Plenul Senatului a aprobat ancheta parlamentară privind activitatea CEC Bank

Plenul Senatului a aprobat, luni, iniţierea unei anchete parlamentare privind activitatea CEC - Bank S.A de către Comisia pentru buget-finanţe. Propunerea transmisă plenului de Biroul Permanent a întrunit 102 voturi "pentru", 13 voturi "împotrivă" şi cinci abţineri.

Urmărește
1860 afișări
Imaginea articolului Plenul Senatului a aprobat ancheta parlamentară privind activitatea CEC Bank

Conducerea Senatului aprobă înfiinţarea unei subcomisii de anchetă privind creditul primit de Ioana Băsescu de la CEC Bank (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Hotărârea privind încuviinţarea desfăşurării unei anchete parlamentare de către această comisie permanentă, adoptată în baza articolului 67 din Constituţie şi ale articolului 76 din Regulamentul Senatului, prevede că scopul şi obiectivele anchetei sunt "clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii CEC Bank S.A cu regulile din Statutul şi regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate".

Potrivit hotărârii, concluziile comisiei vor fi cuprinse într-un raport ce va fi prezentat Biroului Permanent până la data de 18 decembrie.

Liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat, la începutul dezbaterilor, că "paternitatea absolută" a acestei anchete aparţine USL şi că niciunul dintre reprezentanţii opoziţiei din Comisia buget, finanţe din Senat nu au fost convocaţi la şedinţa de luni dimineaţă, unde s-a decis anchetarea activităţii CEC.

"Orice comisie poate propune ce doreşte ea, inclusiv organizarea unei comisii de anchetă în interiorul său, iar plenul poate să voteze cu atât mai mult ceea ce doreşte el. Ce am susţinut şi în Biroul Permanent a fost, însă trebuie respectată procedura. Acolo au fost întrebări repetate asupra modalităţii corecte de iniţiere de către comisie a acestei anchete. A reieşit din declaraţiile făcute cum că membrii opoziţiei ar fi absentat de la această şedinţă. Eu mi-am făcut treaba şi i-am întrebat pe cei doi colegi ai mei, care au negat orice fel de convocare la această comisie, după cum nici ceilalţi colegi din opoziţie nu au fost invitaţi. Am vrut să specificăm nerespectarea procedurii", a spus Rădulescu.

La rândul său, senatorul UDMR Verestoy Attila a afirmat că procedurile parlamentare trebuie să fie respectate, pentru a nu exista un dictat al majorităţii şi că regulile nu pot fi schimbate în timpul jocului.

"Dacă doriţi ca, de acum încolo, fără convocarea comisiei să se poată propune Biroului Permanent, spre a fi prezentat plenului orice, atunci trebuie schimbat Regulamentul", a menţionat senatorul.

Senatorul PDL Dumitru Oprea a invocat, la rândul său, faptul că şedinţa Comisiei de buget-finanţe nu a fost anunţată pe site-ul Senatului.

În replică, preşedintele Comisiei de buget-finanţe, Cosmin Nicula (PSD), a explicat că membrii acestei comisii au decis, luni, la ora 12.00, "cu majoritate de voturi", să fie înfiinţată o subcomisie de anchetă în cadrul comisiei, care s-a întrunit "în regim de urgenţă".

"Această comisie nu a fost înfiinţată special pentru domnişoara Ioana Băsescu. Această comisie a fost înfiinţată pentru a ancheta activitatea managerială a domnului Gheţea, preşedintele CEC", a subliniat Nicula.

El a dat asigurări că nu vor exista parti pris-uri politice şi că toţi membrii comisiei vor fi convocaţi la şedinţele acestei comisii.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, le-a cerut senatorilor PDL să oprească declaraţiile politice făcute pentru ca Traian Băsescu să vadă c

Blaga, despre subcomisia privind CEC Bank: Încă o acţiune politicianistă a USL. PDL nu participă

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, luni, că înfiinţarea unei subcomisii care să verifice activitatea de la CEC Bank este "încă o acţiune politicianistă a USL" şi a precizat că PDL nu va participa la aceasta.

"După câte ştiu eu, în România, de activitatea bancară se ocupă Banca Naţională, astfel încât e clar, e încă o acţiune politicianistă a USL. Noi am spus că nu vom participa la niciun fel de comisie pe care dânşii vor să o înfiinţeze de modul de retrocedare a pământurilor în Ardeal, să o facă în toată ţara şi atunci mergem sau pe alte comisii în care doreau să implice justiţia la un moment dat în anumite dispute politice. Deci sunt acte politicianiste, (ei - n.r.) doresc să plătească poliţe, nimic în plus, era de aşteptat această poziţie a lor", a precizat Blaga, răspunzând la o întrebare pe această temă.

El a spus că niciun democrat-liberal nu va participa în subcomisia parlamentară care ar urma să verifice activitatea de la CEC.

Ilie Sârbu: Subcomisia privind CEC Bank va verifica acordarea creditului fiicei preşedintelui

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a declarat, luni, că s-a luat decizia înfiinţării unei subcomisii, în cadrul Comisiei de buget-finanţe, care se va ocupa de creditul acordat de CEC Bank fiicei preşedintelui Traian Băsescu.

Sârbu a menţionat că nu va exista un vot în plen privind înfiinţarea acestei comisii de anchetă, întrucât aceasta este subcomisie, în cadrul Comisiei de buget-finanţe şi că raportul va fi transmis Biroului Permanent al Senatului.

"S-a cerut verificarea activităţii CEC, fiindcă au apărut probleme şi în judeţe", a susţinut Ilie Sârbu.

El a menţionat că Parlamentul nu are niciun fel de restricţii în verificarea unei instituţii a statului, pentru că reprezintă voinţa poporului, astfel că rezultatul anchetei comisiei va fi transmis organelor abilitate, de cercetare penală.

"Nu există o instituţie în România să nu se supună voinţei suverane a poporului, ori Parlamentul este voinţa suverană a poporului", a spus Sârbu.

Ilie Sârbu a spus că obiectul subcomisiei de anchetă va fi să se verifice dacă acest credit a fost dat în mod corect, dacă dobânda a fost una corectă.

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, după şedinţa Biroului permanent de luni, că decizia de înfiinţare a acestei subcomisii a fost luată de Biroul Permanent în urma unei solicitări adresate de Comisia buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital.

Dumitrescu a mai spus că acest demers a fost făcut în baza articolului 76 din Regulamentul Senatului, care prevede că o comisie de specialitate se poate sesiza şi poate organiza astfel de anchete "dacă ele fac parte din obiectul de activitate materială pe care îl are comisia respectivă".

"A fost luată în discuţie o solicitare din partea Comisiei de buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital cu privire la înfiinţarea unei subcomisii de anchetă în cadrul comisiei de specialitate, conform articolului 76 din Regulament, care prevede că o comisie de specialitate se poate sesiza şi poate organiza astfel de anchete dacă ele fac parte din obiectul de activitate materială pe care îl are comisia respectivă. Este vorba despre o comisie care va avea în vedere şi ca obiectiv clarificarea aspectelor privind conformitatea activităţii băncii CEC cu regulile procedurale prevăzute în Statut şi în regulamentele proprii, precum şi în raport cu reglementările de supraveghere şi prudenţialitate", a declarat Dumitrescu.

El a precizat că raportul subcomisiei va fi depus şi va fi prezentat plenului până la data de 18 decembrie.

Surse parlamentare au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că Biroul permanent al Senatului a decis, luni, înfiinţarea unei subcomisii în cadrul Comisiei pentru buget, finanţe care să ancheteze activitatea CEC Bank, după scandalul creditului acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu.

Decizia a fost luată cu 10 voturi "pentru", două abţineri şi un vot "împotrivă", au precizat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici