiei de presă Reuters.
China a lansat un atac subtil la adresa Rusiei în ceea ce priveşte centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, în timp ce temerile privind un dezastru se intensifică în cazul unui accident.
Un oficial chinez de rang înalt a declarat vineri la ONU că un singur incident ar putea provoca un accident nuclear grav „cu consecinţe ireversibile pentru ecosistemul şi sănătatea publică din Ucraina şi din ţările învecinate”.
Geng Shuang, adjunctul reprezentantului permanent al Chinei la ONU, a făcut apel la toate părţile implicate „să dea dovadă de maximă reţinere, să respecte cu stricteţe dreptul internaţional şi să reducă la minimum riscul de accidente”, adăugând: „Nu trebuie să permitem ca tragediile accidentelor nucleare de la Cernobîl şi Fukushima să se repete”.
Preşedintele rus Vladimir Putin a semnat sâmbătă un decret care introduce beneficii financiare pentru persoanele care au părăsit teritoriul ucrainean şi s-au mutat în Rusia, inclusiv pensionari, femei însărcinate şi persoane cu handicap.
Decretul, publicat pe un portal guvernamental, stabileşte plăţi lunare de pensii de 10.000 de ruble (170 de dolari) pentru persoanele care au fost forţate să părăsească teritoriul Ucrainei începând cu 18 februarie. Persoanele cu dizabilităţi vor fi, de asemenea, eligibile pentru acelaşi sprijin lunar, în timp ce femeile însărcinate au dreptul la un beneficiu unic, relatează Reuters.
Există riscul unei scurgeri radioactive la centrala nucleară ucraineană Zaporojie – cea mai mare din Europa – care este ocupată de trupele ruseşti, a declarat operatorul energetic de stat din Ucraina.
Energoatom a declarat că trupele Moscovei au bombardat „în mod repetat” situl centralei din sudul Ucrainei în ultima zi, în timp ce Ministerul rus al Apărării a susţinut că trupele Kievului sunt responsabile.
„Ca urmare a bombardamentelor periodice, infrastructura centralei a fost avariată, există riscuri de scurgeri de hidrogen şi de pulverizare de substanţe radioactive, iar pericolul de incendiu este ridicat”, a precizat Energoatom pe Telegram.
Agenţia a precizat că, începând de sâmbătă, centrala „funcţionează cu riscul de a încălca standardele de securitate privind radiaţiile şi incendiile”.
Ministerul rus al Apărării a acuzat forţele ucrainene că au bombardat complexul centralei nucleare din Zaporojie de trei ori în ultimele 24 de ore.
Rusia şi Ucraina au făcut schimb de acuzaţii pentru bombardamentele din apropierea centralei, provocând incendii şi care au deconectat centrala de la reţeaua electrică.
Rusia a crescut intensitatea atacurilor în zona Doneţk din regiunea Donbas din estul Ucrainei în ultimele cinci zile, potrivit ministerului britanic al Apărării, citat de The Guardian.
Cel mai probabil, separatiştii pro-ruşi au făcut progrese spre centrul satului Pisky, în apropiere de aeroportul din Doneţk.
Cu toate acestea, forţele ruseşti au obţinut puţine câştiguri teritoriale, arată cel mai recent raport al Ministerului britanic al Apărării.
„Există o posibilitate realistă ca Rusia să îşi fi sporit eforturile în Donbas în încercarea de a atrage unităţi ucrainene suplimentare, pe fondul speculaţiilor că Ucraina plănuieşte o contraofensivă majoră”, se mai arată în raport.
Trupele ucrainene au folosit un lansator de rachete HIMARS, furnizat de SUA, pentru a trage simultan 10 rachete în oraşul Stahanov din regiunea Donbas. Acţiunea s-a petrecut înainte de zorii zilei.
Casa Albă susţine că Rusia ar trebui să fie de acord cu o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare Zaporojie şi să permită organismului nuclear mondial, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, să viziteze complexul cât mai curând posibil pentru a verifica siguranţa şi securitatea centralei nucleare.