Plumb: Femeile din UE să folosească iniţiativa cetăţenească prevăzută de Tratatul de la Lisabona

Preşedintele organizaţiei de femei din PSD, eurodeputatul Rovana Plumb, a îndemnat femeile din Uniunea Europeană să folosească iniţiativa cetăţenească prevăzută de Tratatul de la Lisabona pentru a-şi consolida drepturile.

Urmărește
6 afișări

Potrivit unui comunicat de presă emis, sâmbătă, de Biroul de Presă al PSD, declaraţia Rovanei Plumb a avut loc, joi, la Conferinţa "Femeile în politică în Uniunea Europeană", organizată de Comisia pentru drepturile femeii şi egalitate de şanse (FEMM) din Parlamentul European, cu ocazia aniversării a o sută de ani de sărbătorire a Zilei Internaţionale a Femeii.

"Au trecut o sută de ani de viaţă, de muncă, de progres, dar şi de luptă socială la care au participat cu toţii, atât femeile cât şi bărbaţii. Trebuie însă să nu uităm că egalitatea de gen nu este doar o chestiune de justiţie socială, ci şi un factor al eficienţei, al unei dezvoltari durabile", a declarat Rovana Plumb, membră FEMM, atrăgând atenţia asupra faptului că în plan mondial şi european "avem de-a face cu o accentuare a feminizării sărăciei şi a migraţiei".

Potrivit Rovanei Plumb, trebuie utilizate mijloacele puse la dispoziţie de Tratatul de la Lisabona pentru a îmbunătăţi situaţia femeilor din Europa.

"Tratatul de la Lisabona prevede introducerea unei iniţiative cetăţeneşti prin care cel puţin 1 milion de cetăţenii europeni din cel putin şapte state membre pot solicita Comisiei Europene să prezinte propuneri legislative. Este important să avem din 27 de state membre şi nu doar din şapte state membre cât mai multe femei şi bărbaţi care să semneze iniţiative pertinente care să crească - prin cote de exemplu - reprezentarea femeilor în luarea deciziilor politice, precum şi în structurile de conducere ale companiilor", a afirmat Rovana Plumb.

Europarlamentarul a precizat că sunt necesare măsuri de "discriminare pozitivă" pentru creşterea participării femeilor la vârful vieţii politice şi economice.

În prezent, femeile reprezintă doar 24 la sută din membrii parlamentelor naţionale şi ale guvernelor din Europa. În sectorul privat, bărbaţii reprezintă nouă din zece persoane prezente în Consiliile de administraţie europene. Discrepanţa e însă cea mai mare la vârf, numai trei la sută din companiile europene având o femeie care să prezideze Consiliul de administraţie, se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici