Video Planul şefului SGG de a sparge RAAPPS. Sorin Chelmu: Noi suntem aici între ciocan şi nicovală. Pe de o parte este clasa politică, pe de alta sunt aşteptările societăţii civile. VIDEO

Secretarul General al Guvernului, Sorin Chelmu, persoana care ţine cheile administraţiei centrale vorbeşte, într-un interviu acordat MEDIAFAX, despre planurile de reorganizare a RAAPPS, despre costurile unei şedinţe de Guvern, despre investigaţiile privind modul de închiriere al clădirilor statului, dar şi despre cum acest Cabinet este ''între ciocan şi nicovală''. Scopul său este eliminarea birocraţiei prin reducerea volumului de hârtii plimbate între instituţii precum şi cel al reorganizării RAAPS, pentru a-l împărţi între activitatea de cheltuire a banului public: Protocolul şi cea profitabilă: Regia autonomă care se ocupă de administrarea clădirilor statului.

Urmărește
2958 afișări

''Rep.: Dle Chelmu, recent Executivul a emis o ordonanţă de urgenţă care vizează şi activitatea Secretariatului General al Guvernului. Concret, ce noutăţi aduce acest act?

Sorin Chelmu: A fost o ordonanţă şi sunt şi hotărârile de guvern prin care am reorganizat ''centrul'' Guvernului, care este elementul de noutate al activităţii guvernamentale cu impact direct asupra calităţii actului de guvernare. După o perioadă de intensă analiză şi evaluare a disfuncţionalităţilor persistente la nivelul administraţiei centrale, am demarat o serie de măsuri de îndepărtare a piedicilor administrative directe. E vorba de eliminarea unor constrângeri legislative şi procedurale care îngreunau decizia şi procesul de coordonare interinstituţional şi diluau efectul şi impactul pozitiv imediat asupra beneficiarilor direcţi. În mod direct, efectiv şi rapid, impactul nu este spectaculos, pentru că, la prima vedere, aceste măsuri par a fi doar o bună gospodărie internă, un concept necesar şi obligatoriu la acest nivel, numai că în contextul în care am preluat responsabilităţile privind buna funcţionare a instituţiilor guvernamentale, de fapt pachetul legislativ privind reorganizarea şi simplificarea constituie în sine o revoluţie administrativă, zic eu, necesară.

SGG organizează şedinţele de Guvern şi susţine logistic buna funcţionare a tuturor structurilor din cadrul Guvernului

Sigur că această schimbare începe, evident, de la centru şi cred că vom avea timpul şi puterea să o facem ireversibilă. S-a produs o separaţie clară pe paliere complementare, unul de politici publice şi strategii guvernamentale şi al doilea de expertiză tehnică, administrativă şi continuitate funcţională ce produce o îmbunătăţire a eficienţei administrative a administraţiei publice centrale. SGG organizează reuniunile de lucru pregătitoare pentru, precum şi şedinţele de Guvern, verifică respectarea procedurilor de lucru, inclusiv pe componenta de transparenţa decizională şi susţine logistic buna funcţionare a tuturor structurilor din cadrul Guvernului. A fost o separare între două elemente care sunt esenţiale. Una este legată de Cancelaria Primului Ministru, care trebuie să fie zona politică, chiar dacă momentan suntem apolitici, iar cealaltă, SGG, care trebuie să fie motorul administrativ, care să se ocupe de tot ceea ce înseamnă şedinţe de guvern, modul de administrare sau chiar de o bună guvernare.

Rep.: Ce impact vor avea aceste schimbări?

Sorin Chelmu: Efectele vor fi vizibile în timp, cel mai probabil după încheierea acestui mandat, dar impactul pozitiv va fi pe termen lung, iar acest lucru contează cu adevărat. În funcţie de interesele de moment, fiecare interpretează acţiunile guvernului în stilul propriu, de regulă în tradiţionala paradigmă a polilor de putere. Cine câştigă, cine pierde, cine şi cum manevrează puterea publică? Numai că, de data aceasta paradigma acţiunii guvernamentale este cea a centrilor, a polilor de acţiune. Cine trebuie să intervină, cum, când şi în interesul cui?

Nu ''sistemul'' este sursa problemelor, ci modul în care sunt integraţi oamenii în cadrul sistemului

Obiectivul nostru este să normalizăm relaţia cu beneficiarii, să desfiinţăm baricadele şi să anulăm opoziţia cetăţean-administraţie. Am pus cetăţeanul în mijlocul acţiunii guvernamentale. Oamenii trebuie informaţi, încurajaţi, responsabilizaţi, respectaţi şi susţiniţi, indiferent că lucrează în sectorul public sau privat, pentru că drepturile lor sunt cunoscute şi respectate la toate nivelele administrative. Aşa funcţionează un stat modern, european şi eficient. Ăsta e motivul pentru care am stabilit, împreună cu colegii noştri din Cabinet, că nu ''sistemul'' este sursa problemelor, ci modul în care sunt integraţi oamenii în cadrul sistemului. Clarificarea responsabilităţilor, acţiunea coordonată, prioritizarea activităţilor şi alocărilor financiare, dar mai ales transparenţa şi justificarea temeinică, în sensul interesului public, sunt temeliile pe care se clădeşte buna guvernare şi toate acestea reprezintă o victorie a echipei guvernamentale cu un real câştig pentru cetăţeni. Sigur, mecanismele care stau în spatele bunei guvernări înseamnă foarte, foarte multe proceduri pe care trebuie să le construim plecând nu doar de la contextul economic, ci de la ceea ce se întâmplă în societatea românească. Eu aş spune că, de fapt, trebuie să plecăm de la educaţie, care mi se pare esenţială. Când spun educaţie, mă refer la cercetare, inovare şi la lucrurile care sunt elementare. Educaţia nu este doar un domeniu de interes, un segment de activitate, ci este o valoare ce trebuie cultivată constant, pe toate palierele sociale.

Comisia de tăiat hârtii – sistem electronic de introducere a actelor normatice

Rep: Fostul ministru al Funanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a avansat recent o sumă de peste 15.000 de euro necesară pentru organizarea fiecărei şedinţe de Guvern? Confirmaţi această cifră?

Sorin Chelmu: Referitor la costul şedinţelor de guvern, cifra contează doar ca prag de referinţă, este mult sau puţin în raport cu ce? Cu eficienţa, cu alte guvernări, cu guvernele altor state? Sunt doar nişte întrebări. Este o moştenire pe care o vom modifica semnificativ. Unul din motivele pentru care ''Comisia de tăiat hărtii'' lucrează în continuare în toate instituţiile şi pentru care interconectarea sistemelor IT şi birocraţia digitală sunt priorităţi de nivel maxim. Vreau să spun că deja de o săptămână s-a trecut, inclusiv în ultima şedinţă pregătitoare, la un alt sistem electronic de monitorizare şi avizare şi dacă nu un act normativ nu este introdus la timp în sistemul informatic al Guvernului, acesta nu va mai putea să fie discutat în Guvern. Referitor la suma amintită de dumneavoastră, sper că nu atât se cheltuia în perioada dlui Teodorescu. De fapt, este vorba doar de 1170 de euro. Am făcut o analiză foarte clară, atât costă în momentul de faţă, cu tot ce înseamnă mentenanţă, hârtie… absolut tot. Cel mai probabil, după ce o să introducem întreaga procedură în sistemul informatic, o şedinţă de guvern va costa mai puţin de 200 de euro, pentru că vom reduce semnificativ toate cheltuielile.

Rep: Astăzi (vineri – n.r.), în secretariatul dvs. Există mai multe teancuri de hârtii, mape şi procese verbale. Tăiaţi hârtia şi la dvs. sau rămâneţi la clasica hartie?

Sorin Chelmu: Lucrăm la simplificarea acestui aspect. Deocamdată, sunt mape care, până o să facem această modificare cu semnătura electronică, operaţională începând de joi, presupun documente ce vin pe fond de hârtie scrisă. De joi am introdus semnătura electronică peste tot şi fiecare va lucra într-un sistem integrat, astfel încât să nu mai fie nevoie de alte documente pe hârtie. Pe mine mă doare sufletul când văd acele teancuri de hârtie şi mă gândesc că fiecare mapă pe care o am înseamnă un copac tăiat. Pentru mine este important să scoatem acest element, să se poată lucra mai eficient. Sigur că sunt anumite temeri din partea unor funcţionari care nu au fost obişnuiţi, dar se vor obişnui.

Vreau să separ cele două componente: protocolul de stat să fie susţinut de buget, iar regia autonomă să desfăşoare activităţi economice profitabile

Rep: Aveţi în surbordonare mai multe instituţii. RAAPPS este una dintre ele. Şeful Corpului de Control al prim-ministrului vorbea despre imobile locuite ilegal de foşti demnitari şi despre demararea unui control la RAAPPS. A fost finalizat acest control?

Sorin Chelmu: L-am întrebat pe Mircea Valentin (şeful Corpului de Control al prim-ministrului – n.r.) cam cât mai durează controlul. Controlul nu este terminat. Se verifică absolut toate aspectele, inclusiv modul cum au fost închiriate sediile partidelor, care sunt datoriile partidelor politice către Regia Autonomă a Protocolului de Stat. Dacă vreţi punctul meu de vedere strict personal, aş vrea să separ cele două aspecte – ceea ce înseamnă protocolul de stat şi regia autonomă, care să rămână pe zona economică. Protocolul de stat să rămână susţinut din bugetul de stat, cu o evidenţă foarte clară a cheltuielilor, iar regia autonomă să rămână de sine stătătoare, să desfăşoare activităţile economice profitabile aşa cum consideră de cuviinţă. La acest moment, sunt anumite pierderi care sunt generate de neplata datoriilor restante. Cred că următorul pas pe care o să-l facem va fi în direcţia stabilirii unei ordini din punct de vedere al organizării şi funcţionării regiei.

Nu ne-am propus să facem drumuri peste Bucureşti

Rep: Cu ce impresie credeţi că vor rămâne românii după încheierea mandatului acestui guvern tehnocrat?

Sorin Chelmu: O spun cinstit, noi suntem aici între ciocan şi nicovală. Pe de o parte este clasa politică, pe de alta sunt aşteptările societăţii civile. Punctul meu de vedere este simplu – clasa politică nu are niciun interes ca un guvern tehnocrat să performeze, pentru că atunci ce ar mai însemna clasa politică?! Pe de altă parte, societatea civilă are foarte multe aşteptări. Ăsta e motivul pentru care încercăm să creăm un echilibru, să rezolvăm multe probleme care, timp de 26 de ani, nu au fost rezolvate şi este şansa noastră ca să putem demonstra la final de mandat că am adus ceva util acolo. Sigur, nu ne-am propus să facem drumuri peste Bucureşti, dar să rezolvăm o serie de probleme cred că o putem face.

Rep.: În cazul în care viitorul premier v-ar propune să rămâneţi în funcţie, aţi fi tentat să acceptaţi?

Sorin Chelmu: Nu. Vă spun că am venit, am acceptat această funcţie pentru că actualul prim-ministru mi-a spus să mă implic puţin în lucrul acesta, având o anumită expertiză în domeniul administraţiei publice. Efectiv, e obositor la 18 ore de muncă pe zi, iar responsabilitatea este imensă''. 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici