- Home
- Politic
- BUCURETI, (08.08.2016, 16:52)
- Gabriel Pecheanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PMP cere organizarea alegerilor parlamentare înainte de 1 decembrie şi peste 400 de noi secţii de votare pentru diaspora
Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că Guvernul ar trebui să organizeze alegerile parlamentare înainte de 1 decembrie, apreciind că cele două variante prezentate de Executiv, 4 şi 11 decembrie, sunt nepotrivite.
Urmărește
613 afișări
PMP cere organizarea alegerilor parlamentare înainte de 1 decembrie (Imagine: Victor Ciupuliga/ Arhiva Mediafax Foto)
''Atât 4, cât şi 11 sunt nepotrivite. În primul rând 4, pentru că e o perioadă de zile mai multe libere şi putem risca să avem un absenteism care nu ar ajuta pe nimeni. Doi, pe 11 decembrie imaginaţi-vă că alegerile s-ar încheia pe 19, după ce s-ar centraliza toate rezultatele. Urmează desemnarea premierului, care are dreptul să-şi formeze echipa timp de 10 zile. Deci am intra într-o criză pe care nimeni nu şi-o doreşte'', a explicat Eugen Tomac.
El a mai spus că mai potrivit ar fi să se analizeze dacă e posibil înainte de 1 decembrie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
''Îmi aduc aminte că alegerile prezidenţiale din 2014 s-au organizat cu vreo 2 luni înainte de a-şi încheia mandatul preşedintele Băsescu. Deci nu ar fi o problemă să se organizeze mai devreme'', a adăugat liderul PMP.
Aceeaşi poziţie a avut-o şi ALDE, dar şi liderul PSD, Liviu Dragnea, care a afirmat vineri că cea mai potrivită dată pentru alegerile parlamentare ar fi 27 noiembrie.
Guvernul a propus ca alegerile parlamentare să se desfăşoare pe 4 sau 11 decembrie.
PMP îi cere premierului peste 400 de noi secţii de votare pentru diaspora
Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac a declarat luni că va trimite o scrisoare Guvernului prin care îi cere premierului Dacian Cioloş să suplimenteze numărul secţiilor de votare din străinătate, precizând că îi va anexa o listă cu localităţile unde sunt comunităţi compacte de români.
''Vom trimite prim-ministrului o scrisoare în cursul zilei de azi prin care vom preciza care sunt solicităriile noastre legate de legislaţia electorală. (...) Legea actuală îngrădeşte dreptul la vot din următoarele raţiuni: în primul rând, cetăţenii nu se pot întregistra în registrul electoral permanent a celor care votează peste hotare electronic'', a precizat Eugen Tomac.
El a adăugat că românii din stăinătate au două opţiuni în acest moment: fie se înscriu în registrul electoral şi votează prin corespondenţă, fie pot vota la secţii înfiinţate special.
''Aceste secţii se vor înfiinţa special doar dacă minim 100 de cetăţeni vor solicita acest lucru. Nu am informaţii dar din evaluăriile pe care le avem la acestă oră nu cred că există vreo secţie unde să se voteze la solicitarea cetăţenilor, o secţie suplimentar înfiinţată, cu excepţia misunilor dipomatice. (...) Dacă legea nu se modifică, românii nu vor avea unde să voteze la alegerile parlamentare'', a explicat Tomac.
Din acest motiv, PMP a elaborat o listă cu localităţiile din străinătate care necesită înfiinţarea unor secţii de votare suplimentare.
''Vom veni cu o propunere concretă către Guvern (...) prin care îi punem la dispoziţie lista cu toate localităţiile din Europa unde avem rezidenţi cetăţeni români peste 3000 de persoane. Lista se va îmbunătăţii pentru că primim în mod constant informări din partea comunităţiilor româneşti din Europa, dar la o primă evaluare putem să spunem că în clipa de faţă în Italia pot fi înfiinţate 106 secţii de vot. În Spania îi vom propune prim-ministrului să înfiinţeze minim 76 de secţii de vot'', a explicat Tomac.
De asemenea, preşedintele executiv al PMP mai propune înfiinţarea a 40 de secţii de votare în Republica Moldova, acolo unde există aproximativ 500 de mii de cetăţeni români care au obţinut cetăţenia în ultimii 7-8 ani.
În total, Tomac a declarat că sunt necesare mai mult de 400 de secţii de votare.
El a ţinut să precizeze că românii care votează în străinătate nu s-au înregistrat în registul electoral fie din cazua faptului că mulţi dintre ei ''au o relaţie rece cu autorităţiile române'', fie din cauză că nu vor să-şi lase datele pentru că ''nu s-a clarificat chestiunea legată de impozitul pe care trebuie să-l plătească suplimentar – cel de 200 de euro introdus în noul Cod Fiscal''.
Un număr de 5.481 de români s-au înscris în Registrul Electoral, din care 4.286 au menţionat opţiunea pentru votul prin corespondenţă, iar 1.195 au optat pentru votul în secţiile de votare, a anunţat marţi Autoritatea Electorală Permanentă.
Ministrul Maria Ligor a declarat miercuri că există două modificări ''minimale'' pe care Guvernul le are în vedere privind votul în diaspora - completarea listei de secţii de votare la propunerea MAE şi introducerea posibilităţii de a utiliza listele suplimentare în toate secţiile.
"Sunt două intervenţii, sunt intervenţii după părerea noastră minimale, punctuale care nu modifică esenţa legii, care nu modifică filosofia legii sau soluţiile pe care legiuitorul le-a identificat şi aceste două intervenţii vizează pe de o parte completarea listei de secţii de votare şi cu secţii de votare la propunerea Ministerului de Externe. Propunerea trebuie să fie aprobată de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP), instituţia care are controlul asupra procesului electoral, asupra organizării alegerilor. A doua modificare, cea a introducerii posibilităţii de a utiliza listele suplimentare la toate secţiile de votare, fără deosebire", a spus ministrul delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni.
Citeşte şi: Autoritatea Electorală Permanentă: 5.481 de alegători au solicitat până acum să fie înscrişi în Registrul electoral
Citeşte şi: Preşedintele executiv al PMP Eugen Tomac: Demersul lui Dragnea legat de moţiune, un joc ieftin de imagine. Nu susţinem
Citeşte şi: PMP: Votul negativ dat de USB şi PNL în cazul finanţării Catedralei e o abordare populistă
Citeşte şi: PMP cere modificarea prevederilor din lege care îngrădesc dreptul la vot a românilor din diaspora
Citeşte şi: Aleşii vor să lase redefinirea familiei în Constituţie în grija viitorului Parlament. Senator PMP: Să-i lăsăm în pace, dar să ne lase şi ei pe noi, cu alte cuvinte
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe